Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Zatlers - baņķieru un komerctelevīziju pusē

Dienu pirms Līgo vakara Valsts prezidents Valdis Zatlers izmantojis savas tiesības rediģēt Saeimas darbu un pārskatīšanai atgriezis atpakaļ trīs likumus - Maksātnespējas likumu, kas nosaka, kā cilvēki var atbrīvoties no parādiem, Elektronisko mediju likumu, kurā V. Zatleram ir iebildumi pret normām par valsts valodas lietojumu, kā arī likumu par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonas darbībā.

Likums nr. 1

Jau ziņots, ka Maksātnespējas likums paredz: persona, atdodot bankai savu īpašumu, no atlikušā parāda, ja tāds veidojas, var tikt atbrīvota pēc diviem gadiem. Personai jāpiesaka sava maksātnespēja un ik mēnesi kreditoram jāatdod trešdaļa no saviem ienākumiem. Baņķieri par šādu Saeimas lēmumu bija izmisumā, uzskatot, ka cilvēki slēps savus ienākumus, lai maksātu mazāk, kā arī likums pieņemts spekulantu interesēs. Jau nākamajā dienā viņi bija ieradušies pie V. Zatlera.

Atgriežot likumu Saeimā, Valsts prezidents līdzās virknei iebildumu norāda arī, ka likumā nav samērotas visu iesaistīto pušu intereses un vienāds tiesiskais regulējums piemērots visiem parādniekiem neatkarīgi no saistību apmēra. «Visus gadījumus iestrādāt likumā nav iespējams, tādēļ visas intereses samērot katrā gadījumā arī nav iespējams,» savukārt uzsver Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētāja biedrs Mārtiņš Roze (ZZS). Viņš neslēpa, ka banku lobijs šī likuma kontekstā ir ļoti spēcīgs un bieži mijas ar demagoģiju, taču sīkāk prezidenta motivācijas vēstuli Saeimai komentēt nevarēja.

Likums nr. 2

Arī V. Zatlera kritika par Elektronisko mediju likumu attiecas uz vairākām normām. Valsts prezidents norāda - norma, ka 40% no visiem Eiropas audiovizuālajiem darbiem, kas tiek pārraidīti visvairāk skatītajā laikā no plkst. 19 līdz 23, ir latviešu valodā veidoti darbi, jāattiecina ne vien uz nacionālajiem medijiem, kā to bija paredzējuši deputāti, bet arī uz reģionālajiem. Viņš arī rosina šo laiku pagarināt par stundu, kas, pēc Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektores Guntas Līdakas teiktā, ir neliela valsts galvas pretimnākšana medijiem, kuri asi iebilda pret šo normu. No V. Zatlera motivācijas raksta arī izriet, ka, viņaprāt, nav gana skaidri atrunāta kārtība, kā uz sabiedriskā pasūtījuma naudu, ko pašlaik saņem tikai Latvijas Televīzija un Latvijas Radio, var pretendēt arī komercmediji. Pēc viņa domām, likumā jāparedz, ka konkrētu daļu sabiedriskā pasūtījuma konkursa kārtībā var nodot jebkuram elektroniskajam medijam, kas veicinātu konkurenci starp sabiedriskajiem un komercmedijiem.

Šim likumam ir saistība ar Eiropas Komisijas (EK) direktīvu, un tāpēc valda bažas, vai V. Zatlera solis nevar nobremzēt tā pieņemšanu un līdz ar to Latvijai draudētu soda sankcijas. Atbildīgās Saeimas komisijas priekšsēde Ingrīda Circene (JL) gan uzsver, ka laiks likumu labot vēl ir.

Likums nr. 3

Visbeidzot V. Zatlers iebilst arī pret Saeimas vairākuma atbalstīto Kārļa Šadurska (PS) priekšlikumu, kas paredz amatpersonu deklarāciju iesniegšanu partiju priekšsēdētājiem un valžu locekļiem, kuri nav amatpersonas. Prezidents norāda - Saeima nav ņēmusi vērā to, ka partiju valdes priekšsēdētāji un valdes locekļi neatbilst valsts amatpersonas statusam, kuru darbību regulē šis likums.

K. Šadurskis Dienai atzina, ka viņam, «protams, ir skumji, ka tā ir noticis». Viņš atzīst, ka šī norma bija jāparedz arī partiju likumā, bet vienā laikā divus likumus nevar pieņemt. Taču viņš aizvien uzskata, ka, ņemot vērā partiju vadītāju un valžu locekļu lielo ietekmi uz politisko varu, «daļu tiesību uz privātumu viņiem vajadzētu zaudēt».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?