Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Vīrieši medī, sievietes gaida?

Lai arī zēni Latvijā dzimst biežāk nekā meitenes un vecuma grupā līdz 30 gadiem vīriešu ir par aptuveni 9000 vairāk nekā sieviešu, 30-39 gadu vecuma grupā aina strauji mainās: sieviešu ir par 3000 vairāk. Vīrieši biežāk mirst negadījumos, izdara 80% no visām pašnāvībām. Latvijas sievietes dzīvo vidēji 11 gadu ilgāk nekā vīrieši: lielākā starpība Eiropas Savienības valstīs.

«Pēc smadzeņu uzbūves, pēc tā, kā strādā neironi, mēs tomēr esam ļoti atšķirīgi,» iemeslus meklē geštaltterapeite Solvita Vektere. «Līdz šim domājām, ka vīriešiem vadošā ir smadzeņu puslode, kas nosaka loģisko domāšanu, turpretim jaunākie psiholoģiskie pētījumi ir pierādījuši, ka ir otrādi. Vīrieši ir daudz jūtīgāki, emocionālāki, daudz smagāk pārdzīvo neveiksmes.» Vīrieši vienmēr bijuši vērsti uz to, ka viņiem vajag kaut ko nomedīt, atnest mājās: vajag paredzamu termiņu un noteiktu atrisinājumu. Sievietes savukārt jau gēnos nes līdzi bezgalīgu pacietību - nedramatizēt situāciju, mierīgi gaidīt, kamēr šo medījumu atnes vai arī neatnes, bet apstākļi kļūst labvēlīgāki.

Mūsu sabiedrībā turklāt ir cieši iesakņojies modelis, kur vīrietis ir galvenais maizes pelnītājs. Ja tā nav, vīrietis zaudē pašcieņu, nezina, ko iesākt. «Sieviete parasti nedzīvo tikai sev, viņa spēj saņemties vismaz bērnu dēļ. Vīrietim tas tā nav, viņam spēcīgāks ir ego,» uzsver sociālantropologs Roberts Ķīlis. Latvijas sociālajā vidē ir arī maz paraugu, no kuriem zēni varētu mācīties pieaugušo vīriešu lomu, piebilst viņa kolēģis Klāvs Sedlenieks. Gan bērnudārzā, gan skolā viņiem apkārt pārsvarā ir sievietes. Zēniem tiek mācīts, ka viņu galvenais pienākums ir nopelnīt naudu, bet meitenēm jārūpējas par bērniem, jāmācās mazgāt, tīrīt. «Puikām nav no kā mācīties, kā jāuzvedas pieaugušam vīrietim, ja ģimenē tēva vispār nav vai arī viņš atnāk no darba, noveļas pie televizora un uzliek kājas uz galda.»

Vidusskolas posmā meitenes mācās čaklāk nekā zēni, cenšas tikt uz pilsētu, savukārt puiši bieži vien paliek laukos, kur viņiem nav darba, novērojusi Rēzeknes novada Dricānu vidusskolas direktore un divu dēlu māmiņa Sarmīte Mežule. «Puiši ir konservatīvāki, pabikstāmi no malas, meitenes vairāk urķējas pašas, viņām ir savs iekšējais dzinējspēks.

«Kāpēc sievietes ir stiprākas? Viņām nav kauns atzīties savā vājumā, bet vīriešiem mēs pašas tradicionāli to neļaujam,» izsaucas Ciblas vidusskolas direktore Marija Kārkla. «Sievietes lepni pastumj vīrieti nost un cīnās pašas, kaut gan īstenībā - tikai kopā ar viņu spēj būt laimīgas.»

Krīzes izraisītā depresija lielā mērā ir psiholoģisks fenomens. Būtu jādomā par valsts apmaksātu psiholoģisku palīdzību cilvēkiem, kuri ir šādā situācijā, sarunu noslēdz R. Ķīlis. Pieredzē varētu dalīties cilvēki, kuri ir spējuši atrast izeju, piemēram, pēc ilgstoša bezdarba atraduši darbu. Viņi varētu iedrošināt citus nenolaist rokas - šāda prakse ir izplatīta daudzās valstīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?