Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Varas monopols un gludās ielas Ventspilī

Frāzi «iespējams, ka zog, bet vismaz pilsētu sakopj», runājot par Ventspili, lieto pat tādi, kas šajā pilsētā vispār nav bijuši. Un nav melots, jo Ventspils tiešām ir vizuāli pievilcīga un tīra. Tā noteikti ir arī vienīgā pilsēta Latvijā, kurā bedres uz ielām ir gūti atrast pat meklējot. Tieši šī fasāde ir viens no galvenajiem faktoriem, kas noturējis pašreizējo pilsētas mēru, kas it kā ir atstādināts no amata pienākumu pildīšanas, Aivaru Lembergu (ZZS, Latvijai un Ventspilij) pie varas jau vairāk nekā divus gadu desmitus, un nekādus lielos pārsteigumus, visticamāk, nenesīs arī pēc nepilnām divām nedēļām gaidāmās pašvaldību vēlēšanas.

Aizvadītie četri gadi vissmagākie bijuši tieši domes opozīcijai. Sākums tai bija visai cerīgs - no 13 krēsliem tā ieguva piecus - tad, laikam ejot, viss sagriezās kājām gaisā. Patlaban opozīcijā darbojas divi Jaunā laika, Sabiedrība citai politikai un Pilsoniskās savienības saraksta pārstāvji, vēl trīs, kas tika ievēlēti no Saskaņas centra (SC), nu ir bezpartejiski - viņus no partijas izslēdza. Kā formāls iemesls tika minēta nepakļaušanās partijas vadībai, taču viņi paši pārliecināti, ka pie vainas ir «lielā politika» jeb partiju draudzība Saeimā. Tur zaļzemnieki ar saskaņiešiem saprotas labi, kāpēc tad Ventspilī SC būtu jāļauj nostāties pret zaļajiem.

Sastrīdas miljonāri

Iepriekšējās vēlēšanās piedalījās deviņi saraksti, bet tagad tikai seši. Vienīgā partija, kas nav reformējusies, ir A. Lemberga Latvijai un Ventspilij, skaļāko opozicionāru kodols - brāļi Aivis un Ivars Landmaņi, kas agrāk bija Jaunajā laikā, tagad startēs no Reformu partijas, tāpat no šīs partijas sevi pieteiks no Saskaņas centra ievēlētais, par bezpartejisko kļuvušais Vladislavs Šafranskis. Sākotnējie pašreizējā sasaukuma opozīcijas neformālie noteicēji bija miljonārs Olafs Berķis, Oļegs Stepanovs un Šveices advokāts Rūdolfs Meroni. Viņus visus apvienoja uzņēmums Ventbunkers, pērnā gada nogalē abi pārējie kungi no uzņēmuma valdes atbrīvoja O. Berķi. Runā, ka tagad viņš aktīvi iesaistījies Eināra Repšes biedrībā, tajā pašā laikā konflikts radies arī starp R. Meroni un O. Stepanovu, kurš no politikas nu esot aizgājis. To, ka opozīcija šajā sasaukumā kļuva ļoti sašķelta un darbojas nosacīti, apstiprina arī bijušais uzņēmuma Ventbunkers sabiedrisko attiecību speciālists Vladimirs Novodvorskis, kas atviegloti nopūšas, sakot, ka beidzot ir tālu no Ventspils politikas: «Šafranskis skaidri un gaiši bija opozicionārs, abi pārējie, kas ievēlēti no SC - Aleksandrs Mirvis un Jeļena Garbuzova, svārstījās, bieži vien neatbalstīja opozīciju. Bet kāds gan tur pārsteigums - Ventspils ir maza pilsēta, tas pats A. Mirvis ir Ventspils televīzijas direktors, kā viņš pret Lembergu var nostāties?»

