Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Valsts vairs negrib «barot» zagļus - lai tad labāk strādā

Tieslietu ministrija (TM) pagājušonedēļ Valsts kancelejā iesniedza apjomīgu Krimināllikuma grozījumu projektu, kas paredz cietumsodu samazināšanu par mantiskiem noziegumiem vidēji par 40%. Šobrīd Latvijā ir viens no augstākajiem ieslodzīto skaitiem uz iedzīvotāju visā Eiropā, un šāda reforma palīdzētu ietaupīt uz viņu uzturēšanu - tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (Vienotība) Dienai norādīja, ka pozitīvajai ietekmei vajadzētu parādīties jau pusgadu pēc grozījumu stāšanās spēkā.

Apsardzes kompānijas _G4S Latvia_ valdes priekšsēdētājs Edgars Zālītis gan tam iebilst, ka nedrīkst pieļaut, lai cilvēkiem rastos nesodāmības sajūta, tomēr atzīst, ka alternatīvi sodi par nelieliem pārkāpumiem ir atbalstāmi.

A. Štokenbergs uzsver, ka pašreizējie bargie brīvības atņemšanas sodi ir mantojums no Padomju Savienības laikiem. TM apkopotā statistika rāda, ka vidējais ieslodzījuma laiks Latvijā ir gandrīz trīsreiz lielāks nekā citās valstīs, turklāt viens cietumnieks valstij gadā izmaksā 3250 latu, kamēr citos veidos sodītie noziedznieki prasa daudz mazāk tēriņu. TM paredz, ka līdz ar likuma grozījumu ieviešanu cietumos ieslodzīto skaits varētu kristies par 30%, tomēr, kad tas varētu notikt, vēl nav iespējams pateikt - darbs pie reformas norit jau vairākus gadus, bet tagad viss atkarīgs no tā, cik ātri tā caur Saeimas Juridisko komisiju nokļūs līdz balsojumam parlamentā.

Likuma grozījumi paredz daudzviet paaugstināt maksimālos naudas sodus, bet cietumsodus - samazināt, vietām izslēdzot tos vispār. Uz jautājumu, kā bez cietumsoda draudiem piespiest, piemēram, narkomānus , pildīt piespiedu darbu, A. Štokenbergs atbild, ka bažām neesot pamata, jo esošā likumdošana nosaka - gadījumos, ja tie netiek pildīti, maigākie sodi jāaizstāj ar arestu vai cietumsodu, un šajā ziņā nekas mainīts netikšot.

No likuma pantiem izņemti arī punkti, kas paredz soda bardzības pieaugumu, kad noziegums izdarīts atkārtoti. A. Štokenbergs skaidro, ka tas darīts tādēļ, ka pašlaik «faktiski netiek ievērots princips non bis in idem jeb nevar divreiz sodīt par vienu noziedzīgu nodarījumu», kas demokrātiskā un tiesiskā valstī neesot pieļaujams. Uz Dienas jautājumu, vai tas nerada bažas, ka zagļi vairs nebaidīsies atkārtot noziegumus, ministrs atbildēja, ka tik un tā, «ja tiks konstatēts recidīvs, tiesai tas būs jāņem vērā, nosakot soda apmēru». Tas tiks uzskatīts par atbildību pastiprinošu apstākli, bet netiks vairs izskatīts pēc atsevišķa likuma Sevišķās daļas panta punkta.

Savukārt E. Zālītis uzsver, ka, nepiemērojot adekvātu sodu, ievērojami palielinās varbūtība, ka likumpārkāpējs noziegumu pastrādās atkārtoti vai arī būs nosacīti vairāk motivēts paveikt arvien nopietnākus likumpārkāpumus, tomēr atzīst, ka piemēram, piespiedu darbs var būt labs līdzeklis likumpārkāpēju pāraudzināšanai. «Īpaši piemērots šāds risinājums [piespiedu darbs] varētu būt Latvijas reģionos, kur pašvaldībām ir mazāki finanšu resursi, kā arī šādam soda mēram varētu būt lielāks psiholoģiskais efekts, ņemot vērā, ka cilvēki viens otru pazīst,» viņš prāto.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?