Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

«Vērtīgā» konsultantu firma meklējama tepat Mārupē

Visi ceļi ved nevis uz Romu, bet Vītiņu ielu 14 Mārupē - tieši šajā adresē, kur dzīvo viens no šobrīd trim apcietinātajiem Andrejs Livanovičs, bijuši vai joprojām ir reģistrēti vairāki uzņēmumi, kas, iespējams, līdzdarbojušies iespējamās nelikumībās Latvenergo un palīdzējuši vairot abu lietā aizturēto augsto Latvenergo amatpersonu Kārļa Miķelsona un Aigara Meļko bagātību.

Vislielākais noslēpumainības plīvurs tinas ap šajā adresē reģistrēto Šveices kompānijas AF Colenco (Colenco) filiāli. Tā bija galvenā konsultante Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC-2) rekonstrukcijas pirmajā kārtā. Tā, kā zināms, ieguldot teju 200 miljonu latu, īstenota laikā no 2006. līdz 2009. gadam. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sāktajā pārbaudē vētī iespējamās nelikumīgās darbības par 2006.-2010. gadu.

Lai arī Colenco noliedz jebkādu saistību ar iespējamām pretlikumīgām darbībām Latvenergo, tomēr vairākas lietas vedina domāt, ka zināma loma iespējamās nelikumībās šai kompānijai tomēr bija. Arī K. Miķelsona advokāta Egona Rusanova teiktais, ka izmeklētāju aizdomas par viņa aizstāvamo tiek saistītas arī Šveices Colenco.

Arī pašas kompānijas izvairīgums sniegt atbildes uz interesējošajiem jautājumiem, proti, par piesaistītajiem apakšuzņēmumiem - citiem konsultantiem. Iespējams, ka to vidū arī parādītos tie uzņēmumi, kas ir saistīti ar bijušajām Latvenergo amatpersonām un A. Livanoviču. Proti, Innovia, kas pieder visiem trim šobrīd lietā apcietinātajiem, arī Energy Consulting, kas ir A. Livanoviča īpašumā. Kas bija šie konsultanta apakšuzņēmumi - Dienai atbildi nesniedza arī projekta pasūtītājs un Latvenergo pārraugs Ekonomikas ministrija.

Kā zināms, nelikumīgi iegūti līdzekļi pasaulē bieži tiek legalizēti ar konsultāciju sniegšanu un darījumiem ar nekustamajiem īpašumiem. Tieši šīs ir jomas, ar ko nodarbojās ar A. Livanoviča saistītās kompānijas, arī ārvalstīs. Tieši ar viņu saistīta Igaunijas kompānija nopirka par 400 000 latu no K. Miķelsona Igaunijā iegādātu īpašumu. Savukārt A. Livanoviča firma no Aigara Meļko meitas nopirka īpašumu par ceturtdaļmiljonu latu, liecina zemesgrāmatas dati. Tādējādi abas augstās amatpersonas un pārējie varbūtējās nelikumībās iesaistītie, iespējams, legalizējuši noziedzīgi iegūtus līdzekļus.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs uzskata, ka prettiesiski līdzekļi iegūti laika posmā no 2006. līdz 2010. gadam par labvēlīgiem lēmumiem privātu uzņēmumu interesēs publiskajos iepirkumos. Raidījums Nekā personīga ziņoja, ka izmeklētāji Latvenergo amatpersonas aizturējuši ar 145 tūkstošus lielu kukuļa naudu rokās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?