Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

VARAM uzticēšana ZZS būtu loģiskāka

Zaļās partijas tradicionāli asociējas ar zināmu pacifismu. Zaļais aizsardzības ministra postenī?

Var piekrist, ka mazliet savdabīgi tas ir, tomēr zaļie Latvijā un citās valstīs ir arī pietiekoši pragmātiski un neizvirza sev mērķi likvidēt Aizsardzības ministriju vai armiju kā tādu (smejas). Un bruņutehniku zaļā krāsā arī nepārkrāsosim.

Īsi sakot, piedāvājums jūs gluži labi apmierina, un LZP nesen paustais par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra portfeli kā nosacījumu Straujumas kabineta atbalstīšanai vairs nav aktuāls?

Tā es neteicu. Mūsu saruna norit 14. janvāra dienas vidū. Pirmkārt, ZZS ir solījusi, ka kopīgo atbildi sniegs līdz vakaram vai 15. janvāra rītam. Turklāt jāņem vērā, ka arī Valsts prezidents var izteikt savu viedokli. Tāpat var mainīties apsvērumi arī citām politiskajām grupām, kas strādā pie šīs jaunās valdības izveides (piemēram, ir signāli par to, ka dažiem politiķiem ir piekāpīga attieksme pret mūsu vēlmi pārraudzīt VARAM). Tātad, otrkārt, mēs uzturam tēzi, ka VARAM uzticēšana ZZS cilvēkiem būtu loģiskāka. Respektīvi, nav tā, ka mēs lēkājam no prieka vai esam pateicīgi tikai par to, ka mums iedotu kādu amatu. Mēs, zaļie, vienalga par savu prioritāti uzskatām VARAM.

Esat droši vien lasījis Ai-vara Lemberga visai kolorītos izteikumus par Latvijas un NATO attiecībām. Tā nebūs problēma, ja ZZS uzņemsies Aizsardzības ministrijas politisko vadību?

Es nezinu, vai tā būs problēma Lemberga kungam, tas jāprasa viņam pašam. Mums, LZP, problēmu nebūs. Jo, redzat, Lembergs jau nekad nav teicis, ka mums jāizstājas no NATO vai tamlīdzīgi. Tas, ko viņš ir teicis, ir, ka Latvijai vairāk jādomā par to, kā gūt labumu mūsu ekonomikai no dalības šajā organizācijā.

Latvija ir NATO dalībvalsts, attiecīgi mūsu aizsardzības ministrs strādā visnotaļ stingri iezīmētā tēmu, prioritāšu režģī, un, vienkārši izsakoties, nav jau viņam daudz iespēju sava politiskās individualitātes paušanai. Jūsu cilvēkam tur nebūs garlaicīgi?

Garlaicīgi varbūt ir tieši Pabrikam... Respektīvi, mēs tieši saredzam, ka militārajā sfērā ir daudz jautājumu, kas aktuāli zaļajiem. Piemēram, Latvijas Jūras spēki atbilstoši Nacionālo bruņoto spēku likuma 6. pantam likvidē jūrā notikušo avāriju sekas un piesārņojumu ar naftas produktiem, kā arī piedalās ekoloģiskajā uzraudzībā. Kara flote arī nodarbojas ar sprādzienbīstamo objektu meklēšanu jūrā un iznīcināšanu. Absolūti zaļa lieta! Tālāk. Tas pats attiecas uz sauszemi. Latvijā diemžēl netrūkst piesārņotu teritoriju, daudzas no tām ir PSRS armiju bijušās teritorijas, kas objektīvi vai nu labāk saprotamas, vai arī ir nonākušas Aizsardzības ministrijas ziņā. Lieki teikt, ka šādos gadījumos cerēt uz kādām kompensācijām vai palīdzību no Krievijas nav jēgas, pašiem jātiek galā. Un te nereti veidojas situācija, ka varētu būt labāka Aizsardzības ministrijas sadarbība ar kādu pašvaldību vai VARAM. Piemēram, Liepājā Kara ostas gadījumā labā nozīmē cīnās pilsēta un VARAM, bet ir signāli par negludumiem. Smārdes, Cekules poligons, piesārņotās teritorijas Sarkandaugavā Rīgā un vēl un vēl.

Kā kandidāts aizsardzības ministra postenim tiek minēts Raimonds Vējonis. Viņš jums gan ir universāls cilvēks - gatavs vadīt VARAM, Ārlietu ministriju, tagad militāro sfēru...

Jūs taču piekritīsiet, ka mūsdienu Rietumu valstīs aizsardzības ministram nav jābūt ar ģenerāļa pakāpi? Drīzāk otrādi - tiek sekots, lai militāristus politiski vada un uzrauga civilie, lai neveidotos «roka roku mazgā» risks. Vējoņa kunga gadījumā ir vēl divi apsvērumi. Pirmkārt, ir svarīga pilnīga pārliecība, ka kandidātam nebūs nekādu aizķeršanos ar vajadzīgo drošības pielaižu saņemšanu, ka šajā ziņa nebūs nekādas pauzes. Otrkārt, viņam ir pamatīga pieredze izpildvarā, kas ļaus ātri apgūt jauno un pilnvērtīgi strādāt. Jo te, starp citu, ir viena mazliet dīvaina lieta: runas, ka šī taču ir valdība tikai uz dažiem mēnešiem, ka gan jau kaut kā utt. Man liekas, ka ministriem ir jāstrādā tā, lai viņus atzītu par cienīgiem attiecīgo posteni ieņemt arī pēc vēlēšanām. Tādēļ, ja tiešām Vējonis kļūs par aizsardzības ministru, mēs arī rūpīgi skatīsimies, lai viņam būtu pienācīga padomdevēju komanda, aktīvs parlamentārais sekretārs utt.

Izskatās, ka ZZS mazie brāļi LZP ņem saviem apmēriem ļoti pamatīgus varas kumosus - VARAM, tagad aizsardzības nozare...

Nepiekrītu. Jo tikpat labi var teikt, ka Latvijas Zaļā partija, vismaz, ja runājam par ZZS frakciju Saeimā, tieši pretēji - ir monolītākā grupa. Jo, ja paskatāmies uz ZZS frakciju... Dūklavu, Klaužu ievēlēja kā bezpartejiskos, Barča ir no Liepājas partijas, Reizniece-Ozola un Vucāns no Ventspils, mēs ar saviem četriem deputātiem šajā ziņā esam «lielie» (smejas).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?