Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 26. decembris
Megija, Dainuvīte, Gija

Vairāk aktīvo vielu

Ēdot Latvijā ražotus ķiplokus, garantēju, ka no to stipruma nosvīdīs mati, man sola ķiploku ražotājs Guntis Klūga. Viņš stāsta, ka Latvijā audzēti ķiploki ne tikai pēc stipruma ir asāki un sīvāki, bet citādi arī pēc ārējā veidola. Zemnieks atklāj, ka, pievēršot uzmanību garšauga ārējam izskatam, var pateikt daudz par ķiploka izcelšanos.

Piemēram, Latvijas ķiploks varot būt «augumā» sīkāks nekā importa ievedums. Tāpat tam var būt klāt kāda tukšā daiviņa, un to pēc skaita var būt mazāk nekā importa precei. Tāpat G. Klūga atklāj, ka latviešu zemnieku ražots ķiploks nekad nebūs tik balts kā ārzemēs audzētais. Viņš to pamato, sakot, ka Latvijas ķiploks izcelts no zemes, tādēļ ir tumšāks, respektīvi, netīrāks, bet pārgriežot iekšpusē ir dzeltenāks. Zemnieks atgādina, ja ķiploks ir bez neviena bojājuma, tad var būt bažas par to, vai tas ir bioloģiski audzēts. G. Klūga apstiprina veco patiesību, ja garšaugs bojāts, augumā nīkulīgāks, tam lobās miziņa, tātad tas ir bioloģiskāks.

Kā zināt, ka tirgū pērkamā prece patiesi ražota Latvijā? Zemnieks teic, ka iekrist ir grūti, jo tirgus apstākļos darbojas viena patiesība - «slava par ražotāju staigā no mutes mutē». «Katrs pircējs zina savu zemnieku. Ķiplokaudzētājam nav nepieciešama reklāma savai precei, par ražojuma kvalitāti runā pircēji,» uzskata G. Klūga.

«Mūsu ķiploki atšķiras arī pēc sava ķīmiskā sastāva - tajos ir vairāk aktīvo vielu un Latvijā ražotam augam garša ir daudzas reizes spēcīgāka nekā citviet ražotam garšaugam,» apliecina arī agronome Mārīte Gailīte. Tas skaidrojams ar mūsu klimatiskajiem apstākļiem - asums un stiprums spēcīgāk jūtams tiem augiem, kuri aug uz ziemeļiem - vasarā garāka gaismas diena, ziemā otrādi - līdz ar to visos sīpolos un ķiplokos ir vairāk bioloģiski aktīvo vielu, viņa skaidro. Piemēram, Ķīnā aug pēc garšas saldāki ķiploki. Agronome min, ka, lai gan Ķīnas ķiploki ir maigāki, cukura tajos ir mazāk nekā mūsu apstākļos audzētos garšaugos. «Ķiploka saturu nosaka arī sēra daudzums augsnē. Sēra un cukura daudzuma dēļ mūsu ķiploki ir vērtīgāki,» viņa apstiprina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?