Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Zelta zutis locījās

Dzīvojot savā zemē, kur apkārt pietiekami daudz dzird dzimto valodu, rodas iespaids, ka tradicionālā latviešu kultūra saglabājas pati par sevi, kaut tā nebūt nav. Dziedāšanas tradīcijas, pateicoties mūzikas ierakstiem, importam un tā pieejamībai, pakāpeniski izmirst un dziesmas aiziet nebūtībā, jo jaunajai paaudzei vairs nešķiet aktuālas. Svešumā nereti nacionālais mantojums tiek sargāts daudz rūpīgāk, turklāt tas atšķirībā no Latvijas, kur laiks uzliek savas korekcijas, saglabājas tāds, kāds tas bijis brīdī, kad notikusi atšķirtība no dzimtenes.

1921. gadā Lietuvai atdotās «Kurzemes jūrmaļa pašā tāļākā launadža stūrē» atrodamās kuršu izsenis apdzīvotās Sventājas vecie iedzīvotāji atceras un dzied latviešu tautas dziesmas, ko paaudzēs mantojuši kopš XX gadsimta sākuma: «Sventājā vēl pirms kaŗa bijis ierasts godos ģērbt tautastērpu un pavisam dzīva vēl bija dziedāšanas tradīcija.» Nu Sventājas dziesmas 1988.- 2006. gada audio un video ierakstos gandrīz trīsarpus stundu garumā apkopojis tautas mūzikas atbalstītājs Ilmārs Mežs. Komplektā ar diskiem nāk pabieza grāmatiņa ar vecām bildēm, visiem dziesmu tekstiem, informāciju angļu, lietuviešu un grāmatēnu jeb sventājnieku sarunvalodā.

Divas no dziesmām - Kur tu skriesi, jūras zeņķi un Ai jel manu dumju (vieglu) prātu - savā repertuārā citās versijās sen iekļāvusi un padarījusi populāras grupa Jauns mēness. Iepriekšminēto laika uzlikto korekciju neskartās versijās šeit Ķērstas Balceres izpildījumā skan pazīstamās dziesmas par pūcīti, kas cīrulim nomina kāju, par āzīti, kurš stāsta, kur tad nu bijis, savukārt dziesmā ar pirmo rindu «Meži, meži, tumši meži, laižat (ļaujiet) man vēl padomāt», protams, nav ne vēsts par leģendāro laupītāju Kaupēnu, kurš darbojās divdesmitajos gados. Citviet skan variācija par populārās dziesmas Jūriņ' prasa smalku tīklu rindiņu: «es pavilkšu zēģelīti, iet laiviņa mirdzēdama», «baidās manis kumelinis», kurš jau nākamajās rindās pārtop par divdomīgo tēlu, kura padzirdīšanai nepieciešams «skaidrais spainis» un ne tikai uz reizi, bet uz mūžu: «Ak, ja dzirdīsi šo reizīti, tad dzirdīsi visu mūžu!» Tomēr tautu meita tā vis uzreiz rokās nedodas un atbild: «Es šo reizīti gan dzirdīšu, visu mūžu nedzirdīšu.»

Kādā dziesmā, sirmajām dziedātājām Ķērstai Balčus un Kristīnei Albužei atceroties jaunību, labsajūtā starojot, erotika pasniegta pavisam tieši: «Dzer glāziņu pēc glāziņas, cilā manu priekšautiņu/Apakš mana priekšautiņa vāverīte žākstījās/Apakš mana bikšu laces zelta zutis locījās.» Pēc dziesmas, vēlreiz draiski piesaucot zelta zuti, abas zīmīgi saskatās un atceras, ka to viņām esot iemācījis kāds Frīdis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

CD/DVD

Pa vējame es dziedāju.
Sventājas dziesmas
Izdevniecības Upe TT sērija Mantojums

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?