Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ziedi, māksla un mūzika pilsētas oāzē

Linda Liepiņa

Visskaistākās bildes foto albumos bieži vien ir ar puķēm. Pēc sociālajos tīklos publicētajām fotogrāfijām kļūst skaidrs, kad zied ceriņi, rapši, magones, kad magnolijas, rozes, rododendri un jasmīni. Šīs nedēļas nogalē - no 10. līdz 13. jūlijam - Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā Rīgā, Kandavas ielā 2 gaidāms īsts floras sprādziens, jo te notiks krāšņākie vasaras svētki Rīgas puķu balle 2014.

Pilnīgi saprotams, ka LU Botāniskā dārza direktores Antas Sparinskas personīgajā dārzā «zirņi lēnām aizaug ar nezālēm». Tas tāds mazliet pārspīlēts salīdzinājums, bet vispār Antas Sparinskas dārzā dominējot praktiskums - ēdamas lietas, ko nošķīt un ielikt pusdienu katlā, un arī ziedoši krūmi, kas vēl mantojumā no senču senčiem, jo tiem jāvelta mazāk uzmanības. Visa vērība un rūpes tiek tam, lai LU Botāniskais dārzs kļūtu aizvien modernāks, skaistāks. A. Sparinska uzreiz pārķer sarunas pavedienu: «Salīdzinot ar pagājušo gadu, LU Botāniskais dārzs kļuvis sakoptāks un savādāks. Tur, kur bija taciņas, tur to vairs nav, bet ir jaunas dobes, tur, kur bija krūmi - paveras jauni stādījumi, kuros, kamēr stādi mazi, vēl var redzēt ainavu arhitektu veidoto zīmējumu. Aizvien vairāk attālināmies no padomju laikā ierastās botāniskā dārza ainavas un tradīcijām.» Rīgas puķu balles viesi būs pirmie, kas varēs novērtēt atjaunotās LU Botāniskā dārza teritorijas - dīķus, celiņus un stādījumus dārza centrā, kas tapuši ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu.

Ziedu bagātību, to krāsu daili un smaržu buķeti svētkos varēs baudīt rožu, orhideju, astilbju, vasaras puķu un griezto ziedu ekspozīcijās, vides objektos, kā arī mākslā - gleznotājas Anitras Bērziņas un Karinē Paronjancas gleznās brīvdabas izstādē Flora magica. Dārza fons ir lieliska iespēja, kur izpausties daudz un dažādām mākslām. Pasākuma dienās būs gan gobelēnu, gan eksotisko dzīvnieku izstādes, koncerti un radošas nodarbes. Skaties, klausies un piedalies! Bet nemierīgajiem dārzkopjiem būs iespēja iegādāties stādus un gūt jaunas idejas savam dārzam.

Puķu ballē būs arī japāniskas noskaņas, tās ienāks līdz ar Japānas kora koncertu, Okuda Minoru fotoizstādi Ziedošā sakura, bonsai pundurkociņu izstādi un to veidošanas meistarklasēm, mākslinieces Kaori Kato papīra darbiem, japāņu valodas iepazīšanu, ko piedāvā valodas un kultūras studija Gengo. Tās ir lietas, kas māca pacietību, mieru un uzcītību - īpašības, kas noder, arī šogad gurķus audzējot. Rīgas puķu balle 2014 šogad ir viens no Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014 notikumiem. Varbūt tāpēc izpaliek tik ierastie floristu un dārza dizaineru konkursi? «Lai atpūšamies un baudām dabu visā tās daudzveidībā,» aicina Anta Sparinska.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?