Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Vidiņa izteikumus vērtē kā nekorektus

Ārsts nevar pacientus šķirot ne pēc viņu ideoloģiskās pārliecības, ne pēc kādām citām pazīmēm, palīdzība ir jāsniedz visiem pacientiem - tā par Viļānu slimnīcas valdes priekšsēdētāja Jura Vidiņa (PS) izteikumiem Latvijas Avīzē (LA) saka Veselības ministrijas (VM) un cilvēktiesību jomas pārstāvji. Komentējot gadījumu Vācijā, kad kāds ebreju tautības ārsts atstājis operāciju zāli, pamanot uz pacienta rokas tetovējumu ar nacistu simboliku, J.

Vidiņš LA teica: «Ja pie manis atnāks pacients, kuram uz ķermeņa būs tetovējums CCCP, es viņu neārstēšu. Tāpat kā tad, ja pie manis ieradīsies slimnieks un teiks: _govoriķe po ruski_ (runājiet krieviski - krievu val.). Es palūgšu viņu vērsties pie cita ārsta.»

Viņš arī izteicās, ka ārstēšanu «krievu šovinistam» atteiktu, izņemot gadījumus, kad nepieciešama steidzīga operācija. Dienai J. Vidiņš uzsvēra, ka ir pret padomju ideoloģiju, taču nekādā gadījumā viņš nav pret krievu tautības cilvēkiem. Viņš ir bijis izsūtīts un ļoti labi atceroties lopu vagonus, tāpēc nevarot mīlēt padomju simboliku. Pilsoniskās savienības (PS) locekļa J. Vidiņa izteikumus vērtēs partijas Ētikas komisija. Pavisam nesen no PS izslēdza ārzemju latvieti ārstu Aivaru Sluci, kurš sarakstē ar ārlietu ministru Ģirtu Valdi Kristovski (PS) izteica viedokli, ka viņš kā mediķis nevarētu Latvijā vienādi ārstēt latviešus un krievus.

«Demokrātiskā sabiedrībā ikvienam ir tiesības uz personīgu viedokli jebkurā jautājumā, taču likumdošanā ļoti skaidri ir noteiktas robežas, kas nav pārkāpjamas. Veselības aprūpes saņemšanas iespējas nedrīkst ietekmēt nekādi aizspriedumi - ārstniecības personām ir aizliegta atšķirīga attieksme pret pacientiem,» uzskata veselības ministrs Juris Bārzdiņš. Pacientu tiesību aizsardzības likumā rakstīts, ka aizliegta atšķirīga attieksme pret pacientiem atkarībā no rases, etniskās izcelsmes, dzimuma, vecuma, politiskās vai citas pārliecības, kā arī citiem apstākļiem.

«Nav attaisnojami, ka ārsts neatliekamās palīdzības vai cita veida ārstniecības palīdzības sniegšanu šķirotu pēc tautības vai pacienta pārliecības,» skaidro Līga Biksiniece-Martinova, Tiesībsarga biroja juriste. Par neatliekamās palīdzības nesniegšanu draudot kriminālatbildība. Taču arī liegt ārsta palīdzību tikai tāpēc, ka pacientam, piemēram, ir radikāli uzskati, nebūtu tiesiskā un demokrātiskā valstī attaisnojami. «Jo īpaši, jau ārsts nedrīkstētu sākt vērtēt pēc tik subjektīvām pazīmēm kā tetovējums, kas nezināmu iemeslu dēļ varbūt uztaisīts kādā dzīves posmā vai pat varbūt pret cilvēka gribu. Tas ir pret cilvēktiesībām,» piebilst L. Biksiniece-Martinova.

Latvijas Ārstu biedrības vadītājs Pēteris Apinis savukārt uzsvēra: «Latvijā nav bijis problēmu ar medicīnas pakalpojumu sniegšanu ne pēc ideoloģiskām, ne pēc rases, ne pēc valodas, ne pēc dzimuma vai citām pazīmēm.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?