Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Piepulcējies Līvu aizsaules sastāvam; atvadīšanās no Brīzes notiks trešdien

Līvu dziedātāja Aivara Brīzes (51) aiziešana bija pārsteigums visiem. Liepājas grupa lepojās ar devīzi "Līvi mūžam dzīvi!", bet tagad Brīze pievienojies Līvu aizsaules sastāvam, kur viņu jau gaidīja Ēriks Ķiģelis, Jānis Grodums, Dainis Virga un Juris Jakovļevs.

Šajā sestdienā, 26.oktobrī, Latvijas 1.Rokkafejnīcā Rīgā bija paredzēts uzsākt koncertu ciklu Lieliskie&Leģendārie. Ar ko gan citu ko tādu varētu sākt, ja ne ar Līvu zelta dziesmām? Uz skatuves bija paredzēts kāpt Vilnim Krieviņam, Tomasam Kleinam, Guntaram Muceniekam, Mārtiņam Burkevicam, un, protams, Līvu visskaļākajai, trombona spēlē labi trenētajai balsij — Aivaram Brīzem. 

Tas bija rīts dienai, kad gaidāmā koncerta rīkotāji vēl sprieda, vai atbrauks un uz skatuves kāps arī ģitārists un daudzu dziesmu autors Ainars Virga, kura vārds dalībnieku sarakstā nebija minēts ar nolūku, lai viņa ierašanās gadījumā faniem tas būtu patīkams un negaidīts pārsteigums. Pēc dažām stundām pienāca ziņa, ka Aivara Brīzes vairs nav.

Līvu rindās zaudējumu nav bijis mazums — sākot ar 1985.gadā autokatastrofā bojāgājušo Ēriku Ķiģeli, kurš savulaik uzaicināja Aivaru dziedāt Līvos. Pirms desmit gadiem smagā autoavārijā atceļā no Daugavpils gāja bojā arī bundzinieks Dainis Virga un skaņu operators Juris Jakovļevs. 2010.gadā aizgāja Grodums. Par Aivaru Brīzi — vīru kā ozolu — nevienam ne mazāko bažu nebija. Izrādās, arī viņam pašam likās, ka vēl ir gana spēcīgs un izturīgs. Aivars vairs nelietoja alkoholu un nesmēķēja. Tāpēc gripa tādam vīram likās tīrais nieks, kas pāries pati no sevis bez ārstu palīdzības. Viņš nopietni nodarbojās ar kalnu slēpošanu un devās uz Austriju, lai iegūtu kalnu slēpošanas instruktora sertifikātu, kas noderētu, apmācot iesācējus. Atceļā Polijas pilsētā Gdaņskā  Aivaram palika slikti un viņš bezsamaņas stāvoklī nokļuva slimnīcā. Gripa bija pārvērtusies abpusējā plaušu karsonī. Drīz sekoja sēru vēsts: Līvu dzelzsgriezēja un Atmodas laika skarbās zābaku dziesmas izpildītāja, spilgtā Kokneša tēla atveidotāja Zigmara Liepiņa un Māras Zālītes rokoperā Lāčplēsis vairs nav mūsu vidū. 

Jau otro reizi Līvu vēsturē kāds ieplānots koncerts iegūst citu nokrāsu. Pirms trim gadiem Vērmaņdārzā paredzētais atbalsta koncerts tolaik jau smagi slimajam Jānim Grodumam tomēr kļuva par piemiņas koncertu, jo Jānis līdz tam paspēja pacelt cepuri un aiziet. Rīgas Rokkafejnīcā, pie kuras kopš otrdienas Brīzes cienītāji nes svecītes un ziedus, koncerts 26.oktobrī tomēr notiks, un tas pulcēs mūziķus, kuri ar savu uzstāšanos pieminēs nupat aizgājušo dziedātāju, kuram koncertā bija paredzēta visaktīvākā dalībnieka loma.

Reiz Liepājā pie kluba Fontaine Palace, nokāpis no sava Harley Davidson moča, ādās ietērptais Aivars Brīze ar ierasto lakatiņu galvā pienāca pie manis, un viņam bija kas ļoti svarīgs sakāms. "Rokenrols nav miris!" – dziedātājs ar pārliecību noteica gluži kā mantru, jo bija pārpratis un ņēmis pavisam nopietni kādā rakstā ar ironiju pausto mūsdienās laiku pa laikam izskanējušo apgalvojumu, ka rokmūzikas laiks ir pagājis. Aivars, lai šo izteikumu apgāztu, bija gatavs tālākai visai kareivīgai diskusijai, bet es, apmulsis par šādu kādreizējā Līvu skatuves līdera tiešumu, paliku atbildi parādā, un mūsu strīds beidzās, tā arī nesācies. Brīze, kopš viņš 80.gados kļuva plaši pazīstams kā Līvu dziedātājs, bijis rokmūzikā iekšā ar visu sirdi un dvēseli, un šādu spēlēšanos ar vārdiem viņš uztvēra kā svētuma zaimošanu.

Atvadīšanās no Aivara Brīzes notiks Rīgas krematorijā trešdien, 30.oktobrī, no plkst.12, sestdien savā twitter kontā vēsta viņa dzīvesbiedre Elita Veidemane.

Visu rakstu par leģendāro Līvu mūziķi Aivaru Brīzi lasiet 25.–31.oktobra žurnālā Sestdiena!

(pievienota pēdējā rindkopa par mūziķa izvadīšanas datumu)

Top komentāri

R.I.P.
R
LĪVI 20. gadsimta 80.-90. gados apliecināja sevi kā spilgtu Latvijas rokmūzikas virsotni. Sajūtas, kas piedzīvotas tā laika koncertos ir neatkārtojamas, tāpat kā apziņa, ka LĪVU mūzika un dziesmas ir neatņemama latviešu tautas izturības un pašcieņas vērtība. Paldies, Tev, Aivar, ka biji viens no viņiem, un mums visiem devi ļoti, ļoti daudz...
w t f
w
pulcējamies aizsaulē?
Dace
D
Elita un Aivars rīkoja piemiņas koncertu Edurdam Pāvulam. Šis koncerts tagad ieguvis jaunu jēgu. Šovakar kanālā Re:TV plkst.22:15 Ģimenes Tv piedāvā būt kopā gan atceroties E. Pāvulu, gan A. Brīzi. Lai pieminam. http://youtu.be/zwaWtE7hUg4
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata