Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Vispirms jābūt personiskam pasūtījumam

Gatis Šmits

teātra un kino režisors

Spekulēšana ar nacionālām idejām ir novecojusi klišeja, kura radās pēc Pirmā pasaules kara, kad Eiropā strauji veidojās nacionālās valstis un ko patlaban tik daudzveidīgā, pretrunīgā un multikulturālā brīvā pasaulē izmanto politikāņi, lai izsistu sev politisko kapitālu, jo tauta jau viegli «pavelkas» uz patriotisma un pozitīvisma saukļiem. Bet mūsu valsts kultūra ir daudz plašāka par mūsu vēstures izpratni. Ja «nacionālā pasūtījuma» vārdā rodas Latvijas vēsturi zaimojoši, vēsturi kropļojoši mākslas darbi, vienalga, vai tās ir komercfilmas par Rīgas sargiem vai izrādes par īstajiem Latvijas patriotiem, kas nu «sitīs tos utainos», un vēl beigās tiek paziņots, ka tā visa taču ir tikai spēle, vai arī, ja valsts atbalsta acīmredzami komerciāliem mērķiem paredzētus «kultūras projektus», tad tā pati diskreditē t. s. nacionālā pasūtījuma jēgu. Īsts nacionālais pasūtījums būtu, piemēram, milzīgas naudas investīcijas simts talantīgu jauniešu izglītošanā pasaulē labākajās kultūras augstskolās, nevis īstermiņa merkantilu, vienalga - politisku vai komerciālu - mērķu apmierināšana. Ir nožēlojami, ka mēs neesam tikuši vaļā no PSRS domāšanas - taisīt kārtējās partijiskās nostādnes, kas ir «laba» un kas - «slikta», pareizā vai nepareizā kultūra un māksla.

Ojārs Rubenis

Nacionālā teātra direktors

Kā praktiķim - kultūras iestādes vadītājam - man nacionālais pasūtījums nozīmē ļoti konkrētu lietu -papildu naudu teātru attīstības procesiem. Ja valsts dod šos papildu līdzekļus, lai iestudētu nacionālo dramaturģiju vai latviešu klasiku, vai izrādes par Latvijas vēsturei aktuālām tēmām - ļoti labi. Tad man nebūtu jādomā par to, vai zālē būs pietiekami izpirktu biļešu, jo nav noslēpums, ka «uz Raini» skatītāji neraujas, lai ar cik patriotiskiem lozungiem es to reklamētu. Šāda iezīmēta mērķprogramma latviešu literatūras nokļūšanai uz teātru skatuvēm vislabāk varētu iederēties KKF konkursos, kuros teātra jomas eksperti neatkarīgi lemtu par finanšu sadalījumu, jo valsts nedrīkstētu iejaukties idejiskajās lietās. Bet tikai ar noteikumu - ja tā ir papildu nauda, jo Latvijā visi teātri patlaban cīnās ar galu savilkšanu.

Dž. Dž. Džilindžers

Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs

Pirmā asociācija, dzirdot par nacionālo pasūtījumu, man ir - goszakaz (valsts pasūtījums - PSRS laiku termins - N. N.). Valstij būtu skaidri jāformulē šāda pasūtījuma mērķis un vajadzība, lai būtu godīgi spēles noteikumi. Piemēram, teātrim kā valsts subsidētai kultūras iestādei, protams, ir jāstimulē nacionālās dramaturģijas procesi. Bet tagad mums iestudēt latviešu autoru iznāk riskantāk un dārgāk, nekā «nopirkt» vienu ārzemju autora populāru gabalu. Ja valsts segtu autortiesību procentus, kuri pašmāju literātiem ir lielāki par ārzemniekiem, ja samaksātu honorāru dramaturgam, - lūk, tie būtu ļoti reāli bonusi, kas ir izdevīgi gan autoram, gan teātrim. Un gala rezultātā - sabiedrībai. Bet valstij un politiķiem iejaukties un diktēt autoram vai režisoram pasaules uzskatu, māksliniecisko izteiksmi - tā jau ir cenzūra un skarba ideoloģijas masēšana, tad šādai «nacionālā pasūtījuma» idejai jebkurš režisors pateiks čau.

Andris Kolbergs

rakstnieks

Ideja jau it kā nav slikta - kādam šādi būtu sagādāts darbiņš. Es pats gan nekad neesmu pildījis pasūtījumus, jo uzskatu, ka mākslas darbam, līdzīgi kā kokam mežā, ir jāizaug pašam. Bet ideoloģiski dot kaut kādu uzdevumu - manuprāt, tas nav pareizais ceļš. Iespējams, žanrs, kurā es strādāju, nav tas pateicīgākais šādiem pasūtījumiem, tāpēc man no tā, par laimi, ir izdevies izvairīties. Par literatūras nozari runājot, man šķiet, būtu svētīgi nogādāt pie lasītājiem jau esošo latviešu literatūru, adekvāti finansējot bibliotēkas visā valstī. Lai mūsu rakstnieki nonāk pie saviem lasītājiem.

Māris Bērziņš

rakstnieks

Savulaik pēc Latvijas valsts mežu pasūtījuma sarakstīju piedzīvojumu grāmatu bērniem par mežu piesārņošanas problēmām. Toreiz zvaigznes sakrita pozitīvi - piedāvātā tēma man pašam šķita ļoti svarīga, norādījumu «no augšas» nebija, rakstīju ar lielu brīvības sajūtu un prieku. Nacionālā pasūtījuma gadījumā vajadzētu noteikt tikai tematiskās pamatnostādnes, atsevišķos gadījumos varbūt arī žanru. Šāds minimālisms nosacījumos palīdzētu izvairīties no nevēlamām blaknēm - amatnieciski nevainojamiem, pasūtījuma noteikumus formāli pildošiem, taču bez autora iekšēja aicinājuma un pārliecības tapušiem darbiem. Svarīgi, lai autors visupirms radītu «personisko pasūtījums sev» un tikai tad ķertos pie valsts pasūtījuma pildīšanas. Nacionālais pasūtījums var eksistēt kā viens no literārā procesa stimulēšanas un valstiskā atbalsta veidiem, taču nedrīkstētu pieļaut, ka ar tā palīdzību tiek radīta partijiska propaganda, ar mērķi skalot tautai smadzenes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?