Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 17. novembris
Uga, Hugo, Uģis

Krētas Krusttēvs

Nesen atgriezies no ceļojuma aktieris Gundars Āboliņš apsolījis mums īstas Krētas vakariņas. Raugoties, kā Gundars rosās virtuvītē ar malkas plīti, uz kuras ziemas režīmā tiekot vārīti lielie kāposti vai gatavots plovs, ir skaidrs, ka te ir Gundara karaļvalsts. Viss pa rokai. Garšvielu skapītis kā īstam meistaram ― pašaudzētas lauru lapas, virces, anīss, kanēlis, čilītis, sumaks, Provansas garšvielas, cadziki, kardamons, melnās ķimenes.

No garšvielu skapīša Gundars izvelk plastmasas burciņu, uz kuras ar flomāsteru uzrakstīts: Orengen Schall. Nepareizā vācu valodā tas nozīmē «apelsīna skaņa», kaut gan vajadzētu būt Orangen Schal ― apelsīna miza. Šo pulverīti Gundars nopircis no afgāņu garšvielu tirgotāja Vīnes Naschmarkt. Un tieši tā nepareizība un vienkāršais iesaiņojums norādot uz vislabāko kvalitāti. Droši vien afgāņa paša ģimene vakaros tās garšvielas fasē. Galvenais ir nesamudrīt. Ne ar zivīm, ne uz skatuves, ne dzīvē vispār.

Var redzēt, ka ēdiena pasaulē Gundars jūtas kā zivs ūdenī. Viņam netīk ēst smalkos pasākumos, kur pie labiem klientiem ir muzikantu galdiņš, bet pie sliktiem tāda nav. Bet, pēc izrādes pārnācis mājās, viņš vienmēr kaut ko ātri pagatavo. Tas ir labs veids, kā no lomas nokļūt atpakaļ īstenībā.

Tā uz pasūtinājuma Gundars stāstus nestāstīs. Tikai ja tie paši nāk. Bet nāk visu laiku, rodas it kā paši no sevis ― piedzīvojumu un dzīves stāsti. Par Muklāja Visvaldi, kas reiz nejauši iebuktēja Gundara balto volgu un pārdzīvoja daudz vairāk nekā vāģa saimnieks. Un tik ļoti pārdzīvoja, ka uzticēja Gundaram savu meistara noslēpumu ― cepto gaļu šokolādes mērcē. Vai arī par to, kā Gundars un Vigo Roga reiz iekļuva visas lielās Krievzemes medus izstādē. Tur varēja izgaršot medu no Arhangeļskas līdz Sahalīnai. Tad nu šie divi lācīši arī sagaršojās, un es burtiski redzu, kā viņi pa tiem medus podiem ņemas, saldumiņa meklēdami.

Noras Ikstenas stāstu no jaunās grāmatas Dzīvespriecīgais vakarēdiens lasiet Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Veļu laiks ar skaņas pastiprinātāju

Vispirms jāsaka, ka Uģa Oltes filmās dabu vēlētos pierakstīt kā Dabu – tieši ar lielo burtu, jo to savu pēdējo gadu daiļradē režisors ir padarījis par patiesu filmu varoni.

Šķēpu spožums un posts

Latvijas vieglatlētikā gadu desmitiem cerību disciplīna ir bijusi šķēpa mešana un spoži panākumi mijušies ar vilšanās brīžiem. Pagājušajā mēnesī Latvijas Šķēpa mešanas klubam apritēja jau 30. jubilej...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata