Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Vienotība tuvinās reģioniem

Vienotība pēc jauno domju sanākšanas plāno sākt sarunas ar lielākajām reģionu partijām par konsolidāciju, jo politiskā spektra sadrumstalotība ir sasniegusi kritisko robežu, atzina Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars. Reģionu alianse, Vidzemes partija un Latgales partija, kuras no lokālajām partijām ir ieguvušas lielāko pārstāvniecību vietējā varā, pašas nolēmušas konsultēties par partiju sadarbību nākotnē. To līderi pieļauj arī atsevišķa saraksta veidošanu 2014. gada rudenī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās.

Iespējams, tieši šis paziņojums, kurš izskanēja jau pirms pašvaldību vēlēšanām, licis Vienotībai meklēt tuvināšanās iespējas ar pašvaldībās ietekmīgajām reģionālajām partijām. Pretējā gadījumā tās var kļūt par nopietnu konkurentu tagad valdošajai premjera partijai Saeimas vēlēšanās. Vienotības ģenerālsekretārs A. Kampars atzina, ka reģionālo partiju piedalīšanās Saeimas vēlēšanās varētu parlamenta un valdības darbu padarīt grūti prognozējamu, jo šiem politiskajiem spēkiem nav skaidras ideoloģijas, - tās drīzāk ir kā lietussargs spēcīgajiem vietējiem līderiem, kuriem tas bija nepieciešams, lai turpinātu politisko darbību pašvaldībās. A. Kampars sola sarunas ar reģionu partiju pārstāvjiem no Vienotības puses organizēt visaugstākajā līmenī - ar partijas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas un premjera Valda Dombrovska piedalīšanos. Tuvākais sadarbības mērķis ir radīt kopīgu platformu, kur varētu notikt informācijas apmaiņa par valdībai un pašvaldībām vienlīdz svarīgiem jautājumiem. Šo politisko spēku loks varētu paplašināties, bet sākumā tās varētu būt trīs minētās partijas. Var nojaust, ka Vienotība vēlas šo sadarbību padarīt ciešāku, kāda tā jau ir ar Jura Šulca vadīto partiju Tukuma pilsētai un novadam, ar kuru Vienotība juridiski veido kopīgu apvienību.

«Mēs esam skaidri pateikuši, ka ar varas partijām neplānojam neko kopā darīt, bet nekas jau nav akmenī iecirsts,» teica Babītes novada domes un Reģionu alianses līderis Andrejs Ence. Ja Vienotība līderu līmenī aicinās uz tikšanos, tad šis uzaicinājums tikšot pieņemts. A. Ence apstiprināja, ka pēc jauno pašvaldību vadītāju ievēlēšanas visu trīs partiju pārstāvji satiksies, lai domātu, vai ir vērts startēt uz Saeimu, - to esot vērts darīt tikai tad, ja par to vienojas vairākas vietējās partijas. «Mums arī nav neviena baltā zirgā jājēja, bet tikai savos novados pazīstami cilvēki,» atzina A. Ence. Taču viņš ļoti neticīgi reaģēja uz tautā izplatītām runām, ka ar reģionu partijām varētu startēt kopā bijusī valsts kontroliere Inguna Sudraba, kas viņam arī bija pirmā dzirdēšana. Tiesa, Reģionu alianse uzvarēja arī Gulbenes novadā, no kura ir I. Sudraba. Arī viņa Dienai sacīja, ka to dzirdot pirmo reizi.

Vidzemes partijas vadītājs Vents Armands Krauklis nedomā, ka reģionu partijām vajadzētu meklēt visā Latvijā spilgtu līderi, lai iekļūtu parlamentā, kurā viņš pats jau ir strādājis laikā, kad tika ievēlēts no Tautas partijas. Ja reģionālās partijas izveidotu kopīgu sarakstu Saeimas vēlēšanās, tad, «nemainot vēlēšanu sistēmu, no katra apgabala Saeimā varētu ievēlēt vietējos cilvēkus, kuri aizstāv pašvaldību intereses», uzskata V. A. Krauklis. Vienotības iecere aicināt uz tikšanos reģionu partiju pārstāvjus viņam bija jauna, bet katrā ziņā iepriecinoša ziņa, jo «mūsu mērķis ir ietekmēt procesus valstī tā, lai reģioniem būtu lielāka teikšana». Tas dotu iespēju vietējiem līderiem arī iesaistīties sarunā par budžetu, lai ne tikai Latgalē, bet visos reģionos nonāktu vairāk līdzekļu. Taču šī sadarbība diez vai mainīšot nodomu pieteikt atsevišķu sarakstu Saeimas vēlēšanās, sacīja V. A. Krauklis. Latgales partijas vadītājs Aldis Adamovičs par piedāvājumu bija visatturīgākais, jo vispirms esot jāsagaida priekšsēdētāju ievēlēšana.

