Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Varēs lietot, ja atbi ldīs prasībām

«Mūsmājās 50 litru gāzes balonus lietojam jau vairāk nekā 40 gadu. Pusdienas galvenokārt gatavoju uz gāzes plīts. Cik zinu, apkārtnē gandrīz katrā saimniecībā tādi vien ir,» stāsta Raunas iedzīvotāja Jautrīte Pelše un uzskata, ka iecere pēc gada šos balonus vairs netirgot ir slikta.

Drošība neuztrauc

«Visticamāk, tā atkal ir kāda biznesa lobēšana, un tāpēc izdevīgi pāriet uz mazāka tilpuma baloniem. Ja aizbildināšanās ir drošība, tikpat labi gaisā var uziet mazais balons,» ir pārliecināta raunēniete. Gadā vidēji nākas mainīt trīs balonus, pa ziemu ģimene vairāk kurina malkas plīti.

Jautāta, vai kādreiz bijušas šaubas par balonu drošību, saimniece atbild, ka pa šiem daudzajiem gadiem tikai vienu reizi balons bijis jāatdod, jo jutuši, ka izplūst gāzes smaka un ir nepiemērotas blīves.

«Pašiem jābūt uzmanīgiem, vai savienojums ir pietiekami stingrs un gāze neaizplūst garām. Protams, to nedrīkst pārbaudīt ar degošu sērkociņu,» nosmej Jautrīte. Pelšu ģimene izmanto pārbaudītu un drošu metodi - pieliek ziepju putas un vēro reakciju, ja sāk burbuļot, blīves jāpiegriež ciešāk.

Saimnieks stāsta, ka iegādāti divi baloni, kad viens balons tukšs, otru ved mainīt. Par gāzes balona satura nomaiņu jāmaksā 17,50 latu. Cenas pa 20 gadiem augušas apmēram no septiņiem līdz 17 latiem. «Valdībai lielo balonu nomaiņa jāņem uz sava rēķina, lai ņem vecos par velti un ierīko visu nepieciešamo jaunu pieslēgšanai. Kas uztraucas par drošību un grib nopelnīt, lai arī maksā,» strikti nosaka Augusts Pelšs. Viņaprāt, ja 50 litru balonus izņems no apgrozības, nāksies tērēt vismaz 20 latus par jaunu iegādi, būs jāmaksā arī par reduktora nomaiņu, iespējams, nebūs piemērotas arī caurules, kas pievienotas gāzes plītij, jo nav zināms, no kurienes balonus ievedīs. Ja tie būs mazāka tilpuma, biežāk būs jāmaina un palielināsies arī izdevumi par piegādi, skaitļo abi mājas saimnieki.

Lielāki izdevumi

Metālmākslinieks Oļegs Pavārs gāzi izmanto darba procesā, metinot metāla izstrādājumu detaļas. Uzzinot par ieceri turpmāk tirgot tikai 27 litru balonus, ir nopietni sašutis. «Tas nozīmē divreiz biežākus pirkumus un lielākus izdevumus. Kam par to jāpateicas? Nezinu, ko darīs citi meistari un ražotāji, kuriem ikdienā jāmetina lielāki apjomi,» teic Oļegs. Viņš skaidro, ka propāna gāzi izmanto, piemēram, metāla konstrukciju demontāžā, kur strādā ar griezējdegļiem un dienā izmanto pat trīs četrus lielos balonus.

Jautāts, vai nav radušās šaubas par balonu drošību, jo tie ražoti sen un nav aprīkoti ar drošības vārstiem, Oļegs Pavārs atbild, ka vecajiem baloniem no jauna liktie ventiļi ir pietiekami pārbaudīti un nerada bažas arī bez speciāla drošības vārsta, kura funkcijas pat īsti neizprot.

«Tikpat sen ražoti ir oglekļa dioksīda jeb ogļskābās gāzes baloni, bet nesen, tos iegādājoties, man lūdza piemaksāt par jauna ventiļa nomaiņu ar drošības vārstu, tātad tas ir izdarāms, ja problēma ir drošības vārstā,» stāsta Oļegs. Viņš atceras, ka tā savā laikā no aprites izņēma viena litra balonus, bet tagad pārdošanā parādījušies maza tilpuma baloni, kurus nevar apmainīt. «Tas ir pat bīstami, jo kur šos balonus utilizēt?»

