Bagātīgās garneļmaizes
Maigi rozā garneles ar kraukšķīgiem, zaļiem pavasara akcentiem uz zeltainas maizītes – tas ir brokastu sapnis! Katru rītu tādas neēdīsi, bet brīvdienu garajās brokastīs, kad nekur nav jāsteidzas, šādas bagātīgas maizes pilnīgi noteikti iederēsies.
Pagatavošanas laiks: 15 minūtes
Daudzums: 2 maizītes
Sarežģītības pakāpe: elementāri
Sastāvdaļas:
- 1 maizīte (piemēram, mini čabata, pārgriezta uz pusēm)
- mazliet sviesta apcepšanai
- pāris kraukšķīgu salātlapu (romiešu, Cosberg, Iceberg u. tml.)
- 150–200 g garneļu (daudzums atkarīgs no maizītes lieluma)
- 1 vārīta ola
- 1 mazs, svaigs lauku gurķītis
Mērcītei
- 1 ēd. k. skābā krējuma
- 1 ēd. k. majonēzes
- ½ tējk. maigu sinepju (piemēram, franču)
- svaigas dilles
- sāls, pipari pēc garšas
Ja vēlas pikantāku noti, mērcītei var piemaisīt mazliet Sriracha vai citu aso čili mērci.
Gatavošana:
1. Maizītes pārgriež plakaniski uz pusēm un apcep pannā izkausētā sviestā zeltainas no abām pusēm.
2. No visām sastāvdaļām samaisa mērcīti. Mazliet mērces pārziež maizītēm un uz katras liek pa kraukšķīgai salātlapai.
3. Uz salātlapām ber garneles un pa starpām kārto vārītas olas šķēlītes un gurķu ripiņas.
4. Bagātīgās garneļmaizes pārlaista ar mērcīti un pasniedz brokastu galdā. Izcili garšo kopā ar baltu kafiju!
Siļķe kažokā ar koriandra šarmu
Pieļauju, ka daudzi, prātojot, kādus ēdienus likt uz baltā galdauta 4. maijā, izvēlēsies siļķi kažokā – gan biešu krāsas dēļ, gan gluži vienkārši tāpēc, ka garšīgi salāti. Piedāvāju savu versiju, kur nav pārspīlēts ar majonēzi un ierasto garšu interesanti papildina koriandra sēklas.
Pagatavošanas laiks: 20 minūtes (+sakņu vārīšanas laiks)
Daudzums: 3-4 porcijas
Sarežģītības pakāpe: nedaudz jāpakapā, bet nav grūti
Sastāvdaļas:
- 3 vārīti vidēji kartupeļi
- 2 vārīti vidēji burkāni
- 2 ēd. k. skābā krējuma
- 2 siļķu filejas eļļā (bez eļļas)
- svaigi maltas koriandra sēklas (daudzums pēc garšas, apmēram 1 tējk.)
- 1 mazs šalotes vai sarkanais sīpoliņš
- 3 tvaicētas nelielas bietes
Virsiņai
- 2 ēd. k. majonēzes un 1 ēd. k. skābā krējuma
- 1–2 vārītas olas
- zaļie lociņi
Ja vēlas, virs siļķu kārtas var likt arī sīki sagrieztu marinētu gurķīšu kārtu.
Gatavošana:
1. Vārītos kartupeļus un burkānus nomizo un sagriež mazos kubiciņos. Piemērota izmēra traukā liek kartupeļu kārtiņu (pusi no kartupeļiem), pārkaisa sāli un piparus, tad liek burkānu kārtiņu (lielāko daļu burkānu). Pārsmērē visu ar divām ēdamkarotēm skābā krējuma.
2. Siļķu filejas sagriež mazos gabaliņos, samaisa ar maltām koriandra sēklām (labāk tās sagrūst piestā īsi pirms, būs spēcīgāks aromāts) un ļoti sīki sakapātu sīpolu. Šo maisījumu liek virsū salātiem kā nākamo kārtu.
3. Virs siļķes liek atlikušos kartupeļus un burkānus, pārkaisa atkal mazliet sāls un piparus, tad liek mazos kubiciņos sagrieztas tvaicētās bietes.
4. Biešu kārtai pārsmērē majonēzes un skābā krējuma maisījumu, pārber ar rīvētām vārītām olām un pārkaisa ar zaļajiem lociņiem. Lai garšīgi svētki!