Vienotība ir guvusi pārstāvniecību vairāk nekā 60 pašvaldībās, kas ir viens no labākajiem rezultātiem saņemto mandātu skaita ziņā. Taču tās biedri varētu vadīt tikai nedaudz vairāk nekā desmit pašvaldības. Tas ir apmēram tikpat, cik mēru vietas jau tagad sev ir nodrošinājusi Reģionu alianse. Arī Vidzemes partija cer, ka vadīs ne tikai Valkas domi, kur V. A. Kraukļa saraksts pārliecinoši uzvarēja, tāpat kā viņa kolēģi Aizkrauklē, bet arī, piemēram, Ķekavas novadu, kur Vidzemes partija ieguva četras vietas, kas šajā novadā ir daudz. Reģionu alianse nestartēja Latgales pašvaldībās, kuras savukārt ir nosegusi trešā sabiedrotā - tagadējā Preiļu mēra A. Adamoviča vadītā Latgales partija, kura būs pārstāvēta vairāk nekā desmit pašvaldībās. Vēl ir gandrīz 20 partijas, kas startējušas tikai vienā pašvaldībā, bet ar labiem panākumiem - jau tagad ir skaidrs, ka to līderi vadīs Kuldīgas, Ventspils, Tukuma, Daugavpils novadus, Valmieras pilsētu un, iespējams, vēl vairākas domes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Reģionu alianse
Pārstāvniecība novados: Ādažu - 6 deputāti, Alojas - 2, Babītes - 8, Baldones - 8, Carnikavas - 4, Garkalnes - 2, Gulbenes - 7, Inčukalna - 2, Ķekavas - 2, Lielvārdes - 7, Limbažu - 2, Mārupes - 3, Ropažu - 3, Salacgrīvas - 14, Siguldas - 12, Smiltenes - 7, Stopiņu - 8, Grobiņas - 3, Saldus - 5, Skrundas - 8, Talsu - 3, Jelgavas pilsēta - 2, Jelgavas novads - 2, Kandavas - 3, Vecumnieku - 8

Vidzemes partija
Pārstāvniecība novados: Alojas - 4 deputāti, Alūksnes - 3, Amatas - 3, Burtnieku - 2, Cēsu - 1, Inčukalna - 2, Ķeguma - 4, Kocēnu - 1, Ķekavas - 4, Lielvārdes - 2, Limbažu - 2, Rūjienas - 13, Ropažu - 1, Valkas - 9, Aizkraukles - 11, Pļaviņu - 5

Latgales partija
Pārstāvniecība novados: Varakļānu - 1, Aglonas - 1, Balvu - 1, Dagdas - 5, Daugavpils novadā - 2, Daugavpils pilsētā - 4, Kārsavas - 2, Krāslavas - 1, Ludzas - 8, Riebiņu - 4, Viļakas - 7, Viļānu - 1

Novadu un pilsētu domēs vēl iekļuvušas vietējās partijas:
Vienoti Latvijai! (Madonas novadā - 1 deputāts, Ropažu - 1, Dagdas - 2, Ilūkstes - 2, Kārsavas - 1, Rēzeknes- 1, Viļakas- 3, Viļānu - 2)
Apvienība Iedzīvotāji (Ikšķiles novadā - 2 deputāti, Krimuldas - 1, Mārupes - 1, Ogres - 1, Preiļu - 2)
Jēkabpils reģionālā partija (Jēkabpils novadā - 2, Jēkabpils pilsētā - 5, Salas novadā - 2, Pļaviņu novadā - 4 deputāti)
Tev, Jūrmala! (Jūrmalā - 2 deputāti)
Krimuldas novada partija (Krimuldas novadā - 6 deputāti)
Ogres novadam (Ogres novadā - 6 deputāti)
Valmierai un Vidzemei (Valmierā - 8 deputāti)
Daugavpils novada partija (Daugavpils novadā - 9 deputāti)
Daugavpils - mana pilsēta (Daugavpilī - 1 deputāts)
Daugavpils atdzimšanai (Daugavpilī - 1 deputāts)
Attīstības partija (Daugavpilī - 2 deputāti)
Mūsu partija (Preiļu novadā - 1 deputāts)
Vienota Rēzekne (Rēzeknē - 1 deputāts)
Liepājas partija (Liepājā - 7 deputāti)
Kuldīgas novadam (Kuldīgā - 11 deputātu)
Talsu novada attīstībai (Talsos - 7 deputāti)
Latvijai un Ventspilij (Ventspilī - 9 deputāti)
Tukuma pilsētai un novadam (Tukuma novadā - 12 deputātu)

(Reģionālās partijas ir guvušas pārstāvniecību domēs no apvienību sarakstiem)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?