Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Kur labi, tur dzimtene

Amerikāņu vēsturnieks Džordžs Benkrofts reiz izteicās, ka divu valstu pilsonis ir tikpat pretdabiska parādība kā vīrs ar divām sievām. To viņš teica XIX gadsimta vidū, kad dubultpilsonība bija tikpat neizprotama kā laulības šķiršana, bet mūsdienās tikumi ir mainījušies un cilvēks ar divām pasēm kabatā vairs nav nekāds retums.

Iemesli, kādēļ cilvēki piesakās uz citas valsts pilsonību, ir dažādi, un ne vienmēr tas nozīmē pārcelšanos uz šo valsti. Bieži vien pietiek ar lielāku ceļošanas brīvību, ko nodrošina attiecīgās valsts pase, vai mazākiem nodokļiem. Arī valstis no šī pilsonības tirgus mēģina gūt savu labumu: vienkāršs imigrants parasti ir spiests gadiem ilgi gaidīt, līdz varēs pretendēt uz pilsonības iegūšanu, taču bagātiem un ietekmīgiem cilvēkiem durvis atveras daudz ātrāk. Varbūt ne tik ātri kā Krievijā, kur pat Jaungada brīvdienas nebija šķērslis, lai zibenīgi nokārtotu Krievijas pilsonību franču aktierim Žerāram Depardjē, kurš bija izrādījis interesi par šādu iespēju. Depardjē netika prasītas ne likumā noteiktās krievu valodas zināšanas, ne piecu gadu nodzīvošana Krievijā; pietika ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina rīkojumu. Acīgi ļaudis ievēroja, ka Depardjē pat neesot fotografējies savai pasei, jo vajadzīgā fotogrāfija vienkārši paņemta no interneta.

Depardjē ir pēdējo gadu slavenākais, bet nebūt ne vienīgais "ekonomiskais bēglis", kas zemāku nodokļu dēļ pieņēmis citas valsts pilsonību. Pakalpojumi, kas saistīti ar jaunas pilsonības iegūšanu, kļuvuši par ienesīgu biznesa nišu, un šajā nozarē darbojas vairākas firmas, kas turīgiem klientiem palīdz gan izvēlēties piemērotāko valsti, gan nokārtot dokumentus. "Mūsdienās talantīgam un turīgam cilvēkam savu dzīvi un pilsonību nevajag ierobežot tikai ar vienu valsti," uzsver viena no šādām firmām Henley & Partners. Firmas vadītājs Ēriks Meidžors vēsta, ka pēdējos trīs gados šis bizness esot divkāršojies.

Pirms gada no ASV pilsonības atteicās amerikāņu miljardieris 30 gadu vecais Eduardo Saverins, kurš ir viens no sociālā tīkla Facebook dibinātājiem. Viņš pieņēmis Singapūras pilsonību, kas viņam ietaupīs pamatīgu summu: Singapūrā nav jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis, ienākuma nodoklis ir divreiz zemāks nekā ASV, viņa pēcnācējiem nebūs jāraizējas par mantojuma nodokli. ASV valdības dati liecina, ka 2011.gadā no pasaulē varenākās valsts pilsonības atteikušies gandrīz 1800 amerikāņu. Galvenokārt šāds lēmums pieņemts finansiālu motīvu dēļ. "Turīgi cilvēki secina, ka ASV pase viņiem neatmaksājas. Savu darbu viņi var darīt no jebkuras vietas pasaulē, un viņi izvēlas valstis ar daudz zemākām nodokļu likmēm," laikrakstam New York Post stāsta bagātnieku jurists Džims Dagens.

Vairāk par pilsonības maiņu un valstīm, kuru pilsonība ir sevišķi pievilcīga, lasiet Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata