Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Al Qaeda arī bez bin Ladena rad īs draudus pasaulei

Pēc amerikāņu paziņojuma, ka slepenas militārās operācijas laikā 1. maijā Pakistānas ziemeļos ir nogalināts visu laiku meklētākais terorists Osama bin Ladens, daudzi lielākie islāma ekstrēmistu nīdēji, prieka apskurbināti, izteica prognozes, ka tas nozīmējot arī lēnu viņa izauklētās teroristiskās organizācijas Al Qaeda bojāeju. Tomēr viņu cerībām tuvākajā laikā ir diezgan maza iespēja piepildīties.

Pēdējos O. bin Ladena dzīves gados, ko viņš pavadīja nevis kādā tumšā un netīrā alā, bet lepnā savrupmājā, Al Qaeda vairs nebija vienota organizācija un tās aktivitātes krietni saruka. Ir maz ticams, ka Al Qaeda vēl kādreiz būs spējīga sarīkot tik apjomīgus un iznīcinošus uzbrukumus kā 2001. gada 11. septembrī, tomēr tās vārdu nesošie nelielie grupējumi, kas ir izkaisīti pa visu pasauli, visticamāk, turpinās O. bin Ladena savulaik pasludināto džihādu jeb svēto karu pret neticīgajiem.

Musulmaņi novērsušies

Pēc 11. septembra uzbrukumiem liela daļa arābu Al Qaeda uzskatīja par musulmaņu aizstāvji pret «ļaunajiem Rietumiem», ar kuriem viņi pirmām kārtām asociēja Savienotās Valstis, tādēļ tūkstošiem jaunu arābu vīriešu vēlējās iesaistīties svētajā karā. Pēc amerikāņu iebrukuma Irākā O. bin Ladena vadītā organizācija uz šo valsti nosūtīja simtiem kaujinieku un teroristu pašnāvnieku. Al Qaeda līderis bija pārliecināts, ka ASV vadītie koalīcijas spēki tiks sakauti un musulmaņi visā pasaulē atteiksies no sekulārām valdībām.

Al Qaeda darbība Irākā bija asinīm slacīta, jo viņu sarīkotajos sprādzienos tika nogalināti tūkstošiem nevainīgu civiliedzīvotāju, tāpēc organizācijas tēls tika stipri iedragāts, jo miljonus arābu neiedvesmoja, ka musulmaņi nogalina musulmaņus.

Musulmaņu nesekošanu Al Qaeda spilgti apliecināja tā sauktais arābu pavasaris, kad tūkstošiem cilvēku Tunisijā un Ēģiptē miermīlīgu protestu ceļā panāca autoritāru līderu atkāpšanos. «Mēs esam pārdzīvojuši O. bin Ladena ēru un tagad esam Buazizi ērā,» laikrakstam The Christian Science Monitor stāsta Saūda Arābijas žurnālists Huseins Šobokši, atgādinot par Muhammedu Buazizi, kura pašsadedzināšanās izraisīja protestus Tunisijā, bet vēlāk demonstrāciju vilnis pārņēma pārējo arābu pasauli.

Aktīvi arī Eiropā

Tuvajos Austrumos Al Qaeda sekotāju pulks ir samazinājies, tomēr citviet organizācija darbojas ļoti aktīvi. Tas pirmām kārtām attiecas uz politiski vājo Pakistānu, jo dažādi ar Al Qaeda saistīti grupējumi netraucēti darbojas kalnainajos cilšu pārvaldītajos ziemeļu reģionos, no kurienes regulāri plāno uzbrukumus sabiedroto karavīriem Afganistānā.

Al Qaeda Pakistānā varētu īpaši aktivizēties, lai atriebtu O. bin Ladena nāvi. Pagājušajā piektdienā 80 cilvēku tika nogalināti divos pašnāvnieku sarīkotos uzbrukumos pie kādas militārās akadēmijas Pakistānas ziemeļrietumos. Atbildību par asinspirti uzņēmās Al Qaeda un brīdināja, ka uzbrukumi turpināsies.

Atsevišķas Al Qaeda «filiāles» darbojas arī citviet pasaulē. Par īpaši bīstamām tiek uzskatītas Jemenā bāzētā Al Qaeda Arābijas pussalā un Ziemeļāfrikā operējošā Al Qaeda islāma Magrebā.

Pēdējos gados arī gandrīz katrā Rietumeiropas valstī ir izveidojušās Al Qaeda atbalstītāju šūniņas, kuru dalībnieki regulāri nokļūst specdienestu redzeslokā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Al Qaeda arābu valodā nozīmē «pamati» («bāze»).

Organizāciju 1988. gadā dibināja bagāta Saūda Arābijas uzņēmēja dēls Osama bin Ladens.

Al Qaeda ideoloģiskā vīzija ir no rietumvalstu ietekmes pilnībā brīvas musulmaņu valstis un to apvienojoša islāma kalifāta izveidošana. Kustības sekotāji tic, ka kristiešu un ebreju alianse plāno islāma iznīcināšanu. Uzskata, ka džihāda jeb svētā kara vārdā nevainīgu cilvēku nogalināšana ir reliģiski attaisnojama.

Organizācija ir atbildīga par uzbrukumiem ASV vēstniecībām Āfrikā un 2001. gada 11. septembra terora aktiem ASV.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?