Metālmākslinieks iecerētos jauninājumus salīdzina ar obligāto prasību automašīnām iedegt gaismas lukturus dienas vidū arī vasaras laikā, kad saule zenītā. Tā vien nepamet aizdomas, ka tika lobēts akumulatoru ražotāju bizness un tagad notiek kaut kas līdzīgs.

Kur radīsies jaunie

Raunā un citviet mazpilsētās gāzes balonus iespējams apmainīt veikalos un degvielas uzpildes stacijās.

«Kādam ir izdevīgi iepirkt jaunus balonus, lai varētu normāli uzsildīties,» pārliecināts SIA Nestik valdes priekšsēdētājs Raitis Kalējs, kuram piederošajā veikalā raunēniešiem iespēja iegādāties Latvijas propāna gāzes lielos balonus. Viņš dzirdējis par valdības lēmumu no 2013. gada lielos balonus izņemt no apgrozības, bet no piegādātājiem šādu informāciju gan vēl nav saņēmis. «Pēdējā pusotra gada laikā visiem atvestajiem 50 litru baloniem salikti jauni ventiļi, tā ka par drošību, manuprāt, nebūtu jāuztraucas. Vēl nesen tie bija netīri, tagad kārtīgi nokrāsoti, nav kauns tādu preci pārdot,» teic veikala vadītājs.

Viņaprāt, lauku cilvēkiem atkal būs lieki izdevumi un neērtības, jo mazāka tilpuma balonus nāksies mainīt bieži, bet strādājošiem pilsētniekiem vēl trakāk, ja gāzes speciālisti būs jāmeklē darba laikā. «Man žēl cilvēku, jo par jauna balona iegādi jāmaksā lieki 20 vai vairāk latu. Nezinu, cik būs par iepildīto saturu. Ilgāk par mēnesi 27 litru balons nekalpos,» uzskata Raitis Kalējs. Iespējams, daudzi pensionāri un mazturīgāki to pat nevarēs atļauties.

Raitis Kalējs zina stāstīt, ka daudzi lielos balonus iegādājas, lai izmantotu darbam un rūpnieciskām vajadzībām - apkurina garāžas, kausē jumtu materiālu, auto špaktelēm un līmēm, lieto arī gateru īpašnieki. Nopirkto balonu skaits mēnesī vidēji ir ap četrdesmit.

Katrs simtais neatbilst

Latvijas propāna gāzes tehniskā direktora vietnieks Ivans Hatiņecs skaidro, ka jau vairākus gadus notiek pārejas periods, kura laikā jāizpilda Eiropas direktīva par prasībām pārvietojamām spiediena iekārtām, tostarp baloniem. Tiem jāatbilst Eiropas standartiem un drošības normām. No 2013. gada aizliegts pildīt balonus, kuriem nav šo standartu atbilstības zīmes, savukārt sertificēt 50 litru balonus atbilstoši šai zīmei faktiski nav iespējams, jo tie ir veci, ražoti vēl 60. gadu sākumā. To uzturēšana, lai garantētu drošību, ir dārga. «Regulāri pārbaudām balonus un esam secinājuši, ka 1% jeb katrs simtais 50 litru balons vairs neatbilst drošības prasībām un līdz ar to apdraud dzīvību. Protams, visu šo laiku nepieciešamības gadījumā esam mainījuši ventiļus,» saka Hatiņecs.

Latvijā ne visai precīzi ir izprasts jautājums par prasībām, lai baloni būtu aprīkoti ar pārspiediena drošības vārstu, jo tā uzstādīšana nenovērš galvenos riskus un apstākļus, kas izraisa gāzes balonu sprādzienus, tikai atbrīvo no balona lieko spiedienu, ja tiek pārsniegti noteiktie spiediena bāri. Diemžēl Latvijas tirgū parādījušies Eiropas standartiem atbilstoši jauni baloni arī bez pārspiediena drošības vārstiem.

«Tā kā Latvijā neražo gāzes balonus, jaunu balonu iepirkumam meklēsim izdevīgāko un kvalitatīvāko variantu, kas būs atkarīgs no pieprasījuma apjoma,» piebilst Propāna gāzes pārstāvis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?