Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

3D un elektroniskās plāksnītes

Lasvegasā pagājušonedēļ notikusī patērētāju elektronikas izstāde CES skaidri iezīmējusi šā gada tendences tehnoloģiju attīstībā. Par elpu aizraujošiem mirkļiem rūpējās trīsdimensiju televizoru, mazu datorizētu plāksnīšu - e-grāmatu lasītāju un planšetdatoru - ražotāji, kā arī autobūves koncerni, kas sadarbībā ar jauno tehnoloģiju firmām pārtaisa spēkratus par biroju uz riteņiem.

Telpiskā bilde

Lai arī netrūka dažādu citu brīnumu, piemēram, radiovadāmas lidojošas spiegošanas ierīces, Logitech, LG un Samsung miniprojektori mobilajiem tālruņiem, kas spēj uz sienas radīt attēlu visnotaļ skatāmā kvalitātē, izstādes apmeklētājus kā magnēts pievilka viss, kas saistīts ar 3D, apliecinot, ka multeņfilmas Avatars triumfs nav nejaušība. Tas nav atstājis vienaldzīgus arī ražotājus. Lai arī pagaidām tehnoloģija ir ļoti dārga un 3D televizori vairākumam drīzāk ir objekts apjūsmošanai, nevis ienešanai dzīvoklī, plašais piedāvājums novedīs pie cenas krišanās jau šā gada laikā, lēš eksperti. Samsung patērētāju nodaļas prezidents Tims Baksters aģentūrai AP prognozē, ka no aptuveni 35 miljoniem televizoru, ko šogad plānots pārdot ASV, ar 3D atbalstu varētu būt ap 10-14%.

Vispārējo eiforiju uztvērušas arī televīzijas. Ziemeļamerikas sporta kanāls ESPN apsolījis, jau sākot ar Pasaules čempionātu futbolā šovasar, «ievest sportistus skatītāja istabā». Proti, amerikāņi plāno šogad 85 dažādus sporta pasākumus pārraidīt 3D formātā.

Plākšņu laikmets

Pērn triumfu piedzīvoja interneta lietošanai paredzētie netbuki, savukārt šis gads varētu piederēt plāksnītēm. Microsoft pagozējās mediju uzmanības saulītē ceturtdien, solot šogad laist tirgū savu ierīci, bet demonstrācijās izrādot HP ražoto. Skaidri zināms, ka planšetdatorus drīz izgatavos arī Apple un Google, nemaz nerunājot par desmitiem jau gatavo - Sony Dash, Archos 9, Notion Ink Adam un citi. «Apple planšetdatoru tirgū varētu izdarīt to, ko viedtālruņu tirgū izdarīja ar iPhone,» ilgi gaidītā produkta izredzes sarunā ar laikrakstu USA Today augstu vērtē analītiķis Deivids Dauds.

Planšetdatoriem vizuāli mazliet līdzīgie e-grāmatu lasītāji ir viens no potenciāli ienesīgākajiem šā gada produktiem. Paraugoties uz CES izrādīto piedāvājumu, kļūst skaidrs, ka tehnoloģiju kompānijas nolēmušas šogad pieradināt cilvēkus pie nepapīra grāmatu lasīšanas. Nu kā lai ignorē atveramu enTourage eDGe ierīci ar diviem ekrāniem? Labajā pusē tam ir klasiskais, spilgtais 10 collu LCD ekrāns, kurā var sērfot internetā, bet kreisajā mazliet mazāks nekrāsains e-papīra ekrāns, kurā var lasīt avīžrakstus vai grāmatu.

Patīkamu pārsteigumu sagādāja Ford, izrādot SYNC skārienjutīgo un ar balsi kontrolējamo sistēmu, kas rūpēsies par navigāciju, laika ziņām, informāciju par satiksmes sastrēgumiem un ļaus zvanīt. Vajadzības gadījumā auto var kļūt par bezvadu interneta piekļuves punktu un apmainīties ar informāciju ar citiem satiksmes dalībniekiem. Piemēram, atsevišķas programmas ļaus aizsūtīt navigācijas sistēmā uzstādīto galamērķi ceļojuma biedriem citā automašīnā, ziņo MSNBC.com. Līdzīgu sistēmu nodemonstrēja arī korejiešu KIA un vācu Mercedes.

Savukārt elektromobiļa Chevrolet Volt potenciālajiem īpašniekiem tālrunī ielādējama programma ļaus izrēķināt izdevīgāko spēkrata uzlādēšanas laiku un atgādinās, kad auto «jāpabaro».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?