Prot radīt iespaidu

«Lembergs ir izcils politiķis, un tikpat izcils viņš ir PR speciālists. Tas, kādu mēs redzam viņu televīzijā, un tas, kāds viņš ir patiesībā, ir divi dažādi cilvēki. Viņam padoto vidū ir iesauka «pahans» jeb biznesa krusttēvs - tikai viņam ir taisnība, bet pārējie ir zemāki par zemi. Viņš ir gudrs politiķis, tāpēc arī spējis izdarīt tā, ka opozīcijas Ventspilī nav,» stāsta V. Novodvorskis. Viņš arī uzsver, ka A. Lemberga pozitīvā īpašība ir drosme eksperimentēt. Bieži vien eksperimenti beidzas ar izgāšanos, taču enerģiskās aktivitātes sabiedrībai radot iespaidu, ka «kaut kas vienmēr notiek». «Piemēram, sveču rūpnīca vai apavu fabrika, kas gadu pastrādāja un tad bankrotēja, tad viņš mēģināja biodegvielas ražotni, tagad vairs nestrādā. Jā, tas viss prasa naudu, un, kaut arī tas izgāžas, viņš ir imitējis darbību, ir radījis cilvēkos cerību,» vērtē V. Novodvorskis, uzsverot, ka tā ir visas Latvijas problēma, ka A. Lembergam alternatīvas nav. «Mums ir divu kategoriju politiķi - godīgi, bet nespējīgi, vai otri - negodīgi zagļi, kas prot darīt lietas,» saka V. Novodvorskis.

Latvijai un Ventspilij nav izveidota konkurence arī gaidāmajās vēlēšanās. A. Lemberga partijā apvienotas spēcīgas un spilgtas personības, piemēram, Jānis Vītoliņš, kas patlaban ir mēra pirmais vietnieks. Ja nu kādam pašreizējais mērs varētu nepatikt, tad J. Vītoliņš partijai piesaistītu lielu vēlētāju atbalstu. Ne tikai sabiedrība, bet arī opozīcija viņam pauž uzticību.

Šajā sasaukumā Vītoliņam uzticēta virkne pienākumu - jāatbild par pilsētas attīstības jautājumiem, pilsētas plānošanu, izglītību, finansējuma piesaisti, viņš ir arī Ventspils brīvostas valdes loceklis. Kaut gan pilsēta ir bagāta, daudz projektu nav bijuši veiksmīgi. Lai piesaistītu privātos komersantus, Ventspils brīvosta iegulda lielus līdzekļus, taču ir gadījumi, kad tas beidzas ar sagrāvi. Piemēram, Sulu termināls. Brīvosta ieguldīja apmēram divus miljonus latu, izbūvējot terminālim vajadzīgo piestātni un pievedceļu, taču investors līdz galam neprata vienoties ar sulu koncentrāta piegādātāju, un termināls joprojām ir tukšs. J. Vītoliņš tajā nesaskata nepārdomātu rīcību: «Mēs to nekādā veidā nevaram ietekmēt, tā bija viņu spēja vai nespēja piesaistīt kravas. Ja Ventspilī ierodas investors, viņš balso ar savu naudu, viņš iegulda miljonus, un neviens jau nav, atvainojos, tik stulbs, lai ieguldītu naudu bez mērķa.»

Galīgas kapeikas

Pavisam nesen visas Latvijas un arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) uzmanības centrā nonāca Ventspils ekrānu skandāls. Pirms pašvaldību vēlēšanām vairākas domei padotās iestādes par 65 000 latu iegādājušās informatīvos ekrānus, kuri nu jau ir izvietoti publiskās vietās un raida informāciju par pašvaldības darbu. KNAB sācis pārbaudi, jo ekrānā redzamajos attēlos izcelti A. Lemberga partijas pārstāvji. J. Vītoliņš Dienai norāda, ka ekrānos redzamā informācija nav vis partijas, bet gan pašvaldības atskaite: «Šie ekrāni paliks un strādās, tas būs moderns informācijas avots iedzīvotājiem. Bija pārmetums par to, ka ekrānos varēja redzēt atpazīstamas politiķu sejas, tagad to vairs nav, mēs izņēmām.» Ne tikai ekrāni liecina par to, ka Ventspilī drīz vēlēs mēru, ielās pārvietojas apdrukāti autobusi, kas lieliem burtiem atgādina, ka Ventspils ir pirmā Zilā karoga pludmale, ka tā ir Eiropas gada pašvaldība.

