Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Visiem vajag iziet no pelēkā tirgus

Uzkopšanas un apsaimniekošanas pakalpojumu nozare patlaban sasniegusi kritisko punktu, kas liek uzdot jautājumu - būt vai nebūt pilnvērtīgai nozarei? Nozarei, kas spēj profesionāli un kvalitatīvi sniegt pakalpojumu. Nozarei, kas atbild par savu reputāciju. Nozarei, kas ir ekonomiski pamatota, nevis cīnās par izdzīvošanu.

Ministru kabinets (MK) pieņēmis lēmumu par minimālās algas palielināšanu valstī, sākot ar 2014. gada 1. janvāri. Diemžēl uzkopšanas un apsaimniekošanas pakalpojumu nozarei tas ir izšķirošs. Nelabvēlīgās tirgus situācijas dēļ šajā jomā teju 90% nodarbināto saņem minimālo atalgojumu. Protams, MK lēmums Latvijas labklājības vārdā ir apsveicams, jo vairos sabiedrības daļas ieņēmumu pieaugumu. Tajā pašā laikā lēmums palielināt minimālo darba algu par 12,5% paredz ievērojamu resursu sadārdzinājumu, jo darbinieku atalgojums jau patlaban veido 70 līdz pat 80% no kopējām uzkopšanas un apsaimniekošanas uzņēmuma izmaksām.

Lai pilnībā izprastu šī lēmuma ekonomisko ietekmi uz nozares uzņēmumiem, jāiedziļinās vispārējā situācijā. Cenu politika nozarē pēdējos piecus gadus bijusi praktiski nemainīga. Lai arī izmaksas pieaugušas, uzņēmēji savilkuši jostas un turpinājuši strādāt.

Akūta nozares problēma ir lielais pelēkā tirgus īpatsvars, kas grauj nozares reputāciju, radot zaudējumus ne tikai nozares godīgajiem uzņēmējiem, bet arī valstij kopumā. Mūsu aprēķini rāda, ka patlaban nelegālās nodarbinātības nozarē dēļ valsts nesaņem vairāk nekā 3,2 miljonus latu darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas iemaksās, nerunājot par citiem nenomaksātiem nodokļiem.

Nozares uzņēmumi saskaras arī ar darbaspēka problēmām. Augstais bezdarba līmenis negodīgiem uzņēmējiem nodrošina iespēju diktēt noteikumus, nostādot darbiniekus izvēles priekšā - saņemt nedaudz lielāku atalgojumu, taču strādāt nelikumīgi, bez tiesiski noformētām darba attiecībām un sociālajām garantijām.

Tāpat joprojām daļa uzņēmumu uzskata, ka savu servisa darbinieku uzturēšana viņiem ir ekonomiski izdevīgāka nekā ārpakalpojuma izmantošana, lai gan aprēķini liecina pretējo. Mūsu aplēses rāda, ka, piemēram, vidusmēra Latvijas slimnīca, izmantojot ārpakalpojumu uzkopšanas un apsaimniekošanas jomā, trīs gados spēj ieekonomēt vismaz 20% izmaksu par attiecīgo pakalpojumu.

Latvijas Profesionālās uzkopšanas un apsaimniekošanas asociācija (LPUAA) kā nozares pārstāvniecība, kas apvieno deviņus lielākos tirgus dalībniekus, nodarbinot 3000 speciālistu visā valstī, ir apņēmības pilna aktualizēt sasāpējušos jautājumus un strādāt pie risinājumiem. Svarīgi ir šos jautājumus risināt kompleksi. LPUAA jau īstenojusi vairākas stratēģiski nozīmīgas iniciatīvas sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID) un Valsts darba inspekciju (VDI), lai mazinātu ēnu ekonomiku un veidotu godīgu konkurenci. Izveidots lauzto līgumu reģistrs, noslēgts sadarbības līgums ar VDI un vienošanās ar VID, sagatavoti metodiskie materiāli iepirkumu organizēšanai un tiek piedāvātas konsultācijas publisko iepirkumu veicējiem.

Taču redzams, ka nepieciešams aktīvāks un agresīvāks rīcības plāns, iesaistoties daudziem uzņēmējiem un arī sabiedrībai.

*LPUAA valdes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?