Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Vai Visagina tiešām vajadzīga?

Redzējām akciju ar radioaktīvajām mucām pie Ministru kabineta. Vai LZP neizmanto iedzīvotāju aizdomīgumu pret atomenerģiju, lai gremdētu Latvijai vajadzīgu un derīgu projektu - Visaginas atomelektrostacijas būvi?

Katrs, kas aizstāv atomenerģiju, teiks - tā ir lētākā pasaulē, punkts, viņš to zina. Jautājums - kurš viņš to rāvis? Tas ir tāpēc, ka visi tā runā? LZP ir partija, kas ir pārstāvēta Eiropas Zaļajā partijā, saņem izsmeļošu informāciju no saviem kolēģiem Francijā, Somijā, Zviedrijā, Vācijā. Saņemam informāciju pat no Krievijas vides aktīvistiem. Kāda ir reālā situācija? Visaginas AES neatbalsta pat ļoti daudzi lietuvieši. 27. janvārī kopā ar Raimondu Vējoni piedalīsimies plašā pasākumā Viļņā, ko organizē lietuvieši, kuri kategoriski neatbalsta Visaginas atomelektrostaciju. Daudzi domā, ka zaļie ir automātiski pret Visaginu tāpēc, ka ir zaļie. Šoreiz pret Visaginas AES runā ne tikai zaļie, bet tieši vispirms ekonomiskie un sociālie argumenti. Vai mēs nenograujam valstij vajadzīgu projektu? Nē, mēs ar šo akciju pievēršam uzmanību, ka Visaginas AES projekts nav Latvijai vajadzīgs, nav derīgs un pat Valdis Dombrovskis līdz galam nezina, kādēļ šis projekts ir vajadzīgs. Es ceru, ka Visaginas AES nekad neuzbūvēs, bet mūsu akcijas mērķis bija parādīt - ja to uzbūvēs, tad kodolmēsli ar mucām paliks pie mums, bet «kodolpils» ekonomisko labumu baudīs lietuvieši. Mēs baudīsim Visaginas mēslus - ne tikai atkritumu ziņā, bet ekonomiskā, sociālā, ārlietu, iekšlietu ziņā.

Nevar nepamanīt, ka Visaginas AES atrodas tuvāk Latvijas robežai nekā Lietuvas galvaspilsētai. Kā tas ietekmē Latvijas vides drošību?

Protams, ka ietekmē, bet tā ir lietuviešu politika. Ja skatāmies, jau jauno padomju laika lietuvieši ir sākuši tradīciju visus bīstamos objektus atvirzīt tuvāk Latvijas robežai. Būtiņges naftas terminālis, Akmenes cementa rūpnīca, Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīca, Ignalinas atomelektrostacija - visi šie objekti atrodas tuvāk mums nekā Lietuvas galvaspilsētai. Jau šodien ir sūdzības no zemniekiem Daugavpils pusē, ka viņiem ir problēmas savu pārtiku notirgot, jo cilvēki zina, ka tā ir no turienes - Latvijas pierobežas, kas atrodas atomelektrostacijas tuvumā. Tas ir tagad, kad nekāds jauns objekts nav tapis, ir vecais - Ignalina. Mēs LZP uzrakstījām vēstules vairākām ministrijām ar jautājumu, kāds labums no tā, ka būs Visaginas AES. Neviena, pat Ekonomikas ministrija nespēja paskaidrot, kas mums, Latvijai, no tā, ka būs Visagina.

Vai jūs ņemat vērā enerģētiskās neatkarības faktoru no Krievijas?

Jā, Krievija mūs apdraud visu laiku - gāzi nogriež, dzelzceļa kravas nelaiž, pat neielaida Zatleru Krievijā uz tikšanos ar prezidentu. Tās ir šausmas, kā Krievija mūs apdraud, es, protams, ironizēju, jo ar Krievijas draudiem pie mums pamato bezmaz jebko.

Jūs ironizējat, bet enerģētiskā neatkarība paredz tieši šo X stundu, kas nekad vēl nav pienākusi, bet tas nenozīmē, ka nevar pienākt.

Jā, protams, X stunda var pienākt. Bet mēs varam gatavoties X stundai arī ar tādu projektu palīdzību, kas ir mums ekonomiski izdevīgāki. Mēs šobrīd uzstājam uz atomelektrostacijas būvi Visaginā un vienlaikus par sašķidrinātās gāzes termināli, bet jāsaprot, ka tie ir konkurenti.

Vai sašķidrinātās gāzes terminālis arī nav ekonomiski, bet ar drošības argumentiem motivēts projekts?

Jā, piekrītu. Tomēr publiskajā telpā mēs jau esam bez diskusijas izšķīrušies par labu Visaginai. Tā ir pat ārlietu pozīcija. Kad tas ir izlemts? Zaļo priekšlikums ir tāds, ka gan tai milzīgajai naudai, ko Latvijas puse paredzējusi ieguldīt projektā Lietuvā, gan ekonomiskajam labumam, gan darbavietām ir jāpaliek Latvijā. Latvijas elektrības slēdzim ir jāatrodas Latvijā, nevis Lietuvā.

Vai zaļie uzskata, ka Latvijā vajag būvēt atomelektrostaciju?

Nē, Latvijā vajag būvēt daudz dažādu elektroenerģijas ražošanas avotu. Vajag palielināt energoefektivitāti. Enerģijas patēriņš jau tagad ir sarucis. Tas notiek ne tikai iedzīvotāju skaita samazināšanās dēļ, bet tehnoloģiju attīstības dēļ. Salīdziniet, cik tērē LED un parastā spuldze. Šo salīdzinājumu var attiecināt ne tikai uz spuldzītēm, bet arī uz rūpniecību, ekonomiku vispār. Latvenergo prognozēs, uz kurām balstījās līdz šim, nav ņemtas vērā jaunās tehnoloģijas. Ja Latvijā elektrības patēriņš samazinās par 30%, vai tad arī mums ir vajadzīga elektrība un atomelektrostacija priekš tā? Ja vajag, to vajag ražot vietējiem ražotājiem, nevis lietuviešiem, būvēt vietējiem būvniekiem un nodarbināt vietējos Latvijas cilvēkus.

Vai tomēr enerģija no atoma nav krietni lētāka par alternatīvajiem energoresursiem?

Ja jums vienkārši ir jāpērk elektrība no atomstacijas, tas ir lētāk. Bet, ja jums atomelektrostacija pašiem jāuzbūvē un pēc tam visi netīrie un nenormāli dārgie kodolatkritumi jāuzglabā, tad tur nekas lētāk vairs nesanāk. Turklāt - no kurienes Visaginas AES ņems urānu? Visticamāk, no tās pašas Krievijas, kas lietuviešiem ir ekonomiski visizdevīgāk, jo krievi par to piedāvā savākt viņu kodolatkritumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?