Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Ieva Melgalve: Bez datora jūtos kā bez biksēm

Rakstniece Ieva Melgalve, literatūrā debitējusi ar skandālu, tagad raksta pārsvarā angliski un meinstrīmu, pievērsusies arī "augstajai literatūrai", nule izdotajā 12 rakstnieču stāstu krājumā Mēs.XX gadsimts iejūtoties vienā no smagākajiem Latvijas vēstures posmiem   

Fragments no intervijas:

Vai tava mamma, prozaiķe Valda Melgalve tevi rakstīt mācīja?

Mēģināja no manis atkratīties: "Ieva, uzraksti kaut ko." Nedomāju, ka tā bija bērna apzināta audzināšana par rakstnieku. Vispār mani pēc sarežģītas ģimenes drāmas, kurā neiedziļināšos, audzināja vecmāmiņa. Viņa joprojām dzīvo pie mums, vāc bērnus, un mēs visi esam laimīgi. To modernā sabiedrība ir pazaudējusi — spēju visām paaudzēm dzīvot kopā. Cilvēki ar to ļoti daudz zaudē, vēlme dzīvot atsevišķi vienā brīdī noved pie šausmīgas vientulības. Tā sāpe, kas Amerikā ir klasika, tagad ienāk arī Latvijā — vecs cilvēks, kuram it kā ir ģimene, gadiem ar to nav komunicējis un nezina, ko pārējie dara. Mans Amerikas draugs, kurš ir stipri gados, reiz, kad aizrunājāmies par nāvi, man uzrakstīja: :Ja pārtraucu atbildēt uz taviem ēpastiem, raksti man uz šo adresi un, ja tev atsūta atpakaļ divas vēstules pēc kārtas, tad zini, ka esmu miris." Tātad viņam nav neviena, kas man varētu atrakstīt, ja viņš būtu miris. Ārprāts.              

Par latviešu tautas nākotni tev ir mierīga sirds?

Ļoti reti domāju šādās kategorijās. Neuzlūkoju latviešu tautu kā blāķi, kas izdzīvos vai neizdzīvos. Laikā, kad cilvēki domā, vai mūsu prāts tiks augšupielādēts datorā un tādā veidā sasniegta nemirstība, jautājums par latviešu tautas izdzīvošanu ir ļoti abstrakts.

Vai tā nemirstība būs kolektīva vai individuāla?

Labs jautājums. Kad noķeru transhumānistus, ļoti kasos ar viņiem, kad viņi apgalvo, ka nākotne būs gaiša un patīkama. Cilvēki taču ir slikti (smejas).

Kāda tad nākotne būs?

Ticu hipotēzei, ka drīz kļūsim par kiborgiem. Jau tagad iziet no mājas bez telefona un datora man ir tikpat kā iziet bez biksēm, lai gan neesmu tehnoloģiju vergs. Ja, kļuvuši par kiborgiem, mēs iemācīsimies augšupielādēt visu apziņu, tajā brīdī sāksies ļoti interesanti pigori. Otrs variants, ka mēs vispirms izdomāsim mākslīgo intelektu.

Vai tas mūs neatmetīs?  

To nevar zināt, jo tajā brīdī iestāsies informatīvās singularitātes punkts, zinātnes progress sasniegs punktu, pēc kura vairs nav iespējams prognozēt, kas notiks.

Visu interviju ar rakstnieci Ievu Melgalvi lasi jaunākajā Sestdienā!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata