Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 1. decembris
Emanuels, Arnolds

SestDienas receptes: Pikniks visām gaumēm

Šomēnes pēc lielās mājās sēdēšanas, šķiet, visi sapratuši, ka laukā tomēr ir labāk, tāpēc dodamies pārgājienos, izbraucienos, makšķerēt, sportot, atpūsties un darīt visu ko citu. Ņemam līdzi bērnus, kuri trīs mēnešus pavadījuši dīvainās telefonu un datoru mācībās un, protams, arī gardu pikniku, ar ko ceļā atjaunot spēkus un uzlabot omu!

Šoreiz – laša uznāciens tartē un pīrādziņos. Par garšas gaumi droši vien var pastrīdēties, bet vispār lasis un arī forele ir diezgan universālas zivis, kas garšo gandrīz visiem. Un tātad: viena recepte lielākai, maigākai un gabalos griežamai tartei, bet otra – pīrādziņiem ar intensīvāku garšu.


Laša tarte

Tartes pamatnei katrs var izmantot savu iecienīto recepti. Man patīk tādas vienkāršākas, kur mīklas gatavošana neprasa daudz laika, pamatne nav obligāti jācep atsevišķi un rezultātā nav pārāk drupena. Pats pīrāgs izceļas ar lielisku garšas kvalitāti atdzesētā veidā, un to var arī sasaldēt un izcelt pēc mēneša, kad sparģeļi vairs nebūs nopērkami.

1,5 stundas/6 porcijas/nav grūti

Sastāvdaļas: 

  • Mīklas pamatnei:
  • 250 g miltu
  • 1 tējk. sāls
  • 120 g sviesta
  • 1 ola
  • 2 ēd. k. auksta ūdens
  • Pildījumam:
  • 2 nelielas olas
  • 100 g piena
  • 100 g saldā krējuma
  • 1 ķiploka daiviņa
  • sāls, svaigi malti melnie pipari
  • svaigi rīvēts muskatrieksts
  • 1 sauja ciedru riekstu
  • 8–10 sparģeļu kātu
     

Gatavošana:

1. Miltus sajauc ar sāli un pierīvē aukstu sviestu. Piesit olu un pielej divas ēdamkarotes auksta ūdens, visu samīca viendabīgā mīklā. Ietin mīklas pikuci pārtikas plēvē un ieliek ledusskapī.

2. Ķeras klāt pildījuma gatavošanai – samaisa pienu ar saldo krējumu, piespiež ķiploka daivu, piesit divas olas, sakuļ kārtīgi ar mikseri. Pierīvē muskatriekstu, pieber sāli un svaigi maltus melnos piparus, visu samaisa.

3. Mīklu var mēģināt izrullēt starp divām cepampapīra loksnēm vai arī sagriezt šķēlēs un vienkārši ar pirkstiem izspaidīt formā, veidojot arī apmēram trīs cm augstas maliņas. Mīklas pamatni sadursta ar dakšiņu, lai nepūšas.

4. Uz mīklas kārto noskalotus sparģeļus (pirms tam nogriež koksnainos galus) – foršāk, ja ietilpinās veseli sparģeļi, bet var arī sagriezt posmiņos. Starp sparģeļiem liek laša gabaliņus.

5. Pārlej ar sagatavoto pildījuma masu, pārkaisa ciedru riekstus un šauj 160 grādos sakarsētā cepeškrāsnī apmēram uz stundu (jāskatās, kāda krāsns). 
 


Laša, spinātu un olu kabatiņas

40 minūtes/8 sātīgi pīrāgi/viegli

Sastāvdaļas: 

  • 4 saldētas kārtainās mīklas plātnes
  • 200–250 g svaiga vai mazsālīta laša
  • 2 olas
  • eļļa un piciņa sviesta cepšanai
  • 1 puravs
  • krietna sauja spinātu lapiņu
  • 100 g svaigā brinzas siera
  • 1 ēd. k. franču vai citu nestipru sinepju
  • sāls un pipari pēc sajūtas
  • neliela sauja ciedru riekstu
  • 1 olas dzeltenums un 1 ēd. k. auksta ūdens pārsmērēšanai
     

Gatavošana:

1. Mīklas plātnes izliek mazliet atlaidināties, puravu sagriež pusripiņās, cieti novāra olas un sakapā lasi. Ja lasis nav sālīts, to bagātina ar sāli un pipariem. Uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem.

2. Pannā uzkarsē eļļu ar piciņu sviesta un apcep puravus, līdz tie kļūst mīksti un caurspīdīgi. Pievieno spinātu lapiņas un mazu brītiņu apmaisot izkarsē, līdz tās smuki saraujas. Noņem no plīts.

3. Apceptos puravus sajauc ar lasi un sarīvētām vai sakapātām olām. Sadrupina un piemaisa pusi brinzas, otru pusi arī sadrupina un sajauc ar sinepēm.

4. Mīklas plātnes uz viegli iemiltotas virsmas pārgriež uz pusēm astoņos kvadrātos un katru kvadrātu izrullē mazliet lielāku. Katrā liek krietnu ēdamkaroti laša maisījuma un aploka, apspaida mīklas maliņas tā, lai pildījums netiek ārā un augšā paliek mazs, brīvs vidiņš.

5. Uz brīvajiem vidiņiem pārziež mazliet sinepju un brinzas maisījuma un pārkaisa ciedru riekstus. Sajauc olas dzeltenumu ar aukstu ūdeni, appindzelē ar šo maisījumu pīrāgus, šauj krāsnī un cep 25–30 minūšu, līdz smuki apbrūnē. Dažus apēd siltus, bet pārējie dodas piknikā – un diena jau ir izdevusies! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Uz dienvidiem pēc garāka mūža

Ilgai dzīvošanai pateicīgākās valstis Eiropā ir Šveice, Spānija un Itālija, kur vidusmēra cilvēks nodzīvo līdz 84 gadu vecumam.

Vai iespējams apturēt karu Ukrainā?

Pēdējās nedēļās gan dažādu valstu politiķi un eksperti, gan plašsaziņas līdzekļi regulāri piemin iespēju, ka jau samērā drīz varētu sākties sarunas par kara pārtraukšanu Ukrainā. Šīs cerības i...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata