Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 23. novembris
Zigfrīda, Zigrīda, Zigrīds

Smaržīgā apelsīna miziņa

Mainīgajos laikapstākļos, kad it kā ir saulaina rudens diena, bet, kamēr tu nokāp pa kāpnēm un izej uz ielas, jau gāž lietus, daudzi labprātāk paliktu mājās un pagatavotu virtuvē kaut ko omulīgu un smaržīgu. Šoreiz slavināsim apelsīna miziņu, kura, manuprāt, uzskatāma par garšvielu. Un tas būs arī īpašs veltījums saldummīļiem, kurus šeit retāk iepriecinu!

Vistas fileja sinepēs un medū ar apelsīna miziņām

Izcila recepte visiem, tostarp tievēšanas entuziastiem, jo nevajag izmantot nekādas papildu taukvielas. Sinepju un medus maisījums nodrošina, ka gaļa izcepsies garda un sulīga! Turklāt labi garšo gan tikko cepta, gan arī atdzisusi uz maizītes vai salātos.

40 minūšu / 2 porcijas /vienkārši 

Sastāvdaļas 

  • 2 palielas vistas filejas (ap 500 g kopā)
  • 8 tējk. franču vai Dižonas sinepju
  • 4 tējk. šķidra medus
  • 2 ēd. k. sakapātu svaigu diļļu
  • 1 tējk. rīvētas apelsīna miziņas
  • sāls pēc garšas

Gatavošana

1. Vistas filejas nosusina un pārgriež gareniski / plakaniski uz pusēm – lai labāk un kvalitatīvāk izcepas.

2. Bļodā samaisa sinepes ar medu, pievieno smalki sagrieztas dilles un norīvētu apelsīna miziņu, kā arī sāli pēc garšas.

3. Uz cepamās plātnes uzklāj cepamo papīru, vistas filejas apviļā mērcē un liek uz cepešpannas.

4. Papīru aploka ap filejām, sataisa tādu kā sainīti un šauj 190 grādos sakarsētā cepeškrāsnī. Cep 25–30 minūšu.

Sinepju un medus daudzuma attiecību var mainīt pēc garšas – ja gribas vairāk saldo noti, medu var papildināt un otrādi.


Brīvdienu pankūciņas ar vīģēm un apelsīnu mērci

Šoruden ievēroju, ka gan tirgos, gan lielveikalos var nopirkt smukas vīģes. Meklēju mājās atrodamajās pavārgrāmatās, kā vīģes interesanti pagatavot, un šo ideju uzgāju kādā pirms vairākiem gadiem izdotā pavārgrāmatā, bet, tā kā receptes tulkotājiem kaut kas bija «pazudis tulkojumā», salaboju to pa savam, un – sanāca tiešām garšīgas pankūciņas.

45 minūtes (ja mīklu atpūtina ledusskapī, bet var arī to nedarīt) / 16 nelielu pankūciņu / nedaudz vairāk darba kā parastām pankūkām 

Sastāvdaļas

  • 80 g izsijātu miltu
  • ½ tējk. cepamā pulvera
  • 1 ola (vajadzēs atsevišķi dzeltenumu un baltumu)
  • 1 apelsīns (norīvēta oranžā miziņa un sula)
  • 25 g cukura
  • šķipsniņa sāls
  • 125 ml piena
  • 70 g rikotas siera
  • 2 ēd. k. sviesta
  • 2 svaigas, palielas vīģes
  • sviests un eļļa cepšanai

Mērcei:

  • svaigi spiesta sula no 2 apelsīniem
  • 50 g ievārījuma cukura
  • 25 g sviesta

Gatavošana

1. Gatavo mīklu – virs bļodas izsijā miltus un cepamo pulveri. Olas dzeltenumu atdala no baltuma, dzeltenumu pievieno mīklai, baltumu atliek maliņā.

2. Pie miltiem bļodā pieber cukuru, rīvēto apelsīna miziņu, sāli, pienu un rikotu, rūpīgi samaisa. Pievieno arī apelsīnu sulu, sakuļ, tad pielej kausētu sviestu un vēlreiz sakuļ ar rokas kuļamo rīku.

3. Citā bļodā saputo stingrās putās olas baltumu un lēnām iecilā mīklā. Mīklu ievieto ledusskapī uz pusstundu.

4. Pagatavo mērci – apelsīnu sulu lej katliņā, pieber ievārījuma cukuru un pieliek sviestu, to visu maisot karsē uz nelielas uguns, līdz cukurs izkūst. Tad noregulē pavisam mazu karstumu, lai mērce mazliet vēl virst.

5. Pannā izkausē nedaudz sviesta un eļļas, ar karoti lej nelielas pankūciņas. Uz katras uzliek pa plānai vīģes šķēlītei, pārkaisa cukuru. Kad viena puse apcepusies zeltaini brūna, apgriež uz otru pusi un arī apcep zeltainas. Pasniedz ar siltu apelsīnu mērci.

Apelsīnu mērce nav obligāti, bet iesaku pamēģināt – ar sviesta piedevu tai veidojas ļoti laba garša.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēda, kas paliek

Šoreiz sākšu ar nedaudz provokatīvu jautājumu – kā jūs teiktu, kas ir Latvijas nacionālais sporta veids? Nu, tāds, kas katram te dzīvojošajam ir asinīs jau līdz ar piedzimšanu, un, pat ja profesion...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata