Kādi akcenti vai jaunumi izcels šā gada svētku programmu? Gaidāms kaut kas atšķirīgs no iepriekšējiem gadiem?
Strukturālu jaunumu nebūs, jo Grāmatu svētku saturiskais koncepts gadu gaitā ir nostiprinājies un pārbaudīts un mēs arī skaidri zinām, ko mūsu apmeklētāji sagaida no šī pasākuma. Taču, tāpat kā katru gadu, arī šoreiz piedāvāsim plašu un daudzveidīgu kultūras programmu, kurā piedalīsies gan pašmāju, gan ārzemju autori. Manuprāt, gan šī dažādība, gan starptautiskā dimensija svētkiem piešķir īpašu noskaņu.
Noteikti gribu piebilst, ka patīkamas tikšanās gaida gan daiļliteratūras cienītājus, gan bērnu grāmatu mīļotājus, gan tos, kas vairāk interesējas par izzinošām lietām. Pasākumu programma risināsies divās plūsmās, un es ieteiktu ne tikai izstaigāt grāmatu tirgu, bet arī kāpt lejā no ātrija uz Konferenču centru, kur gaidīs interesanti pasākumi.
Ja jau pieminējāt, ka būs sastopami grāmatu autori, kādas tikšanās gaida lasītājus?
Tos, kuriem patīk profesora Mārča Auziņa atziņas un esejas, piektdien gaidīsim uz stāstiem par viņa jaunāko grāmatu Meditācija racionāliem prātiem. Tāpat tiks piedāvāta saruna ar grāmatas Perspektīvas. Sievietes Latvijas kultūrā un sabiedrībā 1870–1940 autorēm, kuru vadīs iecienītā publiciste Lolita Tomsone. Manuprāt, interesanta varētu būt tikšanās ar žurnālisti Ēriku Šmeļkovu, kura uzrakstījusi grāmatu par Kristīni Čilveri jeb slepeno aģenti Fifī. Vēl piektdien varēs noklausīties LNB Periodikas nodaļas galvenās bibliogrāfes Kristinas Papules priekšlasījumu par seno laiku «internetu» Ko var atrast vecajos laikrakstos?.
Sestdien paredzēts rīkot paneļdiskusiju par valodu un kaunu erotiskajā literatūrā 16+, savukārt apgāds Zinātne aicinās uz grāmatas Valdis Segliņš. Ārsts Paracelzs alķīmiķu laikmetā atvēršanu. Tāpat man grūti pateikt, vai komponists Andris Dzenītis raksta literāras esejas, vai tās tomēr ir vairāk par mūziku – to varēs uzzināt, ja kopā ar Raimondu Ķirķi atvērsiet viņa jauno grāmatu.
Ja plūstoši pārejam uz tikšanos ar ārzemju autoriem – ko interesenti var sagaidīt šajā ziņā?
Tiks piedāvāta attālināta tikšanās ar rakstnieku un grāmatas Imigrantu pilsēta autoru Dāvidu Bezmozgi. No Lietuvas ieradīsies rakstniece Kotrīna Zīle, lai pastāstītu par savu pērnā gada nogalē klajā nākušo grāmatu Mīļotie kauli – romānu pieaugušajiem. Tāpat būs iespēja satikt un iztaujāt īru rakstnieci Sāru Baumi, kuras romānu Plūst virst krist vīst tulkojis Ilmārs Šlāpins.
Protams, nedrīkst aizmirst Lielos lasīšanas svētkus – programmas Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija kulminācijas pasākumu, kurš risināsies piektdien, 20. martā, un uz kuru gaidām vairākus simtus skolēnu no visas Latvijas.
Svētkos allaž darbojas arī grāmatu maiņas punkts. Vai ir zināms, cik grāmatu šādi atradušas otrās mājas?
Vairāki simti pilnīgi noteikti! Sistēma joprojām ir tā pati: darbojas grāmatu plaukts, kur tu savu grāmatu vari apmainīt pret kādu citu. Taču es ļoti lūgtu to neuzskatīt par vietu, kur atbrīvoties no savas vecmāmiņas grāmatplaukta! Tā tiešām ir reāla, aktīva vieta, uz kuru atnest vērtīgu grāmatu, par kuru skaidri zini, ka to vairs nepārlasīsi, taču kādam citam tā varētu noderēt, un atrast vietā kaut ko citu.
Varbūt ir pētītas arī tendences, kuru žanru grāmatas pašreiz visvairāk izvēlas lasītāji?
Ja skatāmies pirktāko grāmatu sarakstus, joprojām lasa detektīvromānus – gan vietējo, gan tulkoto autoru. Lasa arī populārzinātnisko literatūru – pērn Latvijā vispieprasītākā grāmata bija Glikozes revolūcija. Tāpat ir diezgan daudz grāmatu, kuras gadiem turas pirktāko grāmatu topos – ja ne gluži pašā augšgalā, tomēr pietiekami ilgstoši: Naudas psiholoģija, Kalendārs mani sauc, Bērnudienas Komunālijā. Šajā saistībā interesants ir fakts, ka grāmatu mākslas konkursa Zelta ābele ceremonija notiek tieši Grāmatu svētku priekšvakarā. Tāpēc arī šoreiz svētkos visas apbalvotās grāmatas varēs gan apskatīt, gan iegādāties. Galu galā tieši grāmatas vāks var pamudināt cilvēku paņemt izdevumu rokā un pašķirstīt.
Ja man ir tikai stunda laika, ko veltīt šiem Grāmatu svētkiem, ko jūs ieteiktu nekādā gadījumā nepalaist garām?
Stundu noteikti vajadzētu atvēlēt tam, lai izriņķotu starp izdevniecību galdiem un apskatītu visu, kas pēdējā laikā tapis. Jo būs gan jaunumi, gan vienmēr tiek paņemti līdzi beidzamie eksemplāri grāmatām, kas veikalos vairs nav nopērkamas. Gan LNB, gan Grāmatizdevēju asociācijas mājaslapā www.gramatizdeveji.lv ir visa pasākuma programma uz sešām lapām. Tāpēc es ieteiktu, plānojot savu nācienu uz svētkiem, izskatīt programmu, kura ir ļoti daudzveidīga!