Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Palīgā! Salonā smirdīgs pasažieris

Rīgas pašvaldība sākusi kampaņu par sabiedriskā transporta atbrīvošanu no smakojošiem un citus traucējošiem pasažieriem. Sestdiena skaidro, cik tā ir sekmīga un vai šādai cīņai vispār ir jēga.

"Tas bija 6.maršruta tramvajs. Bija agra pēcpusdiena, un maršrutā no Rīgas centra uz Juglu pasažieru bija diezgan daudz. Taču burtiski puse tramvaja salona bija tukša, jo vienā no pasažieriem domātajiem krēsliem sēdēja cilvēks, kurš smirdēja tā, ka to vienkārši nebija iespējams izturēt. Es pat nezinu, kā var iegūt tādu smaku. Turklāt viņš bija arī acīmredzami netīrs, ar kaut kādiem maisiņiem, kasījās un klepoja. Un rezultātā tukšajā tramvaja daļā lepni sēdēja tikai viņš viens pats, bet otrā pusē, kā siļķes mucā saspiedušies, stāvēja ļoti daudz cilvēku, arī es," Sestdienai emocionāli stāsta pasažiere Danute.

"Daudzi vispār kāpa ārā no tramvaja, beigās neizturēju arī es un izkāpu pie Bērnu pasaules. Tāpēc nezinu, kā tas viss beidzās. Taču gan es, gan pārējie pasažieri, kas smakas dēļ bija spiesti izkāpt, bijām jau nopīkstinājuši savus e–talonus vai arī samaksājuši par braucienu pie vadītāja. Par nākamo mums nācās maksāt atkal. Zinot, ka Rīgas dome nesen ievērojami paaugstināja sabiedriskā transporta biļešu cenu, tas viss beigās iznāca ļoti "sālīts" pasākums. Mēs tomēr maksājam arī par kaut kādu komfortu, nevis braucienu transportlīdzeklī, kurā fiziski nav iespējams uzturēties, un pēc tam jāpārsēžas citā, kur atkal jātērē nauda."

Citu gadījumu stāsta sabiedriskā transporta pasažiere Elīna — viņa braukusi 13.maršruta trolejbusā, kura salons ir ievērojami mazāks nekā iepriekš minētajā 6.tramvajā. Salonā ļoti skaļi trokšņojusi diezgan pamatīgi iereibusi kompānija, kura turklāt fiziski aizskārusi pārējos pasažierus. Elīnas uzmanību piesaistījis pie salona sienas piestiprinātais plakāts, kurā redzami uzzīmēti iereibuši un trokšņojoši pasažieri; uzņēmumus Rīgas satiksme aicina pasažierus par tādiem ziņot. "Es nodomāju — kāpēc gan ne?! Piezvanīju, noziņoju, taču nekas nenotika. Līdz galapunktam bija atlikušas dažas pieturas; šo faktu konstatēja arī telefona līnijas otrā pusē esošais cilvēks, un ar to viss beidzās. Trokšņainā kompānija izkāpa ārā, es izkāpu, visi pārējie pasažieri izkāpa, bet rūgtums palika. Jo es tā arī nesaprotu, ko dod šādas dārgas Rīgas satiksmes rīkotās kampaņas, ja no tām nav nekādas jēgas," sašutusi saka Elīna.

Kampaņu par drošību sabiedriskajā transportā Rīgas satiksme kopā ar Rīgas pašvaldības policiju sāka pērnā gada oktobrī. Praksē tā izpaužas tā, ka sabiedriskā transporta salonos un pieturvietās izvietota vizuālā informācija ar aicinājumu pasažieriem nebūt vienaldzīgiem un ziņot Pašvaldības policijai, zvanot pa tālruni 110, vai informēt sabiedriskā transporta līdzekļa vadītāju gadījumos, ja salonā ir personas, kuras traucē (piemēram, trokšņo vai smako) vai apdraud citus pasažierus. Šāda akcija uzsākta, ņemot vērā vairāku uzņēmuma veikto pasažieru apmierinātības aptauju rezultātus. 2011.gadā veiktā aptaujā 79% pasažieru atbildēja: visvairāk viņus neapmierina tas, ka «starp pasažieriem ir cilvēki, kuri ir netīrā vai smakojošā apģērbā". 2013.gada aptaujā šis rādītājs bija palielinājies jau līdz 83%. Savukārt attiecīgi 66% un 73% aptaujāto pauda neapmierinātību ar to, ka "starp pasažieriem ir cilvēki, kuri ar savu rīcību traucē pārējos pasažierus (piemēram, trokšņo vai vārdiski aizskar citus)".

