Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Prokofjeva mazdēls klasisko mūziku pārceļ uz naktsklubiem

Līdzīgi savam pasaulslavenajam vectēvam, XX gadsimta krievu mūzikas klasiķim Sergejam Prokofjevam (1891–1953), arī 29 gadus vecais londonietis Gabriels Prokofjevs ir talantīgs, spilgts komponists un mūzikas izpildītājmākslinieks. Taču viņš neiet rātni dziļdomīgu akadēmiskā mūziķa ceļu. Gabriels mūzikā ir žanru robežpārkāpējs, kurš akadēmiskajā mūzikā integrē underground stilus un jau desmit gadu veiksmīgi liek tai skanēt naktsklubu vidē.

Prokofjevs sadarbojas ar dīdžejiem un hiphopa māksliniekiem, arī pats darbojas kā dīdžejs. Gabriels savulaik pat uzvarējis prestižā elektroniskās mūzikas konkursā, viņš nodibinājis zīmolu ar zīmīgu nosaukumu Nonclassical, vienlaikus iekopjot Londonā Nonclassical Club Night tradīciju.

Gabriels saka, ka viņa darbība ir vērsta uz jaunas publikas piesaistīšanu. Jau piektdien, 13.jūnijā, ar mākslinieku un viņa neparasto jaunradi varēsim iepazīties Vidzemes koncertzālē Cēsis.  Gabriela Prokofjeva vienas dienas festivālā iekļauts gan simfoniskais koncerts, gan laikmetīgās dejas izrāde Kliedziens amerikāņu mūsdienu dejas meistara Morisa Kozija horeogrāfijā. Būs arī Kluba nakts (mazajā zālē), kurā pie dīdžeja pults stāsies gan viņš pats, gan daiļā dzimuma DJ Nwando Ebizie (attēlā kopā ar Prokofjevu), iesaistīsies arī Latvijas mūziķi.

Vectēva mūzika Gabrielu spēcīgi iedvesmo, taču mazdēls neslēpj, ka viņu diezgan ilgi biedējusi Prokofjeva spožā pasaules slava. "Man vajadzēja laiku, lai uzdrošinātos apliecināt sevi kā komponistu," atzīstas Gabriels. "Doma par klasiskās mūzikas pārcelšanu uz klubiem un bāriem man radās, jo jutos dziļi sāpināts, redzot, ka mani draugi un citi manas paaudzes cilvēki ļoti reti apmeklē klasiskās mūzikas koncertzāles. Viņi nenāca, pat ja viņus turp īpaši ielūdzu. Sapratu, ka akadēmiskās mūzikas koncerti vienkārši neiederas viņu dzīvesveidā. Viņi nemēdza svētdienas vakarus pavadīt koncertzālē vai mūzikas koledžā, toties regulāri apmeklēja klubus un bārus. Izdomāju, ka man jāpiedāvā viņiem šo mūziku klubos," Gabriels atklāj, kā 29 gadu vecumā sācis rīkot klasiskās mūzikas Club Night pasākumus. "Pirmo šādu vakaru noorganizēju 2004.gadā, iecienītajā Londonas dzīvās mūzikas klubā Cargo. Izdevās: vismaz divdesmit apmeklētāji ar acīmredzamu interesi izbaudīja šai videi neierasto mūziku," atceras Gabriels. Uzsākt ko tādu viņam nav bijis grūti, jo šo vidi viņš jau labi pārzina – līdztekus Jorkas un Birmingemas universitātēs iegūtajai akadēmiskās mūzikas izglītībai, Gabriels bija arī gana pieredzējis popgrupu mūziķis, rokmūzikas un deju pasākumu producents. "Ja klasiskā mūzika nesasniedz jaunus klausītājus, tā arvien vairāk kļūst par muzejisku mākslu. Tas, protams, nenozīmē, ka jāpārtrauc muzicēt koncertnamos. Taču mūsdienu mūzikai jādod jaunas iespējas, dzīvi plašākā mūsdienu telpā."

Gabriels saka, ka uz Latviju posies ar lielu saviļņojumu. Viņš atzīstas, ka par mūsu zemi viņu ieintriģējis kāds Krievijas mūziķis, kurš pats nesen pārcēlies uz dzīvi Latvijā un par mūsu zemi ir stāvā sajūsmā. Vai tikai krievu mūziķis, kurš pēdējos gados iesakņojas Latvijā, nav starptautiski pazīstamais altists Maksims Novikovs? «Jā, viņš!» atsaucas Gabriels. "Maksims spēlēja mana Pirmā stīgu kvarteta atskaņojumā Maskavā, Borisa Andrianova Viva Cello festivālā pirms diviem gadiem."

Gabriels teic, ka pazīstot arī dažus Londonā dzīvojošos latviešus. "Viņi ir ļoti sirsnīgi. Tieši blakus manai skaņu ierakstu studijai Heknijā atrodas veikaliņš Russky Bazar, kurā saimnieko latvieši. Es bieži tur nopērku latviešu zupu un marinētas zivis. Manas kompozīcijas Jerk Driver video, kurš ir redzams YouTube, veidojuši divi jauni Latvijas videomākslinieki," stāsta Gabriels. Tiesa gan, viņa pašreizējo latviešu paziņu lokā līdz šim neesot bijis mūziķu. Tas nu gan tūlīt mainīsies.

Visu rakstu par Gabrielu Prokofjevu lasiet žurnāla Sestdiena 13.jūnija numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata