Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Absolventu gaitas jāzina gan sabiedrībai, gan augstskolai

«Tur, kur ir nodokļu maksātāju nauda, nekas nevar būt slēpjams,» teic bijusī izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe. Viņa norāda: informācijas apkopošana par tālākajām absolventu gaitām ir nozīmīga ne tikai sabiedrībai kopumā, bet arī pašai augstskolai, tādēļ tā nedrīkst aprobežoties ar izglītības procesa organizēšanu vien.

Kā norāda Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), nākotnē šāda prakse varētu tikt ieviesta, jo augstākās izglītības reformu pasākumu plāns paredz obligātu par budžeta līdzekļiem studējušo absolventu aptaujāšanu. Augstskolas dažādu absolventu klubu ietvaros mēģina apkopot informāciju, tomēr ar to vien esot par maz. «Mums ir daži absolventu klubi. Ir arī noteikts, ka maksimāli ātri vajadzētu izveidot šos absolventu klubus katrā fakultātē. Ne tikai lai sanāktu kopā, bet arī lai paaugstinātu mūsu kvalitāti. Tā ir sadarbība ar industriju, rūpniecību un tautsaimniecību vispār. Bet tas ir daudz par maz, un es uzskatu, ka mums vēl daudz kas ir jādara,» Dienai stāsta Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektors Leonīds Ribickis.

Līdzīgu viedokli pauž T. Koķe - augstskolai tas palīdzētu sagatavot darba devēju prasībām atbilstošus speciālistus, pilnveidot izglītības kvalitāti, kā arī piesaistīt jaunus studentus. «Izglītība pati par sevi nav autonoma parādība. Izglītība ir līdzeklis, lai cilvēks varētu sevi dzīvē pilnvērtīgi realizēt. Patīk mums tas vai ne, bet galvenā joma, kur mēs sevi īstenojam, ir profesionālā darbība,» teic bijusī ministre.

Kampaņveidīga absolventa aptaujāšana ir notikusi Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) un Vidzemes Augstskolā (VA), Dienai stāsta augstskolu pārstāvji. Pērn RSU, ietverot 551 pēdējo desmit gadu absolventu, internetā veikusi aptauju, kurā centās noskaidrot viņu nodarbinātību, kā arī apmierinātību ar studijām. Absolventu asociācijas direktore Irīna Kukliča norāda, ka nākotnē aptauja varētu tikt veikta atkārtoti, taču pašlaik konkrētu plānu neesot.

Savukārt VA absolventu aptaujas regulāri veicot vairāk nekā desmit gadus. Savāktie dati gan neietverot informāciju par visiem VA beidzējiem, tomēr tiekot apzināts pēc iespējas lielāks studentu skaits neatkarīgi no tā, vai studēts par valsts budžeta vai personīgajiem līdzekļiem. «Šādas aptaujas mērķis ir uzzināt absolventu darba gaitas, izprast, kādā mērā un ko augstskola ir sniegusi studenta profesionālajai izaugsmei un personības pilnveidei. Iegūtie aptaujas rezultāti ļauj definēt un veikt uzlabojumus augstskolas darba procesos un studiju vidē,» stāsta VA sabiedrisko attiecību speciāliste Laine Kuzmane. Latvijas Universitātē informācija par bijušajiem studentiem tiek apkopota nepieciešamības gadījumā atsevišķu struktūrvienību līmenī, pauž sabiedrisko attiecību speciāliste Gundega Krakupe.

Kamēr augstākās izglītības reformu ietvaros netiks īstenots pasākumu plāns, kas paredz par budžeta līdzekļiem studējušo absolventu aptaujāšanu, informācijas apkopošana par izglītojamo tālākajām gaitām notiks vien vispārējās izglītības līmenī. Patlaban skolas apzina savus bijušo audzēkņus, lai noskaidrotu, vai pēc skolas beigšanas viņi turpina izglītoties. Attiecībā uz augstāko izglītību plānots izveidot sistēmu, kas, balsoties uz absolventu brīvprātības principu, izzinātu viņu tālākās darba gaitas vismaz trīs gadus pēc absolvēšanas. «Ja likums prasa, tad darbība aktivizējas. Tas ir arī loģiski. Tiesiskā valstī likums paredz un tas ir jāpilda. Prasīt tikai labo gribu - diez vai tas izdosies,» par šādas sistēmas nepieciešamību saka T. Koķe.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kas studē par nodokļu maksātāju naudu

Šogad par valsts budžeta līdzekļiem IZM paspārnē esošajās augstskolās izglītojas 19 323 studenti

Budžeta vietu nodrošināšanai piešķirts 30,2 miljonu latu finansējums

Pērn augstskolas absolvēja 6976 studenti, kas studējuši par budžeta līdzekļiem

Lielākais budžeta vietu skaits patlaban
Rīgas Tehniskā universitāte 5219
Latvijas Universitāte 3759
Rīgas Stradiņa universitāte 2890

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?