Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ventspilij pārkāpums

Neatļauta ziedojuma pieņemšana. Tā KNAB kvalificējis plašo Ventspils domes apmaksāto reklāmas laukumu laikrakstā Dienas Bizness, kurā Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) premjera amata kandidāts Aivars Lembergs pirms Saeimas vēlēšanām ne vien slavēja Ventspils sasniegumus, bet arī izpaudās par politiskajiem notikumiem valstī, tostarp politiskajiem konkurentiem. ZZS pārkāpums ir tas, ka pieņemts ziedojums no juridiskas personas un tas nav norādīts vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijā, taču atklāts ir jautājums par Ventspils domes atbildību par prettiesisku ziedojumu.

Kad mediji jau priekšvēlēšanu laikā vērsa uzmanību uz plašo A. Lemberga reklāmu, viņš LETA skaidroja, ka realizējis savas tiesības uz vārda brīvību. Šīs tiesības gan Ventspils pašvaldībai izmaksājušas 2415,6 latus. KNAB piektdien sniegtā informācija par partiju finansēšanas pārkāpumiem 2011. gada vēlēšanās liecina, ka šī summa tomēr uzskatīta par neatļautu dāvinājuma pieņemšanu no juridiskas personas. «Mēs neesam vēl lēmuši, ko darīt,» lakoniskā telefona īsziņā Dienai to komentē ZZS valdes priekšsēdis Raimonds Vējonis. Ventspils dome joprojām uzskata, ka tās apmaksātais reklāmas laukums nav saistīts ar vēlēšanām, jo šāda pielikuma par Ventspili veidošana DB esot ikgadēja prakse.

Ja KNAB konstatējis likuma pārkāpumu, šo nodarījumu nevar atstāt nesodītu, un personai, kas pieņēma lēmumu tērēt pašvaldības līdzekļus šim mērķim, varētu inkriminēt dienesta pilnvaru pārsniegšanu, uzskata Providus pētniece Iveta Kažoka. KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs piektdien vēl nevarēja atbildēt, vai birojs turpina pārbaudīt šo gadījumu. Savukārt pašvaldību ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) par to uzzināja no Dienas, tāpēc pagaidām nekomentēja.

Tas nav vienīgais ZZS pārkāpums, ko konstatējis KNAB, jo tā deklarācijā neesot norādījusi visus izdevumus un ziedojumus, turklāt ZZS esot pieņēmusi vēl vienu ziedojumu no juridiskas personas, proti, biedrības Vidzemes attīstībai. Kopumā dažāda lieluma partiju finansēšanas pārkāpumus pirms Saeimas vēlēšanām pieļāvuši 10 politiskie spēki, bet to apmēra ziņā ZZS tur līdzi tikai Zatlera Reformu partija, kas deklarācijā nav norādījusi izdevumus vairāk nekā 35 tūkstošu latu vērtībā. KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks arī vērsa uzmanību uz to, ka vairākām partijām izdevumi pārsniedz ieņēmumus - visvairāk nesamaksāto rēķinu bijis Vienotībai un Reformu partijai. Vienotība ir arī priekšvēlēšanu izdevumu līdere - iztērējusi vairāk nekā pusmiljonu latu, turklāt uz tās lielāko izdevumu daļu neattiecoties tēriņu griestu ierobežojumi. J. Streļčenoks norādīja, ka tiekot diskutēts, vai nevajag atgriezties pie «vecās sistēmas», kad uz visiem partiju izdevumiem attiecās tēriņu limits, bet skaidru KNAB pozīciju šajā jautājumā nevarēja paust.

Jau iepriekš medijos izskanējusi informācija, ka kāda Saeimā ievēlēta partija saņēmusi finansējumu no ārvalstīm, kas ir pārkāpums. KNAB turpina pārbaudi šajā lietā un partijas nosaukumu neatklāj. J. Streļčenoks arī neatklāja, vai saistībā ar šo gadījumu ierosināts kriminālprocess, bet to ļauj izsecināt viņa teiktais, ka šajā gadījumā informācija saņemta no Satversmes aizsardzības biroja, kas ir operatīvās darbības subjekts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?