Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Valsts maksā, bet cilvēki iespēju neizmanto

«Man ir kauns. Mēs ieguldām miljonu monitoringā, skrīningā, dažāda veida pasākumos, bet cilvēki nenāk. Nauda jau ir, bet cilvēkiem izpratnes par savu veselību nav,» tā, runājot par vēža savlaicīgas atklāšanas programmas rezultātiem, sacīja veselības ministre Ingrīda Circene (V). Un tiešām rezultāti nav labi - laikā, kad gadu no gada palielinās ar vēzi saslimušo cilvēku skaits, bezmaksas profilaktisko pārbaudi izmanto vien 30% no tiem, kas saņēmuši uzaicinājuma vēstuli ierasties uz procedūru.

Lai uzlabotu programmas rezultātus, kopš šā gada janvāra ārstiem ir pienākums savā praksē reģistrētos pacientus atkārtoti informēt par bezmaksas pārbaudēm, bet mazā atalgojuma un lielās slodzes dēļ tas ne vienmēr tiek darīts.

Nav efektivitātes

Pērn 204 198 sievietēm uz mājām tika nosūtītas uzaicinājuma vēstules apmeklēt bezmaksas dzemdes kakla vēža skrīningu. Izmeklējumu veica vien 26,7% sieviešu. Lai gan šogad pirmajos astoņos mēnešos rezultāts ir nedaudz labāks - 29,1%, pēc speciālistu domām, tas nav pietiekams. Līdzīgi ir arī ar krūts vēža profilaktiskajām pārbaudēm - pērn pakalpojumu izmantoja 32,7%, bet šogad 36,7% uzaicināto sieviešu. Savukārt zarnu vēža skrīningu katru gadu veic vidēji 7% no mērķgrupas. Uzaicinājums veikt zarnu vēža profilaktisko pārbaudi gan nenāk uz mājām - to aicina darīt ģimenes ārsts.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centra onkoloģijas galvenais speciālists Jānis Eglītis uzskata, ka programmas rezultāti ir neapmierinoši. «Rezultāti nevienam neliekas saistoši. Lai mēs varētu runāt par programmas efektivitāti, atsaucībai jābūt virs 70%. Šie 30% ir absolūti nepietiekami,» Dienai sacīja J. Eglītis. Viņš paskaidroja, ka gadījumā, ja šis rādītājs sasniegtu 70%, mirstība, piemēram, no krūts vēža, starp sievietēm 50 līdz 60 gadu vecumā samazinātos par 16% līdz 35%, bet 40 līdz 49 gadu vecumā - par 15% līdz 20%. Viņš gan uzlabojumus tuvākajā laikā neredz un norāda, ka ar vēzi slimojošo cilvēku skaits palielināsies, ņemot vērā, ka iedzīvotāju populācija kļūst vecāka un kaitīgie ieradumi nemainās.

Trūkumi sistēmā

Cilvēki joprojām vēzi saista ar nāvi, kaut arī savlaicīgi atklātu vēzi var izārstēt, Dienai norādīja Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības Dzīvības koks vadītāja Gunita Berķe. Viņa pastāstīja, ka cilvēki vēzi saista ar dzīves kvalitātes kritumu, sāpēm un sliktām emocijām. Tāpēc, iespējams, tiek izdarīta izvēle uz profilaktiskajām pārbaudēm nedoties. J. Eglītis gan uzskata, ka tādu cilvēku skaits varētu būt vien 5%. Viņš sistēmā saskata vairākas nepilnības - vēstules tiek sūtītas tikai latviešu valodā, ģimenes ārsti neinformē pacientus, kā arī neviens šiem cilvēkiem nezvana, lai atkārtoti aicinātu uz pārbaudēm. Tāpat cilvēki neapzinās savas veselības vērtību.

Esošās problēmas apzinās arī Nacionālais veselības dienests (NVD), bet to novēršanai trūkst resursu vai ir citi šķēršļi. Piemēram, lai gan NVD labprāt sūtītu uzaicinājuma vēstules arī krievu valodā, to neļauj darīt Valsts valodas centrs. NVD pārstāve Evija Štālberga Dienai pastāstīja, ka uzaicinājuma vēstules neatbilst gadījumiem, kad ir pieļaujama informācijas norādīšana arī citā valodā, kas nav valsts valoda. Savukārt atkārtota vēstuļu sūtīšana vai visu cilvēku apzvanīšana patlaban nav iespējama gan resursu, gan naudas trūkuma dēļ. E. Štālberga paskaidroja, ka dienestā ar šiem jautājumiem strādā tikai viens cilvēks.

Situācijas uzlabošanai gan no janvāra ģimenes ārstiem ir noteikts obligāts kvalitātes kritērijs, kas paredz praksē reģistrēto pacientu informēšanu par valsts apmaksāto vēža skrīningu un sekošanu līdzi pārbaužu veikšanai. Un, kā norāda E. Štālberga, tas rezultātus ir uzlabojis. Cits viedoklis par jauno sistēmu ir pašiem ģimenes ārstiem, kuri saskata vairāk problēmu nekā ieguvumu. Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidents Pauls Princis Dienai norādīja, ka sistēma nav motivējoša un pareiza, jo augstos kritērijus bieži vien nav iespējams sasniegt. Rezultātā ārsti nevis saņems papildu samaksu, bet tas radīs pat zaudējumus, jo ieguldīts ir darbs un dažreiz arī savi līdzekļi, lai pacientiem iegādātos testu zarnu vēža diagnostikai. Arī pati sistēma esot sarežģīta - ārstam jātērē laiks, lai uzzinātu par katra pacienta pārbaužu veikšanu, jāsazvana pacienti, kuri nedodas pie ģimenes ārsta, kā arī jāmēģina sievietes pierunāt, kas nav pareizi. Rezultātā tas vairs nav brīvprātīgs sievietes lēmums, jo ārsts spiests nemitīgi norādīt - ja viņa nedosies uz pārbaudēm, ārsts nesaņems naudu. «Ļoti daudzi ārsti var iekļauties kvalitātes sistēmā un censties, bet galu galā nesasniegs vajadzīgo rezultātu. Un šie ārsti nākamgad var pieņemt lēmumu, ka tas nav tā vērts. Rezultātā nepildīs kvalitātes kritērijus,» sacīja P. Princis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Vēža ārstēšana

2012. gadā Latvijā bija
71 166 onkoloģisko slimību pacienti, 2011. gadā -
68 280, bet 2000. gadā -
49 098 pacienti
2012. gadā vēža skrīninga programmas pārbaužu apmaksai izlietoti 802 565 lati, neizmatotā nauda tiek novirzīta citu ārstniecības pakalpojumu apmaksai
Krūts vēža skrīninga programmas rezultātā 2011. gadā atklāts vēzis 180 sievietēm, bet 2012. gadā - 184 sievietēm
Vairāk nekā 40% krūts vēža gadījumu tiek atklāti novēloti
Avots: Slimību profilakses un kontroles centrs, Nacionālais veselības dienests

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?