Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Aizbildņu labo gribu nocērt saknē

Sašaurināt to personu loku, kuras drīkst kļūt par aizbildni bārenim vai bērnam, kura vecākiem atņemtas aprūpes tiesības, - šādus grozījumus Civillikumā iecerējusi valdība. Likuma grozījumu projekts, ko Tieslietu ministrija (TM) izstrādājusi sadarbībā ar Labklājības ministriju un tai padoto Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju, kā arī Rīgas bāriņtiesu un vairākiem zvērinātiem tiesnešiem un advokātiem, jau sasniedzis Saeimas pirmo lasījumu un pieņemšanas gadījumā būtiski mainīs aizbildnības institūtu, nosakot, ka par bērna aizbildni var kļūt tikai tuvinieki un audžuģimene, nevis arī spējīgas un motivētas personas ārpus radinieku loka, kā tas bijis līdz šim.

«Jau tagad liela daļa bez vecāku gādības palikušo bērnu nāk no vides, kurā radinieki nav spējīgi uzņemties rūpes. Šīs ģimenes jau vairākās paaudzēs ir ar smagu risku, un pašiem vecākiem nepieciešama pastāvīga un ilgstoša palīdzība, lai viņi varētu uzturēt un aizsargāt paši sevi,» norāda biedrības Zvannieku mājas valdes priekšsēdētāja Sandra Dzenīte-Cālīte, kura uzskata, ka iecerētie grozījumi pasliktinās bez vecāku gādības palikušo bērnu stāvokli. Pret valdības iecerētajām izmaiņām iestājas vēl sešas organizācijas, kas apvienojušās Alternatīvās bērnu aprūpes aliansē, - tās aicinājušas augstākās amatpersonas minētos likuma grozījumus neatbalstīt.

Skarbs savā vērtējumā par valdības plāniem ir likvidētā Rīgas Bērnu tiesību aizsardzības centra kādreizējais direktors Jānis Gulbis: «Tas darīts, lai arvien vairāk mazu bērnu varētu nodot audžuģimenēm vai bērnunamiem, no kurienes tos ātri un izdevīgi aizsūtīt ārzemju adopcijā. Ar šiem bērnu aprūpētājiem bāriņtiesas var manipulēt, kā grib, savukārt aizbildnis jau ir traucēklis, jo ir līdzvērtīgs vecākam.»

Zvannieku māju valdes locekle Linda Baļčūne uzskata, ka grozījumu pieņemšanas gadījumā visneaizsargātākie būs zīdaiņi un mazi bērni, jo viņu situācijā nevarēs noteikt, ar kuru personu izveidojusies emocionālā saikne, lai bāriņtiesas pārstāvis zinātu, ko iecelt par aizbildni. Tādējādi, ja likumisko gādību par šiem bērniem neuzņemsies kāds radinieks, viņi nonāks audžuģimenē vai bērnunamā.

Neatbalsta varoņdarbus

Saskaņā ar 1937. gadā izdoto Civillikumu aizbildnība ir katra sabiedrības locekļa pienākums: tikko cilvēks uzzina, ka kāds bērns ir palicis bez vecākiem, viņam ir pienākums pieteikties kļūt par aizbildni un aizstāt bioloģiskos vecākus. Taču TM uzskata, ka minētais Civillikuma regulējums neatbilst mūsdienu prasībām un aizbildniecībai turpmāk nevajadzētu būt sabiedriskam pienākumam. TM Civiltiesību departamenta direktore Dagnija Palčevska kā argumentu min ierastās kārtības neatbilstību starptautiskajām bērnu tiesību aizsardzības konvencijām: «Tiesiskajās attiecībās, kas skar bērnu, bērna tiesības un intereses ir prioritāras. Tas nozīmē, ka par bērna aizbildni izvēlama persona, kas patiesi vēlas un spēj pārstāvēt bērna intereses un rūpēties par viņa tiesībām.»

Kā norāda adoptētāju un aizbildņu biedrības Azote vadītāja Inese Fecere, nereti tieši bērnam līdz šim svešas personas izrādījušas lielāku vēlmi rūpēties par viņu nekā paša ģimene: «Spilgts piemērs ir balvu Latvijas lepnums 2013 saņēmusī Regīna Goldberga, kura aizbildnībā paņēma svešu mazuli. Viņš tika pamests pēc dzimšanas, nodots adopcijā, un, kad atklājās, ka bērnam ir leikēmija, arī adoptētāji viņu pameta. To uzzinājusi, Goldbergu ģimene nolēma pieņemt viņu aizbildnībā.» Tieslietu ministrijas ieskatā paredzētie likuma grozījumi gan neierobežošot līdzcilvēku labo gribu un iespējas palīdzēt svešiem bērniem. «Citām personām, kuras vēlas palīdzēt bez vecāku gādības palikušam bērnam, netiek liegta iespēja to darīt, atkarībā no motivācijas iegūstot audžuģimenes statusu vai bērnu adoptējot,» iesaka D. Palčevska.

Jāpiebilst, ka TM, argumentējot aizbildņu loka sašaurināšanas nepieciešamību, atsaucas uz Apvienoto Nāciju Organizācijas Konvenciju par bērna tiesībām, kas gan tiek rupji pārkāpta daudzos desmitos gadījumu katru gadu, kad ar labklājības ministra rīkojumu ārzemju adopcijā tiek nodoti Latvijas audžuģimeņu aprūpēti bērni, kā Diena rakstīja iepriekš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?