Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Zem mikroskopa palielināmā stikla

Ilze Auzāne

Jūgendstils kā virziens ir iedvesmojies un savas aprises ieguvis no dabas, kad cilvēks mikroskopā ieraudzīja iepriekš viņa acij slēptas lietas, kas vēlāk «uzplauka» flīzēs, tapetēs, tekstilijās un arhitektūrā, - Rīgas Sv. Pētera baznīcā atklātā starptautiskā ceļojošā izstāde Daba jūgendstilā piedāvā stāstu par mākslas un zinātnes saskanīgo duetu.

«Gadsimtu mijas atklājumi un tehnika ļāva saskatīt dabisko - ar to palīdzību varēja ieraudzīt brīnumu,» teic muzeja Rīgas Jūgendstila centrs pārstāve Iveta Sproģe.

Šo emocionālo un izzinošo ekspozīciju ir izveidojusi kataloniešu mākslas zinātniece Teresa M. Sala, bet uz Latviju izstāde atceļojusi, pateicoties Eiropas jūgendstila pilsētu sadarbības tīklam Rᅢᄅseau Art Nouveau Network (RANN), projekta Jūgendstils un ekoloģija. 2010-2015 ietvaros. Izstādei ir izveidoti divi identiski komplekti, kuri no 2013. gada oktobra viesojas četrpadsmit RANN pilsētās.

Rīgas Sv. Pētera baznīcā apskatāmā ekspozīcija tālāk ceļos uz Barselonu Spānijā. Izstādi Latvijā var apmeklēt līdz 7. septembrim.

Pirmajā daļā eksponētie attēli ļauj sajust «laikmeta skatienu», Darvinisma teorijas un Japānas mākslas ietekmi. Caur mikroskopu jaunatklātie augi un organismi zīmētos ornamentos un foto etīdēs veido ne tikai inovatīvu, bet arī bagātu dokumentālo krājumu.

«Izstādē var noskatīties 1900. gadā ierakstītu filmiņu, kā amerikāņu dejotāja Lojī Fullere (1862-1928) mēģina atdarināt tauriņu,» piebilst muzeja pārstāve.

Otrajā daļā Dabas darbnīca ir radīti mākslinieku darba galdi, pie kuriem skatītājs uzzina, kā radošas personības rokās top jauna izteiksmes valoda. Iveta Sproģe akcentē, ka starp viņiem ir arī flāmu arhitekts Henrijs van de Velde, kurš teicis, ka «līnijā ir spēks, kas pielīdzināms visiem dabas spēkiem kopā» un kurš savulaik projektējis Sv. Pētera baznīcas pastorāta ēku Vaļņu ielā 22, kas diemžēl gājusi bojā Otrā pasaules kara laikā.

«Tas ir īpašs mūsu kultūras mantojums, par kuru ir vērts atcerēties,» uzskata muzeja pārstāve. Savukārt mākslinieku prātos izauklētās Mākslinieciskās ainavas attēlotas izstādes trešajā daļā.

Šīs ceļojošās izstādes Rīgas «pieturā» ir apskatāmi arī priekšmeti no Rīgas jūgendstila centra krājuma - grāmatas, trauki u. c.

«Izstādē Olesundā, Norvēģijā, mēs noskatījāmies, ka ļoti labi izskatās, ja gaismas stabi un videoekrāni tiek papildināti ar autentiskiem jūgendstila priekšmetiem,» par laba piemēra pārņemšanu stāsta Iveta Sproģe.

Savukārt 5. septembrī Rīgā norisināsies vēl viens Rᅢᄅseau Art Nouveau Network notikums - starptautiskā zinātniskā konference Iekštelpas un ārtelpas integritāte jūgendstila arhitektūrā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?