Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Brīdinājuma svilpiens Vienotībai

Vienotība tagad jūtas tikpat varena kā reiz partijas, kuru vairs nav. Varbūt nav arī tāpēc, ka tās jutās pārāk varenas. Premjers Valdis Dombrovskis, kuram pateicoties Vienotība ir guvusi lielu vēlētāju atbalstu, iespējams, nesirgst ar pašpārliecinātību. Taču viņš nevada partiju. To vada Solvita Āboltiņa, kuras kontā krājas epizodes, kas lēnām deldē viņas autoritāti un arī Vienotība nav pasargāta no tā, ka kādu brīdi var nākties domāt par savu izdzīvošanu.

Saeimas priekšsēdētāja un Vienotības līdere Solvita Āboltiņa pēc hokeja fanu svilpieniem nesen Dzelzceļa kausa pasniegšanas ceremonijas laikā mērķtiecīgi devās mikrofona virzienā. Viņa neapjuka arī tad, kad atklājās problēmas ar mikrofonu. Kad tās novērsa un svilpieni pēc aicinājuma būt pieklājīgiem un noklausīties apsveikumu pieklusa, viņa sacīja: "Jūs esat vislabākie pasaulē. Mums ir vislabākā komanda. Lai kā jūs nemīlētu politiķus, hokeju mēs mīlam visi un es šeit esmu kā absolūtā hokeja līdzjutēja."

Ja notikušo Dzelzceļa kausa pasniegšanas laikā Āboltiņa saistīja ar fanu emocijām, nevis ar attieksmi pret politiķiem, tad Sporta avīzes galvenais redaktors Ēriks Strauss portālam diena.lv teica: "Āboltiņas uzruna bija tukša un tai nebija nekādas jēgas, nedzirdējām pat viņas pašreklāmu. Viņai uz tās skatuves nevajadzēja līst."

Partijas līderes kolēģis Ainars Latkovskis gan ir pārliecināts: "Publikai vienalga, vai tā ir Solvita, izglītības, vai kultūras ministrs. Visi norautos. Nu varbūt Dombrovski neizsvilptu, bet viņš arī neiet tur runāt."

Pašlaik Vienotība jūtas tik stabila, ka tai varbūt arī nav jākrīt izmisumā, ka aizskarts līderes gods. Zaudējusi skaitlisko ietekmi pērn 11.Saeimas ārkārtas vēlēšanās, kad 33 mandātu vietā Vienotība ieguva tikai 20 vietas, faktisko ietekmi tā palielināja. Arī Dombrovskis turpināja vadīt valdību un tieši viņu uzskata par Vienotības veiksmes faktoru. Kamēr viņš būšot premjers, partijai nekas nedraudot.

Atjaunotās Latvijas partiju pieredze liecina, ka arī visstiprāko varas partiju — reizēm pat ļoti negaidīti, kā tas notika ar Latvijas ceļu — var noslaucīt no politiskās skatuves. Tas var notikt arī brīdī, kad šis spēks jūtas visvarenākais, ja atmin bijušā Tautas partijas līdera Aigara Kalvīša valdību. Arī pēc svilpieniem Āboltiņas virzienā sociālo tīklu lietotāji atgādināja, kā 2007.gada augustā pēc Latvijas un Lietuvas basketbola spēles tās skatītāji izsvilpa Kalvīti. Pēc dažiem mēnešiem viņa valdība atkāpās. Vienotībai gan diezin vai šobrīd draud tik bargs liktenis.  Reitingu tabulā Vienotība ilgstoši turas otrajā vietā, kaut arī Latvijas faktu aptauja rāda, ka no līdera Saskaņas centra tā sāk ievērojami atpalikt. Ja par Saskaņas centru augustā balsotu 23,5%, tad par Vienotību vairs tikai — 15,3%. Jūlijā attiecīgi par SC bija gatavi balsot 14,7%, bet par Vienotību – 18,5%.

Tomēr Vienotību apdraud vairāki riska faktori, tostarp gruzdēšana pašas partijas iekšpusē un tādas epizodes kā Dzintara Zaķa manipulācijas ar automašīnas iegādi.

Par to, kas notiek ar partiju, vairāk lasiet 7. septembra žurnālā Sestdiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Draudzība sākas ar skatienu

Zinātnieki pirmo reizi vēsturē novērojuši, kā smadzenēs veidojas saikne starp cilvēku un suni,

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata