Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Belēvičs: Zem Ušakova vai Ēlertes nestrādāšu

Zaļās partijas kandidāts Rīgas pašvaldības vadītāja amatam Guntis Belēvičs nešaubās, ka tieši viņš būs nākamais Rīgas mērs. Tomēr aptieku biznesā miljonus nopelnījušā Belēviča sekmes politikā pagaidām ir apgriezti proporcionālas panākumiem uzņēmējdarbībā. Belēviča iepriekšējā nākšana politikā ilga tikai 22 dienas, kad viņš tika "aizgājināts" no uzņēmēju kustības Par labu Latviju priekšsēdētāja amata, kā runā, par kustības faktiskajiem turētājiem nepieņemamiem izteikumiem presē seksuālo minoritāšu sakarā.

Belēvičs tagad publiski pauž pārliecību, ka noteikti tiks ievēlēts, un cer uz "zelta kārti", kas viņam ļautu vadīt jebkuru domes koalīciju. Belēvičs neizslēdz sadarbību ar Saskaņas centru, bet noraida minējumus, ka zaļo vienīgais uzdevums šajās vēlēšanās Rīgā ir atņemt balsis Ušakova/Amerika konkurentiem.

Fragments no intervijas:

Kāpēc jūs, turīgs cilvēks, vispār esat politikā?

Tieši šā iemesla pēc. Kad tika atjaunota brīvvalsts un varēja nodarboties, ar ko gribi, domāju, ka reiz iešu politikā, ja piepildīsies trīs nosacījumi: būšu vecs, tātad vieds; būšu impotents, tātad man nevarēs pierakstīt ne meitenes, ne puikas; būšu bagāts, tātad neuzpērkams. Divi no šiem nosacījumiem jau ir piepildījušies (nekonkretizē, kuri, tikai mīklaini smaida – red.).

Politikā eju Emmas dēļ — man Ķīnā ir mazmeitiņa. Meita Laura, kurai ir 32 gadi, ar vīru Āronu strādā Ķīnā par arhitektiem. Mēs, protams, varam lepoties ar saviem bērniem, kas gūst panākumus pasaulē atbilstoši iegūtajai izglītībai, bet tas lepnums ir ar asaru acīs — ja mazbērnu redzi tikai Skype, tās ir štruntīgas vecumdienas. Gribu viņus dabūt atpakaļ.

Teicāt, ka esmu turīgs. Tā ir absolūta patiesība. Ar sievu Viju esam izskolojuši bērnus (dēls Artūrs, kuram 30 gadu, ir vienīgais ārzemēs studējušais Latvijas farmaceits). Bērni ir ekonomiski patstāvīgi, mums par viņiem vairs nav jāgādā. Mums viss jau ir. Man nav mērķa būt par bagātāko cilvēku Kokneses Atradzes kapos. Ja man rītu tur būtu jāgulstas, es jau būtu tur bagātākais. Ko gribēt cilvēkam, kuram viss ir? Lai visa ir vēl vairāk? Man tikai vienas lietas pietrūkst: lai meita ar ģimeni atgriežas un lai Artūrs ar sievu Ļenu un bērniem, kas viņiem būs, nepamet Latviju.

Cik procentus balsu zaļie dabūs Rīgas domes vēlēšanās?

Desmit plus mīnus divi. Man jau daudz nevajag, tikai piecus no latviešiem un piecus no krieviem.

Ar palikšanu opozīcijā rēķināties?

Šādu varbūtību neizslēdzu, bet šobrīd esmu pārliecināts, ka Ušakovam ar Ameriku neizdosies dabūt 50 procentus. Kāpēc? Tāpēc, ka es viņiem atņemšu balsis. Esmu vienīgais, kas apzināti strādā pie tā, lai iegūtu balsis gan Rīgas latviskajā, gan krieviskajā elektorātā.

Ja nu Ušakovs ar Ameriku dabū vairāk par 50 procentiem un aicina jūs koalīcijā?

Tāda koalīcija būs tikai manā vadībā!

Bet ja Ušakovs ar Ameriku dabū 40 procentus un aicina koalīcijā Vienotību?

Tādu variantu neizslēdzu. Tas ir pat ticami. Domāju, ka īstenībā viņu starpā ir dīls, ka Vienotība mūžīgi valdīs valstī un Rīga uz mūžu tiks atdota saskaņiešiem, un Ēlerte ir ielikta par saraksta līderi, lai aizbaidītu latviešus uz visām pusēm un piebaidītu arī Ušakovam.

Kāpēc Ušakovs ir tik populārs?

