Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Armijas kapteine uz slēpēm

Latvijas distanču slēpotāji, kas piedalās olimpisko spēļu sacensībās un pat nesapņo par augstām vietām, dažkārt nievājoši saukti par "tūristiem", un līdzšinējā bezsniega ziema patiešām rosināja bažas, ka slēpošana Latvijā var kļūt par eksotisku sporta veidu. Taču tiesības piedalīties olimpiādē nevienam nedāvina, tās nākas izcīnīt ar smagu darbu, un slēpotāja Inga Dauškāne ir īsta cīnītāja. 33 gadu vecumā viņa būs olimpisko spēļu debitante, lai gan Ingai bijusi panākumiem bagāta karjera citos sporta veidos.

Ar slēpošanu nopietnā līmenī viņa nodarbojas tikai kopš 2010.gada. Pirms tam Inga sekmīgi startēja militārās pieccīņas sacensībās.

Dauškānes pamatdarbs ir militārais dienests, viņa uzdienējusi jau līdz kapteines pakāpei. Viņas sportisko daudzpusību apliecina tas, ka Inga startējusi ne tikai slēpošanā un militārajā pieccīņā, bet arī daudzās citās sacensībās. Skriešanas pusmaratoni, triatlona sacensības, piedzīvojumu sacīkstes ISOSTAR Racing team sastāvā, piecas reizes uzvarējusi Cinevilla Stipro skrējienā, piedalījusies pat Eiropas čempionātā rogainingā, kas ir skriešanas un orientēšanās mikslis ar startēšanu pa pāriem.

Sporta jomā Ingai patlaban ir slēpošanas periods un visa uzmanība tiek veltīta treniņiem, lai pēc iespējas labāk sagatavotos startam Sočos. "Protams, dažās FIS sacensībās pēc olimpiādes vēl startēšu, bet apzinos, ka man jāatgriežas dienestā.» Ar startu olimpiskajās spēlēs četrgades plāns tādējādi būtu izpildīts. "Jā, mans mērķis bija nokļūt Sočos, bet vēlos arī sasniegt labu rezultātu.  Šosezon esmu nopietni trenējusies, sacensībās sasniegusi labākos rezultātus, kādi Latvijai jebkad ir bijuši, un domāju, ka esmu izdarījusi visu, kas bija manos spēkos. Jāsaka paldies NBS un vienības komandierim par iespēju trenēties un gatavoties olimpiskajām spēlēm. Tagad atlicis pēdējais un svarīgākais posms, pareizi iziet aklimatizāciju un atrast pareizo recepti slēpju sagatavošanā. Nevienam nav noslēpums, ka mēs daudz zaudējam uz slēpju rēķina vien. Sočos apstākļi ir ļoti specifiski, un zināmā mērā tā būs loterija."

Dauškāne nenoliedz, ka Latvija tālu atpaliek no slēpošanas lielvalstīm. "Par tūristiem es slēpotājus gluži nesauktu. Taču ir tā, ka slēpošanā sportists viens pats neko nevar izdarīt. Vari trenēties divas vai pat trīs reizes dienā, bet vienatnē tāpat tālu uz priekšu netiksi, jo nepieciešama sistēma. Pēdējos gados braucot uz sacensībām ārvalstīs, esmu redzējusi, cik nopietns darbs notiek citās komandās. Treneri, tehniskais personāls un federācijas darbinieki – visi strādā uz sportistu. Saņemot visu nepieciešamo, sportists attiecīgi apzinās, ko no viņa gaida. Piekrītu, ka pie mums visam būtu jānotiek profesionālākā līmenī. Zināšanu un pieredzes ziņā esam tālu atpalikuši no slēpošanas attīstītākajām valstīm. Slēpju gatavošanā, treniņu metodikā un zināmā mērā arī medicīniskajā nodrošinājumā spēcīgākās slēpošanas lielvalstis ir krietni priekšā. Mēs varam atrast talantīgu sportistu, bet, ja viņu neuzliks uz pareizām sliedēm, nekas nesanāks. Latvijā trūkst pieredzes visos līmeņos. Tikai divi, trīs, maksimums četri treneri apgrozās starptautiskā apritē. Tas ir ļoti skumji. Ja neesi apritē, nerunā ar ārvalstu speciālistiem un neapmainies ar informāciju, agri vai vēlu neizbēgami atpaliec no pārējiem."

Vairāk par slēpotāju Ingu Dauškāni un viņas mērķiem lasiet 17.janvāra žurnālā Sestdiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata