Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Mākslīgā intelekta uzvaras gājiens

Amerikas latvietis Edgars Kalns ikdienā strādā Silīcija ielejā, kur ir vadošais speciālists bezpeļņas organizācijā SRI International. Šī organizācija savulaik atvasināta no prestižās Stenforda universitātes un veic pētījumus dažādās zinātnes jomās. "Mūsu mērķis ir izstrādāt tehnoloģijas, ko pēc tam pārdodam gan ASV valdībai, gan privātiem uzņēmumiem," stāsta Kalns. Viņa uzdevums ir izvērtēt, vai un kā jauno tehnoloģiju iespējams izmantot praktiskiem nolūkiem, vai cilvēki būs gatavi par to maksāt.

Viens no piemēriem ir Siri tehnoloģija, kas sākotnēji bija paredzēta ASV armijas vajadzībām. Siri ir personiskais digitālais asistents, kas izveidots uz mākslīgā intelekta bāzes. Programma darbojas ar balss vadību: cilvēks uzdod dažādus jautājumus, uz ko Siri sameklē atbildes un ieteikumus. Piemēram, programmai var pavaicāt "Kur ir tuvākais restorāns?" vai "Cikos sākas filmas seanss?".

Pirms pāris gadiem Siri projekts tika pārdots tehnoloģiju milzim Apple, kas šo programmu iekļāva jaunākajos iPhone viedtālruņos, drīzumā Siri būs pieejama arī iPad planšetdatoros. Kalns vēsta, ka tikmēr turpinās darbs ar jauniem projektiem, kas jau drīzā nākotnē varētu ienākt mūsu ikdienā.

Fragments no intervijas:

Vai šīs tehnoloģijas varētu mainīt veidu, kā cilvēki apgūst jaunas zināšanas? Ja vari paņemt savu viedtālruni, uzdot jebkuru jautājumu un pāris sekunžu laikā saņemt gatavu atbildi, kāda jēga no līdzšinējās izglītības sistēmas?

Google, Wikipedia un citi pakalpojumi jau pašlaik palīdz daudz ātrāk atrast atbildes uz mūs interesējošiem jautājumiem. Domāju, ka tas neizbēgami mainīs izglītības sistēmu. Mans dēls šoruden sāka mācības 2.klasē, un jau tagad redzu, ka viņa mācību programmā lielāks uzsvars tiek likts uz analītiskām iemaņām, problēmu risināšanu, nevis informācijas iekalšanu. Ir tik daudz jautājumu, ko cilvēcei vēl vajadzētu atrisināt, tādēļ labāk attīstīt bērnu iemaņas šajā virzienā, nevis likt atcerēties, kurā gadā dzimusi Anna Brigadere.

Vai mākslīgā intelekta attīstība nerada bažas, ka nākotnē pats cilvēks būs lieks, jo šīs sistēmas būs spējīgas attīstīties bez cilvēka iedarbības?

Mākslīgā intelekta pētnieki jau labu laiku prognozē, ka tas notiks tuvāko desmit gadu laikā, tomēr šis termiņš atkal un atkal tiek pārbīdīts uz priekšu. Neesmu mākslīgā intelekta eksperts, bet skaidrs, ka esošās tehnoloģijas vēl ne tuvu nav sasniegušas tādu līmeni, lai būtu spējīgas pašas radīt oriģinālu domu. Arī šaha programmas, kas spējīgas apspēlēt lielmeistarus, balstītas uz ieprogrammēto gājienu analīzi, nevis pilnīgi jaunu šaha stratēģiju.

Vai tādu tehnoloģiju kā Siri būtu iespējams izstrādāt Latvijā? Igauņi vienmēr lepojas, ka pielikuši roku pie Skype radīšanas.

Domāju, ka tas ir iespējams. Latvijā esmu saticis ļoti talantīgus cilvēkus ar spožām idejām. Viņi ir tehniski izglītoti, teicami pārvalda angļu valodu, labi orientējas arī biznesa jautājumos. Latvijai nevajag tūkstošiem cilvēku, kas strādātu IT nozarē; pietiktu ar dažiem desmitiem ļoti spējīgu, kas varētu radīt tikpat populāru produktu kā Skype.

Visu interviju ar IT ekspertu Edgaru Kalnu lasiet 7. septembra Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Draudzība sākas ar skatienu

Zinātnieki pirmo reizi vēsturē novērojuši, kā smadzenēs veidojas saikne starp cilvēku un suni,

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata