Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Veikali īsina darba stundas, no svētdienām neatteiksies

Daudzi tirgotāji ir saīsinājuši savu veikalu darba laiku un ir apmierināti ar iznākumu, taču tāda situācija kā Rietumeiropā, kur svētdienās pat pārtikas iegāde ir izaicinājums, Latvijas pircējiem nedraud. Mums ir citi paradumi, skaidro tirgotāji, tomēr Rietumeiropas valstīs veikali durvis arvien biežāk ver vaļā arī svētdienās.

Solveigas Bērzas Kolāža, kas jau teju 15 gadu tirgo audumus, rotas un apģērbus Lāčplēša ielas puspagrabā Rīgā, vasarā sestdienās ir slēgta. Salona īpašniece saka - tā bijuši spiesti rīkoties daudzi mazie tirgotāji, jo šogad Rīga vasarā ir krietni tukšāka nekā citus gadus. Viņa to skaidro ar lielāku bezdarbu, kura dēļ daļa iedzīvotāju pārceļas uz laukiem, kur lētāka dzīvošana. Viņa apsver iespēju strādāt tikai nedēļas vidū, kad pircēju aktivitāte esot lielāka.

Savukārt lielie pārtikas veikali un tirdzniecības centri darba laiku ir saīsinājuši visām dienām, lielākoties - veikalus slēdz stundu agrāk vakaros. Iemesls - sarukusī pircēju plūsma, turklāt dīkstāve sevišķi dārgi izmaksā lielajiem veikaliem, kuri patērē daudz elektroenerģijas un kuros strādā daudz darbinieku. Konkrētus ietaupījumus tirgotāji gan atsakās nosaukt. Mainījušies ir arī pircēju ieradumi - mazāk izklaižu ārpus mājām nozīmē arī mazāk pirkumu vēlās vakara stundās. Tāpēc Maxima apmēram 20% savu veikalu tagad slēdz agrāk, saka uzņēmuma preses sekretārs Ivars Andiņš un piebilst, ka tas vairāk attiecas uz lielajiem veikaliem, savukārt vairākums mazo Maxima turpina strādāt tāpat kā līdz šim. Arī Rimi saīsinājis vairāku veikalu darba laiku darbdienu vakaros, taču dažu citu veikalu darba laiks pagarināts - tie tiek atvērti agrāk no rītiem.

Maxima nenoliedz iespēju saīsināt vēl kādu veikalu darba laiku, bet citi Dienas aptaujātie tirgotāji apgalvo, ka jaunas izmaiņas neplāno. Tirdzniecības centra Domina sabiedrisko attiecību vadītāja Baiba Gercāne apgalvo, ka darba laika saīsināšana par stundu bijis «optimāls risinājums», bet iespēju nestrādāt svētdienās noraida. B.Gercāne uzsver, ka tajos tirdzniecības centros, kas atrodas ārpus Rīgas centra, lielākais apmeklējums ir darbadienu pēcpusdienās un brīvdienās. Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs piebilst, ka iepirkšanās brīvdienās ir daļa no Latvijas pircēju paradumiem, turklāt pircēju pieplūdumu brīvdienās sekmē alternatīvu izklaižu trūkums.

Savukārt Rietumeiropas valstīs, kur tradicionāli liela daļa veikalu svētdienās ir slēgti, tagad rodas tendence pagarināt veikalu darba laiku. Vairākās valstīs, piemēram, Vācijā un Francijā, darbs svētdienās ir aizliegts ar likumu, taču nereti tirgotāji izvēlas to ignorēt, maksājot ievērojamas soda naudas, ko kompensē lielāka pircēju plūsma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?