"Pasažieri mums tiešām ļoti bieži pārmet, ka sabiedriskajā transportā brauc personas, kas traucē citiem pasažieriem. Taču būsim godīgi — mēs nevaram katrā transportlīdzeklī ielikt pa apsargam," atzīst Rīgas satiksmes preses sekretārs Viktors Zaķis. "Tāpēc arī bija nepieciešama šī kampaņa, lai cilvēkiem pastāstītu, kā rīkoties šādos gadījumos. Mēs jau arī nesakām, ka vienmēr uzreiz jāzvana Pašvaldības policijai. Pasažieri var iet sūdzēties pie transportlīdzekļa vadītāja. Viņam šādos gadījumos obligāti jāsazinās ar dispečeru, kurš jau tālāk, izvērtējot situācijas nopietnību, sazināsies ar policiju, ātro palīdzību, apsardzi vai kādu citu dienestu," skaidro Zaķis. "Bet problēma ir arī tajā, ka smakojošais pasažieris nobrauc tikai vienu vai divas pieturas un izkāpj ārā. Policija vienkārši nepagūst reaģēt. Vai visbiežāk — pagūst, izsēdina viņu ārā, bet šis cilvēks vienkārši iekāpj nākamajā transportlīdzeklī, kur viss atkal sākas no jauna. Šie cilvēki jau nav no Marsa, ar to nekas netiek atrisināts," secina Zaķis.

Viņš uzsver, ka šis ir ne vien subjektīvi filozofisks, bet arī uztveres jautājums. Bieži citiem pasažieriem traucē arī tādi cilvēki, kas iepriekšējā dienā gluži vienkārši ilgāk pasēdējuši pie alkoholisko dzērienu glāzītes un ceļā devušies paģiraini. Cits ziņos arī par šādiem gadījumiem, un te droši vien policija palīdzēt nevarēs — varbūt cilvēks nedaudz smako, taču tā patiesībā ir vien parasta, sadzīviska situācija.

Visu rakstu par problēmām Rīgas sabiedriskajā transportā lasiet žurnāla Sestdiena 10.aprīļa numurā!

Top komentāri

Inguna
I
Diemžēl šī problēma ir ne tikai Rīgas tramvajos, bet arī vilcienos, autoostā un dzelzceļa stacijā, kuru bomži ir burtiski apsēduši. Varam jau diskutēt par cilvēcību, iecietību un žēlastību, un šo cilvēku ir patiešām žēl, jo daudzi no viņiem ir apstākļu upuri, taču, ja šāds cilvēks apsēžas cieši blakus... slikta dūša un sabojāta diena garantēta. Citreiz arī slimības, kašķis, utis, Reiz man, braucot uz darbu, uzgrūdās bomzis un pielaida uti. Tās bija šausmas, biju spiesta atprasīties no darba un skriet pēc speciāla līdzekļa un aptieku.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Kardiogramma uz ekrāna

Kinofestivālu blīvais formāts izaicina un aizrauj. Rīgas Starptautiskais kinofestivāls (Riga IFF), kas šogad notiek no 17. līdz 27. oktobrim, piedāvā daudzpusīgu 120 filmu programmu, kas vienlaikus...

Buenosairesā nenotikušais tango

Komponists Arturs Maskats (66) par mūzikas un dejas brīnumaino pretspēku slimībai, komponēšanu filmas kadros, kara ēnu kultūrā, attiecībās un Šekspīra cilvēciskumu.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata