Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Viņi pelnījuši mūsu cieņu un rūpes

Otrdienas rīts, apklājies ar smagu pelēku, zemē iedūrušos miglu, iedveš sirdī skumjas. Nesaukšu to par brīnumu, taču pusdienlaikā, kad dzīvnieku patversmē Labās mājas ierodas Tibetas Sera Dže klostera pieci mūki, lai dotu svētību patversmē mītošajiem suņiem un kaķiem, saule visā savā spožumā atmirdz pāri mežu galiem.

Spēcīgie vīri dzeltenos apmetņos ar ķiršsarkanām šallēm pār pleciem kā putni satupstas uz krēsliem viesu telpā, un viņu piecbalsīgā tibetiešu valodā dobji skanošā lūgšana ielīst klātesošo sirdīs. Arī dzīvnieki izjūt tālu ceļu atbraukušo viesu cieņu un rūpes. Kaķabērni, kuri līdz tam uz nebēdu draiskojās būros, pieklust. Arī viņu mazās sirsniņas bauda telpā monotoni skanošo lūgšanu.

Viņi nav «citi»

Tibetas budisma klostera Sera Dže (Indija) mūki ieradās Rīgā, lai, Budisma meditācijas centra Ganden aicināti, starptautiskās tūres ietvaros piedalītos virknē kultūras un labdarības pasākumu Latvijā. Gadsimtiem ilgi Sera Dže klosteris bijis izcilu meistaru mājvieta. Patversmē Labās mājas mūki veica dzīvnieku svētīšanas praksi (meditāciju). Labo māju vadītāja Astrīda Kārkliņa saka: «Pašlaik patversme ir pārpildīta. Katrs dzīvnieks cer nokļūt savās mājās pie labiem cilvēkiem, bet tajā īsākajā vai garākajā laika sprīdī, kamēr viņi atrodas zem Labo māju jumta, rūpējamies par viņiem, lai viņu sirdis izjustu cilvēka labestību. Tāpēc bijām priecīgi, kad uzzinājām, ka unikālais pasākums notiks tieši mūsu patversmē. Es ticu, ka budistu mūku dotā svētība mūsu dzīvniekiem pavērs gaišu ceļu dzīvē.»

Pirms došanās pie patversmes dzīvniekiem Geše (filozofijas doktora grāda apzīmējums - T. Š.) Tuptens Sonams uzrunāja klātesošos: «Budisms māca, ka visas jūtošās būtnes ir pelnījušas cieņu un rūpes. Tos, kuri dzīvo dzīvnieku pasaulē, budisti redz kā radības, kas iepriekšējās dzīvēs ir bijušas mūsu mātes un tēvi, brāļi un māsas, dēli un meitas - un kādreiz būs atkal. Šāds skatījums paver ceļu līdzjūtībai, žēlsirdībai, cieņai un bijībai pret ikvienu, kas ieradies šajā pasaulē cilvēka, dzīvnieka vai auga veidolā un nozīmē rīcību.» Tuptens Sonams skaidroja, ka dažādi sabiedrības pārstāvji nereti iestājas pret līdzjūtīgu attieksmi un veido domu, ka nodarīt pāri citiem ir pieņemama rīcība. Tā vietā, lai jebkuru dzīvu radību cilvēki vienkārši uztvertu kā būtnes, kas ir tādas pašas kā mēs, viņi tās nosauc par svešiniekiem un ierindo kategorijā «citi», «ne tādi kā mēs». Šis redzējums ļauj ignorēt ciešanas, veicina to «citu» ekspluatēšanu, mocīšanu un nogalināšanu, pasludinot to par pareizu un taisnīgu rīcību.

Budisti aicina atbalstīt jebkurus centienus mazināt dzīvnieku ciešanas. Kā teicis Viņa Svētība Dalailama, pret visām būtnēm, kuras spēj just, jāizturas vienādi. Mokot un darot pāri dzīvniekiem šajā dzīvē, cilvēks veido sev nelāgu karmu.

Vēlot baltu ceļu dzīvē

Pēc meditācijas viesu telpā mūki devās pie dzīvniekiem. Nedaudz šaubījos, vai mūkiem izdosies veikt lūgšanu un svētīšanas rituālu, jo parasti, kad patversmē ierodas sveši cilvēki, suņi saceļ neiedomājamu troksni, vēloties pievērst uzmanību tieši sev - es tas labākais, tas skaistākais, ņem, lūdzu, mani!

Saules apmirdzētajā patversmes zaļajā pagalmā mūki rindā cits aiz cita sāka savu ceļu, pieejot katram voljēram. Lieli un mazi, jauni un veci, aktīvi un mierīgi suņi vēroja procesiju. Katrs uzvedās atbilstoši savam raksturam: cits - asti luncinot, cits - cenšoties nolaizīt ciemiņiem rokas, cits - nenovēršot acis no cilvēkiem dīvainajos apmetņos. Protams, suņi rēja un smilkstēja, lēca augšā un griezās riņķī. Mūki skaitīja lūgšanas, un, veltot skatu katram dzīvniekam,vēlēja viņiem baltu ceļu dzīvē.

Pēc patversmes darbinieku lūguma mūki skaitīja īpašu lūgšanu un arī svētīja patversmes daudzcietušo piecus gadus veco Džeri, kuru saimnieks bija novedis līdz bezpalīdzīgam stāvoklim. Ārsti sunim konstatēja neiroloģiskas problēmas jeb muguras nervu saknīšu iekaisumu. Fantastiskais, pacietīgais un kārtīgais suns cīnījās ar paralīzi. Visus pārsteidza viņa dzīvotgriba. Visu laiku katrs patversmes dalībnieks rūpējās par Džeri. Tagad suns ir atlabis un gaida savu cilvēku, ar kuru būs laimīgs šajā dzīvē.

Klātesošajiem sariesās acīs miklums, kad Džeris uzticīgi pieglaudās katram mūkam, kā pateicoties par viņam veltīto svētību, un apsēdās pie Geše Tuptena Sonama kājām. Astrīda Kārkliņa ir gandarīta: «Neviena būtne nav nākusi šajā pasaulē, lai ciestu. Kādam cilvēkam būs laime dzīvot kopā ar Džeri, abpusēji darot viņu dienas gaišākas un labestīgākas. Viņš taču saņēmis svētību.»

Bez klātesošo pavadoņu svītas budistu mūki apmeklēja arī patversmes kaķu novietnes.

Atvadoties ciemiņi vēlēja labas dienas visiem cilvēkiem, kas ar līdzjūtību un žēlsirdību palīdz dzīvniekiem, kuri patversmē nonāk ne savas dzīves labākajā laikā. Geše Tuptens Sonams teica viedus vārdus: «Visā savā pastāvēšanas vēsturē cilvēce nav bijusi tik nežēlīga un nav sējuši tādu iznīcību kā pašlaik. Mēs aicinām ikvienu nepievērt acis uz dzīvnieku ciešanām. Ar savu darbu Labās mājās un visas citas dzīvnieku patversmes kļūst par miera un labestības sējējiem, vairo labsirdību un līdzjūtību sabiedrībā. Lai mūsu svētība iedvesmo labiem darbiem un domām.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Rīgas maratonā uzvar gruzīns un somiete

Latvijas vieglatlētikas garo distanču skrējēji Dmitrijs Serjogins un Anita Siliņa svētdien "Rimi" Rīgas maratonā izcīnīja otrās vietas, vienlaikus kļūstot par valsts čempioniem maratonā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?