Tāpēc, ka viņš ir atjaunotajā brīvvalstī labākais Rīgas mērs — pārējie bija vēl štruntīgāki. Ušakovs ar ļaušanu braukt par brīvu skolēniem ir izdarījis demogrāfiskās situācijas uzlabošanai Rīgā vairāk laba nekā jebkurš pirms viņa. Ušakovs ģimenēm ar bērniem ir palīdzējis vairāk nekā jebkurš līdz šim. Ušakovs ir izdarījis daudzas labas lietas, kas jāturpina. Bet es uzskatu, ka viņa vadītajā domē zog!

Daudzi stāsta, ka balsos par Ušakovu. Īstenībā tas ir protests pret Vienotību. Valdība apgalvo, ka krīze ir pārvarēta, bet cilvēki mājās to nejūt. Ja Rīga vēlētu mēru tiešās vēlēšanās, Ušakovs dabūtu 70 procentus balsu. Ušakova galvenā problēma nav Ušakovs! Te jums jaunu Ameriku neatklāšu — Ušakova galvenā problēma ir folklorizētajos 20 vai 30 procentos. Visi zina, ka īstenībā tie nav 20 vai 30 procenti, bet ka tāmes tiek dubultotas vai trīskāršotas, lai šie procenti sastāda lielāku labumu!

Vai jūsu vadītā Rīgā pensionāri varēs braukt par brīvu sabiedriskajā transportā?

Jau šobrīd, ņemot vērā, kuras iedzīvotāju kategorijas brauc par velti, reālās kontrolējošo dienestu izmaksas un e-kartes astronomiskās izmaksas, Rīgai daudz izdevīgāk būtu ļaut braukt par velti visiem. To tagad nedara, jo tad nevarēs neko nozagt.

Jūs ļausiet visiem braukt par velti?

Protams. Tas būtu daudz vienkāršāk un arī daudz zaļāk.

No kura datuma?

Par detaļām parunāsim pēc 1.jūnija. Tas notiks jau pirmajā gadā, kad būšu mērs.

Ko vēl darīsiet?

Visas bērnudārzu rindas tiks izskaustas gada, maksimums, divu gadu laikā. Bērnudārziem ir jāgaida rindā uz bērniem, nevis otrādi. Bērnudārziem nekavējoties ir jāpiemēro daudzas citas telpas, kas ir Rīgas domes rīcībā. Paralēli katru gadu jābūvē jauni bērnudārzi, lai no nepiemērotākām telpām pārceltu bērnus uz piemērotākām.

Kā atbalstīsiet sportu — profesionālas komandas vai bērnu sportu?

Darīšu tāpat kā Tallina — katru gadu došu katram rīdzinieka bērnam naudu ārpusskolas nodarbībām. Tallinā tas bija sākumā 200 eiro gadā, pēc tam 300 eiro…

Kur jūs ņemsiet to naudu?

(Iekaist.) Lūdzu, mani nepārtrauciet! Jūs tikko uzdevāt man cieņpilnu jautājumu, tad atļaujiet man atbildēt tādā pašā līmenī. Ja tas jūsu iepriekšējais jautājums bija tik nesvarīgs, ka varat to pārtraukt ar savu nākamo, tad neuzdodiet man tādus! Es pabeigšu.

Katram bērnam būs sākumā 15–20 latu mēnesī, lai vecāki var samaksāt par ārpusskolas nodarbībām, pēc tam vairāk. Tas ir tikpat svarīgi, kā dot bērnam veselīgas un svaigas pusdienas. Kur ņemt naudu? Tā ir tipiska Denkfehler, domāšanas kļūda. Rīga ir pasakaini bagāta pilsēta, pusmiljarda latu budžets izdevumu daļā! Ar saprātu jāizdod tā nauda, nevis kā līdz šim. Galvenajām prioritātēm — bērniem, viņu uzturam un ārpusskolas nodarbībām — man pietiks.

Ko darīsiet 9.maijā?

Man Otrais pasaules karš ir beidzies. Vecbebros, kur augu, 60.gados parādījās pirmie televizori, tolaik bieži rādīja filmas par karu. Tad nu mūsu mājas bērni spēlēja kariņu, un man kā mazākajam vienmēr lika spēlēt fašistu, kamēr lielākie bija naši. No tā es cietu, jo mani ņēma gūstā, sēja pie koka... Tagad bērni vairs fašistus un naši nespēlē. Karš ir beidzies! Kā Rīgas mērs neiešu uz nevienu pasākumu, kas varētu polarizēt sabiedrību.

Visu interviju ar Gunti Belēviču lasiet Sestdienā! Līdz pašvaldību vēlēšanām Sestdiena intervēs arī pārējo lielāko partiju Rīgas mēra kandidātus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata