Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Vienkārši un garšīgi

Noslēdzot sakņaugu mēnesi, vienā no receptēm garda ābolu plātsmaize, lai saldāka dzīve! Gabaliņš ābolkūkas taču netraucēs izbaudīt sakņu daudzveidību, vai ne? Turklāt speciāli ābolu mēnesis šoruden nav ieplānots, tāpēc – lūdzu!

Sakņu biezenis ar ceptiem sīpoliem

Recepte iedvesmai – ierasto kartupeļu biezeni ir vērts reizi pa reizei papildināt ar citiem sakņaugiem. Būs krāsaināk un niansētākās garšās! Ceptie sīpoli nav obligāta piedeva, bet iesaku pamēģināt, ir ļoti saderīgi

SASTĀVDAĻAS

  • 4 vidēji kartupeļi
  • 1 neliels kālis
  • 2 nelieli burkāni
  • ½ mazas selerijas saknītes
  • sāls pēc garšas
  • šķipsna malta muskatrieksta
  • 100 ml piena
  • 30 g sviesta
  • Pasniegšanai
  • 2 vidēji sīpoli
  • eļļa cepšanai
  • sāls pēc garšas
  • šļuciņa balzametiķa (ja vēlas)
  • svaigi sakapāti pētersīļi

GATAVOŠANA

1. Kartupeļus, kāli, burkānus un selerijas sakni nomizo, visu sagriež nelielos gabaliņos, bet burkānus var sīkāk, lai labāk izvārās.

2. Visas sagrieztās saknes vāra, līdz mīkstas, ūdeni nokāš, saknes saspaida ar koka stampiņu biezenī (pēc patikas var viendabīgāk vai ar gabaliņiem).

3. Uzkarsē pienu, izkausē tajā sviestu, pieber šķipsnu muskatrieksta un pievieno biezenim. Samaisa, pēc vajadzības var pievienot vēl mazliet sviesta vai piena, kā arī sāli pēc garšas.

4. Biezeni pasniedz ar pannā saceptiem sīpolu pusgredzeniem, kam pēc patikas pievienots mazliet balzametiķa. Pārkaisa ar svaigi sakapātiem pētersīļiem.


Ātrā plātsmaize ar āboliem

Nav, nav ābols nekāda sakne! Bet jāapžēlojas arī par tiem, kuriem kūkas garšo vairāk par sakņaugiem, vai ne? Šī ir vienkārša recepte, kurā nez vai kas var noiet greizi, iesaku arī iesācējiem!

SASTĀVDAĻAS

  • 6 lieli āboli
  • svaigi spiesta citrona sula
  • 3 olas
  • 230 g cukura
  • 1 tējk. vaniļas ekstrakta
  • 130 g izkausēta sviesta
  • 130 ml piena
  • 200 g miltu
  • 2 tējk. cepamā pulvera

GATAVOŠANA

1. Ābolus nomazgā, izgriež serdes. Sagriež daiviņās un tās savukārt šķēlītēs. Pārlaista ar citrona sulu (apmēram no puses citrona), samaisa.

2. Olas saputo ar cukuru un vaniļas ekstraktu. Tad pievieno izkausētu sviestu un pienu, samaisa viendabīgā mīklā. Citā traukā miltus samaisa ar cepamo pulveri un pievieno olu masai, samaisa.

3. Ābolu šķēlītes vienmērīgi izlīdzina pa visu cepešplātni (kas pārklāta ar cepampapīru tā, ka ir arī maliņas). Pa virsu lej mīklu un ar konditora lāpstiņu vienmērīgi izlīdzina.

4. Cep 180 grādos (konvekcijas režīmā) sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 25 minūtes (jāskatās, atkarīgs no krāsns).

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Kaķa vietā suns

Pirms gada savu uzvaras ieskrējienu bija sācis nu jau visiem labi zināmais tumšpelēkais kaķis. Tagad kārta sunim – tam, ko līdz ekrānam aizveduši brāļi Ābeles.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata