Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Aizdevēji uztraucas par to, kā Latviju ietekmēs Krievijas iebrukums Ukrainā

Vairākām nozaru ministrijām būtu aktīvāk jāstrādā strukturālo reformu īstenošanā - tāds bija viens no galvenajiem secinājumiem, kas izskanēja pēc Eiropas Komisijas (EK) un Eiropas Centrālās bankas (ECB) pārstāvju vizītes Latvijā, veicot kārtējo aizdevuma pēcprogrammas misiju.

Daudzās nozarēs nav veiktas pienācīgas izmaiņas, tāpēc misijas pārstāvji izteica vairākus aizrādījumus. Piemēram, reformas augstākās izglītības un zinātnes nozarē būtu jāveic pārliecinošāk. Izglītības programmu kvalitātes vērtējumu būtu jāļauj veikt tikai aģentūrām, kas iekļautas īpašā Eiropas līmeņa reģistrā.

Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāve Agrita Kiopa taisnojas, ka visi aizrādījumi, ko saņēmusi nozare, jau patlaban tiekot ņemti vērā. Vienīgi reformas tik raiti, kā misijas pārstāvji iecerējuši, dzīvē īstenot neizdodas. «Neviena no šīm lietām nebija jauna, mēs pie tām strādājam jau tagad, un visi ierosinājumi ir mūsu darba kārtībā. Piemēram, patlaban kā reiz strādājam pie finansēšanas modeļa, lai to sadalītu, par prioritāti izceļot izglītības kvalitāti,» skaidro A. Kiopa.

Tāpat bez pārmetumiem nav iztikušas Veselības un Labklājības ministrijas. Aizdevēju pārstāvju iebildumi ir par kūtrajām reformām sociālo pabalstu jomā. Labklājības ministrijas (LM) pārstāve Marika Kupče Dienai norāda, ka būtisku reformu ieviešanai ir nepieciešams laiks, jo lēmumiem jābūt pamatotiem un balstītiem uz pierādījumiem. «Ja automātiski, bez pienācīga izvērtējuma palielināsim sociālos pabalstus, mēs varam radīt pretēju efektu, kura labošanai būs vajadzīgs ne vien lielāks laiks, bet tas var būtiski kavēt noteikto nabadzības samazināšanas mērķu sasniegšanu,» uzsver M. Kupče.

DNB bankas ekonomists Pēteris Strautiņš gan norāda, ka misijas pārstāvji izcēluši ļoti pašsaprotamas lietas. «Labi zināms, ar kādām grūtībām viņi - [Daniels] Pavļuts valsts uzņēmumu pārvaldības jautājumā un [Roberts] Ķīlis izglītības reformu jautājumā - saskārās. Ja Eiropas Komisija ir spiesta par to runāt, tas nav vietējās intelektuālās kapacitātes trūkums,» secina P. Strautiņš. Viņš arī akcentē to, ka misijas ziņojums ir ilustrācija tam, cik svarīga ir dalība tādās organizācijas kā ES un NATO, lai novērstu valsts apdraudējumu no ārpuses.

Lai gan ir arī vairāki pozitīvi aspekti, uz kuriem norāda aizdevēji, tuvākajā laikā tas, cik raiti mēs virzīsimies pēc starptautisko aizdevēju diktētā plāna, būs atkarīgs no Krievijas iebrukuma Ukrainā, tā ietekmes būs jūtamas gan uz politisko, gan ekonomisko situāciju. Finanšu ministrijai divu nedēļu laikā valdībā jāiesniedz monitoringa dati par to, kāda ekonomiskā ietekme šim konfliktam ir mūsu valstī. Ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis norāda, ka misija kopumā atzinīgi novērtējusi Latvijas spēju atmaksāt aizdevumu. «Ja skatāmies Māstrihta kritērijus, mēs tos izpildām priekšzīmīgi. Pārējais ir nozaru ministriju kompetencē. Vienīgais nezināmais visā stāstā ir riski, ko ekonomikai radīs Krievijas-Ukrainas konflikts. Līdz 22. aprīlim mums ir jāsagatavo vērtējums par šī konflikta ietekmi.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?