Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Zina, ka trūkst izglītības un pieredzes

Artūram (24) un Rihardam (18) šodien uzdots nospodrināt stiklotās durvju rūtis, bet parasti viņi dara arī ko citu un paši sevi sauc par visa veida aizkulišu darbiniekiem. Lai gan abi puiši pelnīt ar savām rokām jau paguvuši, viņi uz pusgadu iesaistījušies Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) rīkotajā brīvprātīgā darba programmā Latviešu Biedrības namā (LBA) un saņem 40 latu mēnesī.

Brīvprātīgie LBA jaunieši galvenokārt uzskata, ka darba devējiem viņi nav pievilcīgi izglītības un vajadzīgās pieredzes trūkuma dēļ. Signei (20) šķiet, ka viņas gadījumā pie vainas ir krievu valodas nezināšana. Bet Rihards atzīst, ka līdz šim neko sev pa prātam nav atradis.

LBA brīvprātīgos jauniešus projekta laikā nodarbina 4-8 stundas dienā. Viņu pienākumos ietilpst darbs ar Twitter, dažādu datu ievade, uzkopšana, kā arī telpu sagatavošana dažādiem pasākumiem un palīdzība to norises laikā. Pirmo satiekam Tomu (20), kurš, pakāpies uz trepēm, tīra divviru durvis. Pirmo darba pieredzi viņš ieguvis lielveikalā, bet tagad vēlas ko labāku, taču tam pietrūkstot izglītības. Tomam pagaidām ir pamatizglītība, bet rudenī viņš plāno sākt mācīties profesionālajā vidusskolā un apgūt tūrisma pakalpojumu sniedzēja amatu.

«Esmu strādājis izstādēs par pārdevēju, daudz arī restorānos par pavāra palīgu. Daudz ko esmu darījis,» uzskaita Rihards. Viņam kabatā ir tikai pamatskolas diploms, bet drīz tas tikšot labots. Tuvākajā laikā Rihards apmeklēs galdnieka kursus, bet septembrī sāksies neklātienes mācības vakarskolā. «Gāju, gāju uz pārrunām, bet diez kā tas viss mani neapmierināja slodzes, darba devēju, arī algas ziņā. Šeit laipnības bija vairāk,» viņš stāsta par darba meklējumiem pirms nokļūšanas LBN. Dažās vietās darbu puisim dabūt izdevies, bet pats atteicies, jo pretendē uz 250-300 latu lielu algu, ko viņam piedāvāt nevarēja. Projekta laikā Rihards cer iegūt pieredzi, kas nepieciešama darba vietās ar cerēto atalgojuma līmeni.

Artūrs gribētu strādāt kādā ar kultūru vai izglītību saistītā vietā. Mēģināja pieteikties par palīgstrādnieku vai zāles darbinieku Operā, bet viņam atteica, jo nav attiecīgās pieredzes. Tāpat kā Rihards, viņš cer to iegūt LBN. Oficiālas pieredzes Artūram nav, bet iztiku gadījuma darbos saviem spēkiem ir pelnījis. Pēc mēneša LBN, iespējams, būs jāpamet, jo beigsies pusgadu ilgais projekts, bet jaunietis cer atrast veidu, kā šo sadarbību turpināt. «Ļoti gribas atgūt nokavēto. Tagad mācos vakarskolā neklātienē, tā ka varu apvienot gan mācības, gan darbu,» viņš pats šobrīd ir ar sevi apmierināts.

«Man ir viena versija, bet es īsti viņu nevēlos teikt,» atbild Signe, kad vaicājam par iemesliem, kādēļ nav izdevies atrast darbu. Pēc brīža viņa atzīst, ka droši vien pietrūkst krievu valodas zināšanu: «Es saprotu visu, bet pati nevaru neko pateikt. Un es skatos uz tādām vietām, kur ar klientiem jāstrādā.» Meitene cer, ka viss uz labu, kad viņa izies NVA krievu valodas kursus. Pagaidām vēl jāgaida rindā uz tiem. LBA viņa dara to pašu, ar ko bija jau nodarbojusies deviņus mēnešus ilgajā NVA programmā lielveikalā Maxima - ievada datus. Paralēli brīvprātīgo darbam Signe mācās grāmatvedību 1. līmeņa studiju programmā augstskolā Turība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?