Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Zatlers pirms vēlēšanām paklusēs

Valsts prezidents Valdis Zatlers līdz premjera kandidāta nominēšanai, kas būs pēc 10. Saeimas sanākšanas novembrī, ir nolēmis nesniegt intervijas un neizteikties par partiju nominētajiem premjera kandidātiem. Valsts prezidents arī nekad nav teicis, ka valdības veidošanu uzticēs tai partijai, kura būs ieguvusi visvairāk balsu vēlēšanās. V. Zatlers raudzīsies, kurš varēs nodrošināt savai valdībai pārliecinošu Saeimas vairākumu, žurnālistus informēja Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs.

Ārpolitika nemainīga

Viņš arī uzsvēra, ka prezidentam būs svarīgi, kā tiks turpināta sadarbība ar Starptautisko Valūtas fondu un Eiropas Komisiju un kāds būs ekonomikas atveseļošanas programmas piedāvājums. Pretendentam uz premjera posteni arī būs jāspēj pārliecināt, ka Latvijas ārpolitikas un drošības politikas principi paliks nemainīgi. Tas nozīmē, ka primārā ir sadarbība ar ES, NATO un ASV kā stratēģisko partneri, vienlaikus uzturot dialogu ar Krieviju, Austrumiem. E. Rinkēvičs atzina, ka pagaidām partijas vairāk runā par to, ko tās nedarīs, nevis par to, ko darīs.

Gandrīz visi politiskie spēki jau ir nosaukuši premjera kandidātus. Vienotībai tas ir tagadējais valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (JL), kurš jau savā darbībā īsteno prezidenta nosauktos principus. Zaļo un Zemnieku savienība Ministru prezidenta amatam izvirzījusi Ventspils mēru Aivaru Lembergu par spīti tam, ka viņš ir apsūdzēts smagos noziegumos un daļu laika būs spiests pavadīt tiesas zālēs. Vēlēšanās A. Lembergs tomēr izšķīrās nekandidēt, tāpat kā Visu Latvijai! - TB/LNNK premjera kandidāts EP deputāts Roberts Zīle. Saskaņas centra premjera kandidāts ir Jānis Urbanovičs. Viņam par apgrūtinājumu ceļā uz šo amatu varētu kļūt arī nesenie izteikumi krievu presē, kas bija satraukuši ekspertus. J. Urbanovičs bija brīdinājis, ka Latvijā «var būt Biškeka», ja netiks ņemts vērā viņa redzējums par to, kā valsts varai vajadzētu darboties pēc vēlēšanām. Viņš liek uzsvaru uz profesionāļu valdību. Pieļāvums, ka Latviju var sagaidīt nemieri ar simtiem bojāgājušo, kādus pavasarī piedzīvoja Kirgizstānas galvaspilsēta, pēc politologa Andra Sprūda domām, «ir bīstams un neveiksmīgs salīdzinājums».

Sadarbība jāpārskata

Premjera kandidātu vēl nav nosaukusi apvienība Par labu Latviju!, ko tā plāno darīt augusta vidū. Taču apvienības līderi visskaļāk ir uzsvēruši vēlmi pārskatīt sadarbību ar starptautiskajiem aizdevējiem, ko ir pieteikuši arī kā vienu no vēlēšanu kampaņas vēstījumiem. Apvienības faktiskais izveidotājs, Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC) Dienai izteica nožēlu, ka A. Lembergs nav bijis gatavs pazaudēt to, no kā ir gatavs atteikties viņš - ar šo zaudējumu ir domāts mandāts pašvaldībā un amats tās vadībā. Ja A. Šlesers par to ir izšķīries, viņš, visticamāk, mērķē arī uz premjera amatu. Apvienības līderis Guntis Ulmanis ir teicis, ka šim amatam vajadzētu virzīt vidējās paaudzes cilvēku, kāds ir A. Šlesers. Kā zīmi tam, ka viņš gatavojas uz šo posteni, var uztvert arī neoficiālo informāciju, ka ar prezidentam tuvu stāvošu cilvēku starpniecību, ar ko nav domāts viņa kancelejas vadītājs, LPP/LC līderis jau sāk radīt par sevi labu iespaidu arī Rīgas pilī. No tās patiešām par viņu nav dzirdētas kritiskas atsauksmes.

Lūgts to komentēt, A. Šle-sers Dienai sacīja: «Man ar prezidentu ir labas attiecības.» Tiesa, nesen līdzīgi šīs attiecības raksturoja arī Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Uz jautājumu, vai Par labu Latviju! ir gatava turpināt sadarbību ar Starptautisko Valūtas fondu un Eiropas Komisiju, A. Šlesers atbildēja: «Sadarbība ir jāturpina, bet tā ir jāpārskata. Ja kāds uzskata, ka nekas nav jāgroza, tas ir tuvredzīgi.» LPP/LC līderis domā, ka ir jārunā par ekonomikas attīstību un apvienībai tāds piedāvājums esot, tā pamatā būšot nodokļu samazināšana kā ieņēmumu palielināšanas veids, jo tad maksāšot visi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?