Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

VID uzliek sodu par brīvprātīgā darba veikšanu

«Līdz tiesai neesam tikuši - vēl ceram, ka valsts līdzekļi netiks nelietderīgi izšķiesti,» par gadījumu, kad Valsts ieņēmumu dienests (VID) uzlicis 500 latu lielu naudas sodu labdarības organizācijai Valmieras novada fonds (VNF) par brīvprātīgā darba veikšanu, izsakās fonda vadītājs Ansis Bērziņš. Patlaban lēmums pārsūdzēts VID ģenerāldirektorei.

8. februārī VID pieņēmis lēmumu biedrību sodīt par grāmatveža nodarbināšanu bez darba līguma, to skaidrojot kā cīņu pret nelikumīgo nodarbinātību. Kamēr VID lēmumu pamato ar Ministru kabineta noteikumiem par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju, iestāde vienlaikus ignorē Biedrību un nodibinājumu likumu, uzskata VNF vadītājs. Tajā teikts, ka biedrībām ir tiesības nodarbināt personas brīvprātīgā darbā, un paskaidrots, ka par brīvprātīgo darbu uzskatāms bezatlīdzības darbs, nestājoties ar biedrību darba tiesiskajās attiecībās, un kas ir vērsts uz biedrības vai nodibinājuma statūtos noteiktā mērķa sasniegšanu. VID Dienai apstiprināja, ka, viņuprāt, no minētajām tiesību normām izriet, ka grāmatvedības kārtošanas pakalpojums biedrībā vai nodibinājumā ir veicams, noslēdzot darba vai uzņēmuma līgumu, nevis brīvprātīgā darbinieka līgumu, taču nepaskaidroja, kāpēc netiek ņemts vērā likums, kas īpaši regulē biedrību darbību.

Jūrmalā bāzētā biedrība ZINIS gan izvēlējusies, kā paši norāda, «vieglāko ceļu» - pēc VID aizrādījuma par grāmatveža darba līguma neesamību līgums ar grāmatvedi noslēgts par simbolisku samaksu. Biedrības vadītāja Vita Brokovska gan Dienai norāda, ka tas tā nedrīkstētu būt: «Biedrībā esam divi cilvēki ar maģistra grādu finansēs, kāpēc gan lai nevarētu būt brīvprātīga grāmatvedības pakalpojumu sniegšana?» VNF vadītājs pieņem, ka grāmatveža darba līguma neesamība biedrībai īpaši pārmesta, jo tā veic saimniecisko darbību, lai gan likums tādu pieļauj. «Mūsu saimnieciskā darbība ir bērnu zīmētu Ziemassvētku kartīšu tirgošana uzņēmumiem. No šiem ieņēmumiem sedzam to tapšanas izmaksas, un pārējais nonāk fonda rīcībā citu sabiedrībai paredzētu projektu atbalstam,» skaidro A. Bērziņš, pieminot, ka lielāko līdzekļu daļu fonds gan iegūst ziedojumu veidā.

Zvērināts advokāts Raimonds Briedis skaidro, ka, iespējams, VID ir savi apsvērumi, bet tajā pašā laikā varētu būt, ka viņi stūrgalvīgi pieņēmuši - ja reiz kāds grib grāmatvedi, tad tam jābūt tikai un vienīgi algotam darbiniekam. Striktāka ir nodokļu konsultante Jadviga Neilande, kura uzskata, ka VID pārkāpis likumu: «Kad tapa nodokļu likums, pēc kā vadās VID, par biedrībām neviens pat nedomāja, taču tāds ir tapis. Viens vāc ziedojumus, cits organizē kora koncertus, kāds sakārto biedrības grāmatvedību,» viņa saka.

Kamēr Tieslietu ministrija VNF apstiprinājusi VID lēmuma pareizību, Finanšu ministrija, kuras tiešā pakļautībā atrodas VID, tomēr piekritusi fondam un norādījusi, ka grāmatvedis var būt brīvprātīgā darba veicējs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?