Uz jautājumu par to, cik līdzekļu iztērēts priekšvēlēšanu kampaņai, A. Lembergs Dienai atbild bez minstināšanās: «Galīgas kapeikas, kādi daži tūkstoši. Man liekas, ka mēs izmantojam vietējo radio kanālu, bet tur viss tiek uzskaitīts un kontrolēts. Mēs nekādu lielu kampaņu netaisām, jo esam pie varas. Par mums lai runā darbi, nevis propaganda.» A. Lembergs stāsta, ka pašvaldībai jādarbojas atklāti: «Tāpēc mēs informējam iedzīvotājus par to, ko darām un gatavojamies darīt.» Nākamajā sasaukumā galvenais mērķis būšot panākt to, lai Ventspils apsteidz Vācijas attīstības līmeni. «Prioritāšu man nav, mans uzdevums ir nodrošināt sistēmveida kompleksu visu tautsaimniecības nozaru attīstību Ventspilī, kur centrālais ir cilvēks, ģimene un bērni,» stāsta A. Lembergs. Viņš pauž lepnumu par veiksmīgo pilsētas industrializāciju, gada laikā esot atvērti pieci dažādi uzņēmumi un rūpnīcas. Vēl viņš piebilst, ka intensīvs darbs tikšot ieguldīts programmā, kas stimulētu jaunu dzīvojamo māju celtniecību: «Es redzu, ka mums veidosies problēma ar dzīvokļiem, pēdējos trīs gadus tā ir izteikta tendence, ka grūtības ir pat izīrēt. Vienu daļu dzīvokļu iegādājušies lietuvieši atpūtai.»

Pilsētas domē norāda, ka apsūdzības pret A. Lembergu nav īpaši ietekmējušas domes darbu, arī iedzīvotāju ikgadējās aptaujas liecinot, ka sabiedrību mēra tiesvedības nesatrauc, tas neietekmējot pilsētas attīstību. Sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS pērn veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka Ventspils pilsētas domes darbību kopumā atzinīgi vērtē 94% pilsētas iedzīvotāju. Aptaujā gan piedalījās tikai 602 cilvēki. Nedaudz citādu ainu atklāj pēdējās pašvaldību vēlēšanas. Tajās piedalījās vien puse no 42 000 balstiesīgo, un par valdošo partiju nobalsoja 7685 vēlētāji.

Strādā tie, kas draudzējas

Kaut gan šoreiz tiek prognozēts vēl lielāks atbalsts A. Lemberga partijai, opozīcija ir noskaņota kaujinieciski. Aivis Landmanis startēs ar pirmo numuru no Reformu partijas saraksta. Sarunā ar Dienu viņš izskatās norūpējies, taču kabineta stūrī stāv vairākas kaudzes ar partijas avīzēm, kas liek domāt, ka opozīcija mēģina atvērt otru elpu. «Mums ir uzpucēta pilsēta ar nabaga tautu,» iesāk A. Landmanis un turpina: «Cik jūs esat gatavi ļaut nozagt par to, ka Lembergs jums sakārtotu istabu? Ventspils ir vismazākā pilsēta pie vislielākās ostu kapacitātes Baltijas austrumu krasta reģionā. Ventspils ostas kapacitāte ir tāda pati kā Rīgai, bet pilsēta ir ap 20 reižu mazāka par Rīgu. Ventspils būtu pelnījusi būt vismaz kā Dubaija un ar bagātiem cilvēkiem.» Viņam piekrīt arī domes opozīcijas pārstāvis Vladislavs Šafranskis un saka, ka opozīcijai strādāt bijis ļoti grūti. «Par nozīmīgiem jautājumiem mums informācija vispār nekad netika sniegta, saistībā ar to 2010. gadā sasaucām domes ārkārtas sēdi, lūdzām ar domes lēmumu apstiprināt mūsu tiesības uz informāciju. Pirmajā reizē balsojums nenotika, jo nebija kvoruma, abas pārējās reizes tika nobalsots pret informācijas došanu,» viņš stāsta. Nav daudz tādu, kas būtu gatavi stāties pret pilsētas vadītāju, jo lielākā daļa uzņēmumu esot finansiāli atkarīgi no A. Lemberga un ar viņu saistītiem uzņēmumiem. «Šīm bailēm, protams, ir pamats. Vairāk nekā 22 gadus pie varas bijis viens cilvēks, Ventspilī izveidojot varas monopolu. Ir radīta tāda sistēma, ka šeit var strādāt tie, kuri ar viņu draudzējas.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?