Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Skulpturāli orientēta un sociāli iekrāsota skaņa Botāniskajā dārzā

"Skaņu māksla ir viens no jaunās mūzikas atzariem, ar ko nenovēršami nākas saskarties, ja interesējies par novitātēm," teic nepieradinātās mūzikas un saistītās mākslas biedrības _Skaņu mežs _vadītājs Viestarts Gailītis, kurš kopā ar kolēģiem ir sarīkojis skaņu mākslas izstādi SKAN II.

Pirmā norisinājās 2007. gadā bijušajā Cigoriņu un makaronu fabrikā pie Arkādijas parka, un tajā piedalījās 12 mākslinieku no Latvijas un ārvalstīm. "Bija nepieciešami septiņi gadi, lai mēs atkal būtu gatavi un rastos iespēja piedāvāt šāda izmēra izstādi, jo tās organizēšana ir laika un resursu ietilpīgs process," viņš norāda un akcentē, ka SKAN II sarīkots sadarbībā ar nodibinājumu Rīga 2014.

Galva kastē

Latvijas Universitātes Botāniskā dārza teritorijā (Kandavas iela 2, Rīga - red.) izvietotas norādes par skaņu mākslas izstādes SKAN II objektu atrašanās vietām, taču Nīderlandes radošā dueta Tomasa Rutgersa un Jickes Blomas perkusīvā skulptūra Sitēji ļauj atrast sevi arī bez īpašas priekšā teikšanas - vīteņiem apaugušās sūkņu mājas klusumu pārtrauc bungu skaņas, kas pāraug iespaidīgā "koncertā" un liek pavērt durvis pat nejaušiem garāmgājējiem. Kopumā Botāniskā dārza kartē ir atzīmēti seši punkti, kas palīdz orientēties skaņu pasaulē.

Izstādē SKAN II visi interesenti var iepazīsties ar to, kas notiek šajā grūti definējamā žanra pasaulē. "Tajā var ļoti labi redzēt, ka mākslinieki izmanto dažādus piegājienus, sākot ar skulpturāli orientētu un beidzot ar sociāli iekrāsotu skaņu mākslu," saka Viestarts Gailītis. "Galva ir jābāž iekšā," - savā starpā sarunājas divi Botāniskā dārza apmeklētāji pie norvēģu mākslinieces Signes Lidēnas skaņas instalācijas Raksti, kuras "klausāmkastes" ir izvietotas Palmu mājas otrajā stāvā. Savukārt beļģu mākslinieka Arno Jākobsa darbs Fotofons 1 ir noslēpies XVIII gadsimta pagrabā.

Skaņas pults

"Lūdzu, spiediet šo pogu, lai sāktu koncertu," vēsta uz baltas lapas izprintēts uzraksts pie nīderlandiešu mākslinieka Pētera Bogersa darba Nepieradinātais koris. Tā ir audio instalācija, kas sastāv no 40 maziem skaļruņiem, tie ir piestiprināti pie griestiem un atskaņo 30 dažādus audio kanālus un kontrastē ar putnu dziesmām, kas palikušas aiz aizvērtajām durvīm. Blakus telpā esošā vācu mākslinieka Stefana Roika instalācija Eksplodējošā pārliecība izskatās pēc sprādziena kartona trauku fabrikā un ļauj ikvienam skatītājam kļūt par "daudzdimensionālās kompozīcijas skaņas pulti" (vairāk var lasīt pie katra darba esošajā informācijā - red.).

Šie abi objekti ir izvietojušies ēkā, kur atrodas lektorijs un herbārijs. Kopējais izstādes mērķis bija prezentēt ne tikai aktuālus sasniegumus skaņu mākslā, bet arī šo mākslas formu tiešā un netiešā saistībā ar Pārdaugavas koka arhitektūru. Lai īstenotu šo ieceri, skaņu mākslas izstādes SKAN II organizatori pievērsušies vēsturiski piesātinātākajām ēkām jeb muižām. Viestarts Gailītis atklāj, ka Pārdaugavā vairums no tām nav pieejamas - sliktā stāvokļa vai citu iemeslu dēļ -, tādējādi esot bijis grūti atrast vietu, kur vienkopus varētu izvietot vairākus darbus. Savukārt arhitekts Pēteris Blūms norādījis uz Botānisko dārzu, kas ir bijušās Volfšmita muižas teritorijā. "Tas kļuva par izstādes centru," atceras Skaņu meža pārstāvis.

Vērīgā auss

Pretī kasei atrodas sestais objekts, kas liks šeit atgriezties vēlreiz. Tas ir sākumpunkts maršrutam, pa kuru ikviens var doties, austiņās skanot vācu - beļģu komponista Dāvida Helbiha audiogidam Riga Tracks/Rīgas skaņu takas mp3 formātā. "Ja runā par mākslas izzinošo, aicinošo, intriģējošo, meditatīvo aspektu, tad šis ir viens no interesantākajiem un neparastākajiem darbiem," uzskata Viestarts Gailītis. Ja viss būs kārtībā, tad šis darbs varētu būt pieejams visu vasaru, jo tas nav piesaistīts konkrētai telpai. "Viņam ir izcili vērīga auss," izstādes organizators raksturo Dāvidu Helbihu. Komponists pats uzskata, ka viņš nevis rada mākslu, bet "izvelk" to no apkārtējās vides un liek cilvēkiem ieklausīties skaņās, kurām viņi ikdienā nepievērš uzmanību un kas paslīd garām viņu ausīm.

Vēl viens no izstādes objektiem ir noklīdis no bara un kā vientuļa avs eksponēts Kalnciema kvartāla galerijā - tas ir franču skaņu mākslinieka Paskāla Brokoliki darbs Table d'harmonie, kas "veidots kā horizonts starp debesīm un zemi". Jāpiebilst, ka šis ir tikai izstādes pirmais posms, kas noslēgsies 20. jūnijā, pēc tam šajās pašās norises vietās sekos vēl divas mēnesi garas ekspozīcijas. Tajās tiks pārstāvēti gan starptautiski pazīstami mākslinieki Leifs Elgrēns un K. M. fon Hausvolfs, gan arī latvieši Voldemārs Johansons un Evelīna Deičmane.

Plašāk: www.skanumezs.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja