Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Vīnogas ir. Vai būs vīns?

Šī Latvijas vīnogulājiem bijusi īpaša vasara. Gan labā, gan sliktā nozīmē. Ja tik milzīgus ķekarus ar ogām gandrīz paipalu olu lielumā redzētu tirgū, nevis Dabas muzeja vīnogu izstādē, tad pat es, kam laukos jau desmito gadu mājas dienvidu siena rudenī vienos vīnogu ķekaros, neticētu, ka šīs ogas augušas Latvijā. Siltā un mitrā vasara tās šogad briedinājusi sevišķi krāšņas un lielas.

Taču šī pati vasara darījusi arī pretējo - šogad pat tās šķirnes, par kurām audzētāji iepriekš lepni apgalvoja, ka tās neslimo nemaz, smagi cieta no īstās un neīstās miltrasas.

Divas tendences

Pagājušās piektdienas rītā Dabas muzeja 6. stāvā vīnogu zālē apmeklētāju vēl bija pamaz. Ap skaistajiem ogu ķekariem grozījās vien paši audzētāji - selekcionāri, kuru vārdi kļuvuši par Latvijas vīnogu zīmolu - Gunvaldis Vēsmiņš ar vairāk nekā 50 gadu pieredzi, Gvido Dobelis, kurš vīnogu dabu pazīst kopš 70. gadiem.

Un vēl bija jaunie - tie, kuriem dažādi biznesi galvaspilsētā, bet vīnogas ir prieks un aizraušanās brīvajā laikā. Piemēram, ziņu aģentūras LETA valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Barkāns, kam vīna dārzs Raganā un pāris tūkstošu jaunu stādījumu Sabilē. Kaspars Sūniņš, uzņēmuma Lulū pica līdzīpašnieks, kurš vīna dārzu Kandavas pagastā kopj jau desmit gadus. Viņu izaicinājums ir darīt Latvijas vīnu.

Abu paaudžu satikšanās Dabas muzejā faktiski iezīmē divas galvenās tendences vīnogu būšanā Latvijā.

Ēšanai - jau augustā

Pirmā tendence - selekcionēt arvien labākas vīnogas tūlītējai apēšanai.

Jau sen vairs nevienam nav jāpierāda, ka Latvijā var izaugt un nogatavoties saldas un garšīgas vietējo šķirņu vīnogas. Latvijas dārzos vietu vīnogām jau pirms vairākiem desmitiem gadu izcīnīja Pauls Sukatnieks ar savām šķirnēm. Viņš mēdzis teikt: «Ja vien ir kāds zemes pleķītis, jāstāda vīnogas.» Dabas muzeja degustācijās labāko skaitā vienmēr ir 'Supaga', 'Guna' un citas Sukatnieka šķirnes. Taču pēdējos 5-6 gados pirmajās vietās redzam 'Liepājas Dzintaru', 'Dovgu', 'Cīravas Agro' un citas G. Vēsmiņa vīnogas. Tās apgāž latviešu tipisko viedokli, ka mūsu vīnogas ir mazas un skābas (jo diezgan bieži cilvēki tās apēd nenogatavojušās). Līdz šim Latvijas vīnogas ienācās septembra vidū vai beigās, toties dažas Vēsmiņa šķirnes gatavas ir jau augustā. Izstādē 17. septembrī selekcionārs rāda mazus un jau iebojājušos ķekariņus - pēdējie, kas kopš augusta vēl saglabājušies.

Tagad selekcionāri ņemas ap to, lai mūsu vīnogas padarītu vēl salcietīgākas, tām butu vēl īsāks veģetācijas periods, tās būtu vēl izturīgākas pret slimībām. Tomēr, kā uzsver vīnogu audzētājs Gvido Dobelis, «katram dārzkopim, kurš vīnogas stāda pirmo reizi, ieteiktu vispirms sākt ar jau gadu desmitos pārbaudītām vērtībām».

Vīnogas Latvijas vīnam

Otra tendence, kas pēdējos gados iezīmējas, ir tādu vīnogu šķirņu selekcija, kas speciāli domātas vīnam. Eiropas tradicionālās vīnogas, ko audzē vīna kultūras zemēs, nav sala izturīgas. Tāpēc mums jāmeklē citas šķirnes, lai panāktu kompromisu starp izturību un garšas īpašībām, kas pasaulē tradicionāli uzskatītas par raksturīgām labam vīnam, skaidro Mārtiņš Barkāns. Latvijas vīnam der dažas no jau zināmajām šķirnēm ('Skujiņa 675', 'Hasanskij Sladkij', 'Zilga'), bet ir vēl arī citas šķirnes, ko mēģina introducēt Latvijā - piemēram, Seyval Blanc (vīna šķirne Anglijā), Bianka (Ungārijas šķirne ar nelielu ķekaru un mazām ogām).

Kas jādara ar vīnogām

Nedēļu pēc tam, kad nobirst lapas, vīnogas bez žēlastības (pat 70-90%) jāapgriež. No jaunā dzinuma atstāj četrus vai piecus pumpurus. Jāskatās, pie kura pumpura ir ķekars, tad aiz tā atstāj vēl vienu pumpuru un pārējo griež nost. Iedomājieties, ja tiek atstāti pieci pumpuri, no katra nākamajā gadā nāks dzinums ar ražu! Biezoknis!

Vīnogas nedrīkst pārmēslot. Slāpekļa mēslojums vīnogai jādod tikai pavasarī, ja tās cietušas ziemas salā un ļoti novārgušas. Galvenais vīnogu mēslojums ir kālija sulfāts un superfosfāts. Ja vīnogulājam ir pietiekami daudz kālija un superfosfāta, palielinās arī ziemcietība.

Pēc apgriešanas sāk domāt par vīnogulāja ieziemošanu. Ideālā variantā to dara tad, kad augsne jau sasalusi kādu centimetru. Ja sasalums neatkūst, tas dos savu siltumu. Virsū uzber sausas lapas vai kūdru, vai zāģu skaidas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Šķirnes iesācējiem

'Guna'
Laba izturība pret slimībām. Ķekari vidēji lieli, blīvi. Ogas vidēji lielas vai lielas, tumši sarkanas ar apsarmojumu un īpatnēju, ļoti labu garšu. Šķirne ir pašneauglīga, tāpēc jāizmanto apputeksnētājšķirnes 'Spulga', 'Zilga' u. c.

'Sukribe'
Laba izturība pret slimībām. Pašauglīga šķirne. Ķekari vidēji lieli, irdeni. Ogas mazas vai vidēji lielas, zaļgandzeltenas ar labu garšu. Šķirne ir ļoti ražīga. Ražu ieteicams normēt. Ogas ienākas vidēji agri.

'Supaga'
Laba izturība pret slimībām. Ziedi pašauglīgi, ķekari vidēji lieli, irdeni. Zaļgandzeltenas, apsarmotas, vidēji lielas ogas ar ļoti labu garšu. Šķirne ražīga, ogas ienākas vidēji agri.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?