Zaļie sparģeļi ar tunča mērcīti
Šis ir restorāna cienīgi – piemērota uzkoda gan vēlajām brīvdienu brokastīm, gan saulainas brīvdienas baudīšanai uz terases pēcpusdienā. Noteikti iekļaujiet mērcē anšovus, tie piešķir īpašo noti!
SASTĀVDAĻAS
- 2 buntes zaļo sparģeļu (kopā 500 g)
- 2 mīksti vārītas olas 1 tējk. marinētu kaperu
- šļuciņa olīveļļas
- zaļie lociņi
- Tunča mērcei
- 1 kārba konservēta tunča savā sulā (130 g)
- 3 sālītu anšovu filejas
- 1 ēd. k. marinētu kaperu
- 2 cieti vārītas olas
- šļuka olīveļļas
- 2 ēd. k. krēmsiera
- mazliet svaigi spiestas citrona sulas
- sāls, pipari pēc garšas
GATAVOŠANA
1. Sparģeļiem nogriež koksnainās kātu daļas un pašus novāra verdošā ūdenī piecas minūtes. Pēc tam uzreiz atvēsina ledusaukstā ūdenī.
2. Kamēr sparģeļi vārās, pagatavo mērcīti – tunci ar visu šķidrumu lej blendējamā traukā, pievieno anšovus, kaperus, cieti vārītās olas, šļuku olīveļļas un krēmsieru. Sablendē viendabīgā mērcē, pievieno citrona sulu pēc garšas, sāli un piparus.
3. Apvārītos sparģeļus kārto lēzenā traukā, pārlej ar mērcīti.
4. Dekorē ar mīksti vārītu olu pusītēm, marinētiem kaperiem, pārpilina šļuciņu labas olīveļļas un pārkaisa zaļos lociņus.
Sulīgi kraukšķīgie redīsu un kolrābju salāti
Ļoti garšīgi un vienkārši pagatavojami salātiņi, kas ēdami gan vieni paši, piekožot kādu maizīti vai vistas stilbiņu, gan kā svaiga piedeva tādām tradicionālām latviešu vērtībām kā vārīti kartupeļi un karbonāde
SASTĀVDAĻAS
- 300 g kolrābja (viens tāds neliels)
- 1 vidējs ābols mazliet svaigi spiestas citrona sulas
- 200 g redīsu
- 1 ēd. k. svaigu, sakapātu diļļu
- 4 ēd. k. liesa skābā krējuma (man bija ar 12% tauku)
- sāls, šķipsna cukura, baltie pipari pēc garšas
GATAVOŠANA
1. Kolrābi nomizo un sarīvē uz rupjās rīves.
2. Ābolu nemizo, tikai izņem serdes daļu un arī sarīvē uz rupjās rīves. Liek salātu bļodā pie rīvētajiem kolrābjiem un pārlaista ar citrona sulu. Samaisa.
3. Redīsus sagriež plānās pusripiņās, liek pie kolrābjiem un āboliem, pārber dilles, samaisa.
4. Pievieno skābo krējumu, sāli un cukuru (ja prasās, es liku vienu šķipsnu) un baltos piparus (šeit labāk piestāv nekā melnie) pēc garšas. Labu apetīti!