Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Zāļu kastītē - 20 latu ban knote vizītei pie bērna ārsta

Kopš augusta Daces četrgadīgajai meitai ir nosūtījums pie rehabilitologa, taču mazā nav pat pierakstīta. Uz poliklīnikas reģistratūru jāzvana katra mēneša konkrētā datumā, lai pieteiktu vizīti nākamajā mēnesī. Dacei neizdodas vinnēt sacensībās - šajās divās dienās septembrī un oktobrī viņa nesazvanīja reģistratūru. Novembra īstajā dienā viņa laikam neiešot uz darbu, sēdēs pie telefona. Dace zina, kas ir nokavēšana, - reiz ilgās rindas dēļ uz izmeklējumu bērns nokavēja operāciju.

Daudzas poliklīnikas ir atteikušās no savādās kārtības - mazo pacientu reģistrēšanas konkrētos mēneša datumos uz turpmāko mēnesi, kas nozīmē «karstu» telefonu un drūzmēšanos reģistratūrā rindā jau no agra rīta. Taču joprojām vecāki un viņus pārstāvošās organizācijas ziņo par pieejamības problēmām bērnu veselības aprūpē. Lai arī tā pasludināta par prioritāti, kas bērniem ir bezmaksas, nereti tā var izvērsties maksas aprūpē ilgo rindu vai sliktās darba organizācijas dēļ. Rindām uz plānveida ambulatorajiem pakalpojumiem nu pievērsusies arī Veselības ministrija (VM), tā apņēmusies definēt maksimālos rindu ilgumus. Igaunijā kā bērniem, tā pieaugušajiem ir noteikts maksimālais rindas ilgums pie speciālista - pusotra mēneša, Diena uzzināja Igaunijas Veselības apdrošināšanas fondā.

Māmiņ, kur bijāt agrāk?

Par to, ka bezmaksas konsultācijas pie speciālistiem nereti iespējams saņemt tikai pēc mēnešiem ilgas gaidīšanas rindā un daudzi vecāki spiesti izvēlēties maksas pakalpojumus, norādīja arī organizācija Māmiņu klubs, piketējot pie valdības ēkas 1. novembrī.

«Ļoti nosacīti bezmaksas,» par bērnu veselības aprūpi saka arī rīdziniece Baiba. Šogad februārī divgadīgajai meitai bijušas ilgstošas iesnas. «Viņa bija ļoti čīkstīga,» atceras Baiba. Aizdomās, ka, iespējams, kaite nopietnāka par saaukstēšanos, ģimenes ārsts uzrakstījis nosūtījumu pie otorinolaringologa (LOR). Tuvējā poliklīnikā piedāvāja pierakstu pie LOR pēc aptuveni divām trim nedēļām. Satraukusies par bērnu, Baiba pierakstījusies pie ārsta par maksu, un tikuši pēc divām dienām. Izrādījās - bērnam ir abpusējs vidusauss iekaisums. «Bail domāt, kā būtu bijis, ja ietu pēc divām trim nedēļām,» saka Baiba. Ārstēšanās laikā atkārtotās vizītes ārste nozīmējusi piecas minūtes pirms sava darba laika sākuma - zinot, ka pierakstīties rindā nevarēs. «Uztraucās, kā tik mazs bērns reaģēs uz antibiotikām, ļoti nāca mums pretī. Es gribēju dot naudu, viņa neņēma,» atceras Baiba. Kopš tā laika viņai «pa rokai» ir 20 latu banknote zāļu kastītē. Ja nu vēl kādreiz vajadzēs dakteri par maksu.

Dacei savukārt šādu iekrājumu nav, viņa izmanto tikai valsts apmaksātos pakalpojumus. «Audzinu bērnu viena, un skolotājas alga ir tāda, kāda ir, tāpēc ar nagiem un ragiem cīnos par visu, kas bērnam pienākas bez maksas,» viņa paskaidro. Pieredze ar valsts rindām bijusi skarba. Meitai jau kopš piedzimšanas bijušas problēmas - «ar atraudziņu - bērns atgrūda daudz un ar lielu šāvienu». Ārsti teikuši - viss kārtībā, taču māte uzstājusi uz pārbaudēm, un, kad bērnam bija trīs mēneši, ārsts nozīmēja izmeklējumu skābes līmeņa kuņģī noteikšanai. Jāgaida bija četri mēneši. Kad saņēma izmeklējuma rezultātus, gastroenteroloģe jautājusi: «Māmiņ, kur jūs bijāt agrāk?» Izrādījās - bērnam līdz sešu mēnešu vecumam bija jāveic operācija, kas nu nokavēta. Palaimējies, ka vēlāk, kad bērnam jau bija divarpus gadu, cits gastroenterologs atklājis - nelaimju galvenais cēlonis ir celiakija un jāievēro speciāla diēta.

Definēs maksimālās rindas

Kā pārliecinājās Diena, sazvanīt poliklīniku reģistratūras ir sarežģīts uzdevums. «Uz decembri pagaidām nerakstām,» par pierakstu pie bērnu acu ārsta saka darbiniece Biķernieku poliklīnikā. Kad rakstīs - nezinot. Pie LOR Ziepniekkalna poliklīnikā savukārt var tikt pēc divām nedēļām. Uz vēdera sonogrāfiju Bērnu slimnīcā Gaiļezerā jāgaida mēnesis un nedēļa. VM dati liecina - Bērnu slimnīcā visilgākā rinda 1. oktobrī bija pie ģenētiķa, imunologa - 107 dienas, pie kardiologa - 66 dienas, pie oftalmologa - 63, uz ehokardiogrāfiju - 64 dienas. Tiesa, Ķengaraga poliklīnikā uz ehokardiogrāfiju varēja pieteikties 35 dienās. Rindas dažādos centros pie tās pašas nozares speciālistiem ir dažādas. Taču vecāki atzīst - problēma, ka nav pieejama aktuālā informācija - kādi bērnu speciālisti pieņem kurā poliklīnikā un cik garas ir rindas.

VM valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis saka: «Esam uzdevuši Nacionālajam veselības dienestam sākt darbu pie tā, lai visos [veselības aprūpes] līmeņos definētu maksimālās gaidīšanas rindas.» Patlaban tādas definētas tikai ģimenes ārsta aprūpes līmenī - piecas darbadienas. J. Bundulis arī saka - ja maksimālie rindu ilgumi tiks noteikti, valstij būs jānodrošina pakalpojuma pieejamība. «Tas ir arī, protams, budžeta nodrošinājums,» saka J. Bundulis. Līdz ar to uz jaunu kārtību, visdrīzāk, var pāriet divu trīs gadu laikā. Tiesa, iespējams, daļu problēmas var atrisināt, sakārtojot sistēmu. J. Bundulis arī norāda - ģimenes ārstam jāmāk novērtēt, vai pacientam ir akūts stāvoklis vai arī var gaidīt rindā.

«Sākotnēji būtu jānodala jēdziens «Kas ir rinda?»,» saka Anda Čakša, Bērnu slimnīcas valdes priekšsēdētāja, un norāda - piemēram, Lielbritānijā, kur ir augsti veselības aprūpes kritēriji, rindas ilgums pie speciālistiem nedrīkst pārsniegt 18 nedēļas, taču pie mums 18 nedēļu rinda nereti ir tikai pie tādiem speciālistiem kā kardiologs, ģenētiķis un imunologs. Ik dienu slimnīcas poliklīnikā ir pieejams pediatrs un ķirurgs, kas var atrisināt ļoti daudz ar bērnu veselību saistītu jautājumu, turklāt konsultācijas sniedz bez ģimenes ārsta nosūtījuma. «Tāpēc situācijās, kad vecāki uztraucas, vai var gaidīt 50 darba dienu līdz speciālista konsultācijai, piedāvājam saņemt pediatra konsultāciju, kurš palīdzēs risināt konkrēto problēmu, vienlaikus izvērtējot nepieciešamību saņemt speciālista konsultāciju vai attiecīgu izmeklējumu,» viņa saka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?