Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Vēl nezina, kas turpmāk izvedīs atkritumus

No 1. jūlija spēku zaudē tie pašvaldību līgumi, kas noslēgti ar atkritumu apsaimniekotājiem bez iepirkuma procedūras piemērošanas. Neraugoties uz to, aptuveni 30 pašvaldības vēl nav paspējušas atrast uzņēmumus, kas turpmāk nodrošinātu pakalpojumu sniegšanu šajā jomā, un nav noslēgušas jaunus līgumus. Nav arī zināms, piemēram, kas nākotnē izvedīs sadzīves atkritumus galvaspilsētā.

Saskaņā ar Vides aizsardzības un reģionālās ministrijas (VARAM) datiem 2012. un 2013. gadā iepirkuma procedūras ir pabeigušas un līgumus ir noslēgušas 25 pašvaldības, bet vēl aptuveni 30 tas ir jādara, lai nākotnē tiktu nodrošināta sadzīves atkritumu apsaimniekošana. No pašvaldībām, kas nav noslēgušas publiskā iepirkuma procedūru sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu nodrošināšanai, VARAM «sagaida aktīvu rīcību šī jautājuma sakārtošanā», norāda ministrijas pārstāve Kristīne Barševska. Diena jau rakstīja, ka noslēgtie līgumi zaudē spēku saskaņā ar Satversmes tiesas lēmumu un šī problēma skar aptuveni pusi no 119 Latvijas pašvaldībām. Tāpēc tām jārīkojas, lai turpmāk uzticētu atkritumu apsaimniekošanu vai nu pašu veidotam uzņēmumam, vai noskaidrotu to iepirkumu procedūras rezultātā.

Pašvaldību vēlēšanas iekavēja šo procesu, uzskata Latvijas Pašvaldību savienības padomniece Sniedze Sproģe, vienlaikus norādot - lai gan, piemēram, Rīgā un Liepājā vēl nav noskaidrots, kas nākotnē apsaimniekos atkritumus, taču darbs ir sākts, iepirkumu procedūras pašvaldībās kopumā turpinās, un nav pamata domāt, ka tas varētu radīt problēmas šajā jomā un ka varētu būt traucēta atkritumu izvešana iedzīvotājiem. Iespējams, dažām pašvaldībām vajadzēs noslēgt papildu vienošanās ar uzņēmumiem, kas līdz šim nodrošinājuši atkritumu apsaimniekošanu, lai tie to turpinātu darīt arī pēc 1. jūlija, līdz šo jomu pārņems jaunā līguma īpašnieks, pieļauj S. Sproģe.

Tuvākajā Rīgas domes sēdē plānots lemt par Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas saistošo noteikumu projektu, un pēc tam tiks izsludināts iepirkums. Agrākais pēc diviem trim mēnešiem būs skaidrs, kas turpmāk nodarbosies ar atkritumu izvešanu galvaspilsētā, ja noteikumi tiks pieņemti, prognozē Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktora vietnieks Askolds Kļaviņš. Tomēr jāņem vērā, ka nereti iepirkumu procedūras rezultāti tiek apstrīdēti. «Līdz laikam, kamēr stāsies spēkā jaunie saistošie noteikumi par atkritumu apsaimniekošanu un kamēr beigsies konkurss, darbu turpinās tās pašas kompānijas, kas to dara patlaban,» Dienai pastāstīja Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko. Nākotnē ir plānots pilsētu sadalīt trīs zonās, un katrā no tām tiks izsludināts iepirkums. Tātad nebūs vairs tā, ka no viena daudzdzīvokļu mājas pagalma atkritumus ved vairākas kompānijas, jo katrā zonā darbosies viens uzņēmums. Arī samaksa par atkritumu izvešanu visā pilsētā būs vienāda un atkarīga no to daudzuma.

Liepājā arī vēl nav pat izsludināts iepirkumu konkurss, jo vispirms tiek izstrādāts reģionālais atkritumu apsaimniekošanas plāns. Iecerēts, ka pašvaldība piedāvās izdarīt grozījumus pašreizējos līgumos ar atkritumu apsaimniekotājiem, nosakot, ka tie ir spēkā, līdz dome noskaidros, kas turpmāk apsaimniekos sadzīves atkritumus, Dienu informēja Liepājas domes pārstāve Zane Ģirne. Citur, piemēram, Lubānas novadā, iepirkums ir noslēdzies, un tuvākajā laikā tiks izvēlēts uzņēmums, ar kuru tiks slēgts jauns līgums. Iespējams, jau šīs nedēļas laikā tas tiks izdarīts arī Rundāles novadā.

Latvijas Pašvaldību savienība, vēloties noskaidrot, kā šīs izmaiņas atkritumu apsaimniekošanā ir ietekmējušas pakalpojumu cenas arī atkarībā no tā, vai ar atkritumu apsaimniekošanu nodarbojas pašvaldības vai privātuzņēmums, ir nolēmusi veikt īpašu aptauju. Plānots, ka augusta vidū varētu būt zināmi rezultāti. S. Sproģe norāda, ka līdzšinējā pieredze liecina - dažkārt iepirkuma konkursos uzvarējušie piedāvā izvest atkritumus par ļoti zemu cenu, bet gala aprēķini parāda, ka realitātē daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji gada griezumā par kubikmetru maksā tikpat vai pat vairāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?