Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Aktuālā grāmatu digitalizācija

Nācies dzirdēt, ka pēdējos 30 gados saražotās informācijas daudzums ir lielāks nekā iepriekšējos 5000 gados. Salīdzinot ar 1986. gadu, mūsdienās mēs ik dienu saņemam aptuveni piecas reizes vairāk informācijas. Šādas izmaiņas saistāmas ar datu aprites digitalizāciju, tomēr iespiesto grāmatu digitalizācijas tiesiskie aspekti līdz galam nav atrisināti un nereti kļuvuši par strīdu objektu gan civillietās, gan krimināllietās, kad pret grāmatu digitalizāciju iebilst to autori.

Piemēram, 2010. gadā Ekonomikas policija izņēma biedrības Ideju Forums e-bibliotēkas serverus, apturot tās darbību. E-bibliotēka bija iecerēta kā digitālā bibliotēka, kas veidota cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Atbalstu e-bibliotēkas darbībai pauduši Latvijas Invalīdu biedrību pārstāvji, vēršot toreizējā Ministru prezidenta Valda Dombrovska uzmanību uz valsts iestāžu aktivitātēm, cenšoties ierobežot informācijas pieejamību invalīdiem. Neskatoties uz to, e-bibliotēkas darbība Latvijā tika pārtraukta juridisku šķēršļu dēļ.

Izmaiņas šajā jautājumā Latvijā gan ir iespējamas, jo nesen - 11. septembrī - Eiropas Savienības (ES) Tiesa pieņēma spriedumu lietā Nr. C-117/13, ar kuru dod tiesības bibliotēkām un arhīviem digitalizēt to rīcībā esošās grāmatas bez autoru piekrišanas.

Tiesvedībā starp Technische Universitᅢᄂt Darmstadt un izdevniecību Eugen Ulmer KG tika lūgts sniegt prejudiciālo nolēmumu par to, kā interpretēt Eiropas Parlamenta un Padomes 2001. gada 22. maija direktīvu 2011/29/EK par dažādu autortiesību un blakustiesību aspektu saskaņošanu.

Šī direktīva paredz, ka ES dalībvalstis var paredzēt izņēmumus reproducēšanas tiesībām, ko veic publiskās bibliotēkas, izglītības iestādes, muzeji vai arhīvi, kuri negūst tiešu vai netiešu ekonomisku vai komerciālu labumu. Atbilstoši minētajam spriedumam direktīva jāinterpretē tādējādi, ka ar to nav pretrunā tas, ka dalībvalsts publiskajām bibliotēkām, uz kurām attiecas šīs tiesību normas, piešķir tiesības digitalizēt to kolekcijā esošos darbus, ja šī reproducēšanas darbība nepieciešama darbu publiskošanai to izmantotājiem īpašās, šim nolūkam paredzētās vietās, kas atrodas šo iestāžu telpās.

Lai gan minētais spriedums ir solis uz digitalizētu grāmatu plašāku pieejamību, tomēr nav uzskatāms, ka tas būtiski veicinās digitālo bibliotēku attīstību, jo gan direktīva, gan spriedums atļauj digitalizētās grāmatas darīt pieejamas konkrētās vietās - terminālos, nevis vispārīgi - interneta vidē. Savukārt Latvijas Autortiesību likums vēl vairāk sašaurina personu loku, kurām ir tiesības bez autora piekrišanas darīt publiski pieejamas grāmatas tam speciāli izveidotās vietās, ļaujot to darīt tikai valsts, pašvaldību vai citas publiskās personas bibliotēkām.

Tiesībām brīvi piekļūt un izmantot grāmatas interneta vidē jābūt vienai no valsts prioritātēm, ne tikai attiecībā uz cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, bet arī uz skolēniem, studentiem un citām sabiedrības grupām, kuru intelektuālajā attīstībā ir ieinteresēta mūsu sabiedrība.

*zvērināts advokāts zvērinātu advokātu birojā Cers un Jurkāns

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?