Sakņu biezenis ar ceptiem sīpoliem
Recepte iedvesmai – ierasto kartupeļu biezeni ir vērts reizi pa reizei papildināt ar citiem sakņaugiem. Būs krāsaināk un niansētākās garšās! Ceptie sīpoli nav obligāta piedeva, bet iesaku pamēģināt, ir ļoti saderīgi
SASTĀVDAĻAS
- 4 vidēji kartupeļi
- 1 neliels kālis
- 2 nelieli burkāni
- ½ mazas selerijas saknītes
- sāls pēc garšas
- šķipsna malta muskatrieksta
- 100 ml piena
- 30 g sviesta
- Pasniegšanai
- 2 vidēji sīpoli
- eļļa cepšanai
- sāls pēc garšas
- šļuciņa balzametiķa (ja vēlas)
- svaigi sakapāti pētersīļi
GATAVOŠANA
1. Kartupeļus, kāli, burkānus un selerijas sakni nomizo, visu sagriež nelielos gabaliņos, bet burkānus var sīkāk, lai labāk izvārās.
2. Visas sagrieztās saknes vāra, līdz mīkstas, ūdeni nokāš, saknes saspaida ar koka stampiņu biezenī (pēc patikas var viendabīgāk vai ar gabaliņiem).
3. Uzkarsē pienu, izkausē tajā sviestu, pieber šķipsnu muskatrieksta un pievieno biezenim. Samaisa, pēc vajadzības var pievienot vēl mazliet sviesta vai piena, kā arī sāli pēc garšas.
4. Biezeni pasniedz ar pannā saceptiem sīpolu pusgredzeniem, kam pēc patikas pievienots mazliet balzametiķa. Pārkaisa ar svaigi sakapātiem pētersīļiem.
Ātrā plātsmaize ar āboliem
Nav, nav ābols nekāda sakne! Bet jāapžēlojas arī par tiem, kuriem kūkas garšo vairāk par sakņaugiem, vai ne? Šī ir vienkārša recepte, kurā nez vai kas var noiet greizi, iesaku arī iesācējiem!
SASTĀVDAĻAS
- 6 lieli āboli
- svaigi spiesta citrona sula
- 3 olas
- 230 g cukura
- 1 tējk. vaniļas ekstrakta
- 130 g izkausēta sviesta
- 130 ml piena
- 200 g miltu
- 2 tējk. cepamā pulvera
GATAVOŠANA
1. Ābolus nomazgā, izgriež serdes. Sagriež daiviņās un tās savukārt šķēlītēs. Pārlaista ar citrona sulu (apmēram no puses citrona), samaisa.
2. Olas saputo ar cukuru un vaniļas ekstraktu. Tad pievieno izkausētu sviestu un pienu, samaisa viendabīgā mīklā. Citā traukā miltus samaisa ar cepamo pulveri un pievieno olu masai, samaisa.
3. Ābolu šķēlītes vienmērīgi izlīdzina pa visu cepešplātni (kas pārklāta ar cepampapīru tā, ka ir arī maliņas). Pa virsu lej mīklu un ar konditora lāpstiņu vienmērīgi izlīdzina.
4. Cep 180 grādos (konvekcijas režīmā) sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 25 minūtes (jāskatās, atkarīgs no krāsns).

