Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Apmaksāta politika

Miruši divi galvenie liecinieki. Kategoriski ar aizdomām par kukuļošanu saistītā Ventspils mēra Aivara Lemberga noliegumi. Iesaistīto politisko partiju līderu un politiķu atziņas, ka nesaprot, par ko ir runa, vai ka neko nav saņēmuši. Tāds pašlaik ir fons būtiskajai lietai, kuru eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga 2007.gada pavasarī salīdzināja ar Damokla zobenu, kas karājas pār Saeimas deputātu galvām un kura neilgi pēc tolaik notikušās A. Lemberga arestēšanas ieguva tā dēvētās Lemberga stipendiātu lietas nosaukumu. Kas pašlaik ar to notiek?

Informācija, kas ir Dienas rīcībā, liecina - lai kā tas nepatiktu smagos noziegumos apsūdzētajam A.Lembergam (Rīgas apgabaltiesā rit krimināllietas iztiesāšana), «kaķis nav beigts». Prokuratūra izmeklēšanu turpina un lietu izbeigt neplāno. Noprotams, ka līdz šim paveiktais, to vidū bijušo un esošo deputātu nopratināšana, rada pietiekamu pamatu, lai izmeklētāji gūtu pārliecību, ka tā dēvētie stipendiātu saraksti ir īsti.

Par apliecinājumu tam, ka «stipendiātu» saraksti ir patiesi, kalpo melnās kases jeb tā dēvētā 5% fonda 2002.gada izdevumu izdrukās atrodami tēriņi, kas attiecināti uz partiju Jaunais laiks (JL). Maksājumus JL politiķi ir atzinuši, jo tie saņemti likumīgi (atbilstoši likumam par partiju finansēšanu naudu JL kontā ieskaitīja vairākas personas maksimāli noteiktās summas apmērā). 5% fonda izdrukās redzamie ieraksti par izdevumiem JL, pēc Dienas rīcībā esošās informācijas, sakrīt ar reāli JL veiktajiem ziedojumiem, tādējādi rādot, ka izdevumu uzskaite nav izdomājums.

Ja izmeklētāji lietu atšķetinātu, naudu saņēmušo politiķu dzīve iegūtu kriminālu pavērsienu, jo šāda veida maksājumu pieņemšana kvalificējama kā valsts amatpersonu kukuļņemšana. Vainu pastiprina, ja amatpersona kukuļus pieņēmusi lielā apmērā un atkārtoti un ieņem atbildīgu stāvokli, kāds, piemēram, ir Saeimas deputātiem. Šādu noziedzīgu nodarījumu var sodīt ar brīvības atņemšanu no 8 līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu. Naudas devēja nodarījumu var kvalificēt kā kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un izvairīšanos no skaidras naudas deklarēšanas.

Vismaz septiņi miljoni

Jauna informācija, kas nonākusi Dienas rīcībā, izgaismo vērienu, ar kādu nauda maksāta. Proti, ir vairāki fakti un apliecinājumi, kas rāda - nauda no stipendiju kases maksāta arī 2004., 2005. un 2006.gadā. Šajā laikā no, iespējams, A.Lemberga pārraudzītā 5% fonda izmaksāti vismaz 4,2 miljoni dolāru. Lielākie tēriņi aizgājuši partijām vai ar to saistītiem cilvēkiem (nosaukumi sarakstā parādās šifrēti). Maksājumi bijuši regulāri, ik mēnesi, gluži kā alga.

Turklāt sarakstos starp tiem, kam nauda maksāta, iespējams, atrodamas arī partijas, kas aizvien ir pie varas. Vairāku avotu apliecinātais ļauj izteikt pieņēmumu, ka no «stipendiju» kases vēl 2004., 2005., 2006.gadā, iespējams, dāsni barojusies pašlaik pie varas esošā Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS). Partiju vadītāji ne sarakstus, ne maksājumus neatzīst. ZZS līderis Augusts Brigmanis ceturtdien, jautāts par nelikumīgiem maksājumiem un stipendiātu lietu, teica: «Man nav ne mazāka priekšstata, par ko ir runa.»

Ņemot vērā jau 2008.gada augustā atklātībā nonākušo informāciju, kas liecināja, ka 2001. un 2002.gadā no 5% fonda veikti maksājumi partijām un politiķiem vairāk nekā trīs miljonu dolāru apmērā, var lēst, ka pavisam laikā no 2001.gada līdz 2006.gada pavasarim caur melno kasi izplūduši vismaz septiņi miljoni dolāru.

Miruši liecinieki

Nauda 5% fonda kasē 2004., 2005. un 2006.gadā nākusi no ārzonām. 2004.gadā to piepildījis maksātājs, kuru dēvē par Info kontu, savukārt 2005.gadā - ārzonu firmas Marvin un Vitale, 2006.gadā - tikai Vitale.

Abas šīs firmas, kā liecina Dienas iepriekš pētītais, mājvietu radušas Lihtenšteinā. Vitale vadītājs bija par A.Lemberga kasieri dēvētais uzņēmējs Laimonis Junkers. Viņš, pēc vairāku viņa līdzgaitnieku liecinātā, arī atbildēja par 5% fonda naudas plūsmu un tēriņiem. L.Junkeram Ventspils amatpersonu lietā 2007.gada sākumā piemēroja aizdomās turētā statusu, taču neilgi pirms tam viņš no Latvijas pazuda. Izsludināja starptautisko meklēšanu. Šā gada oktobra sākumā tika saņemta ziņa, ka L.Junkers miris Paragvajā. Viņam bija 55 gadi. Bērēs Ventspilī piedalījās arī A. Lembergs.

L.Junkers, pēc līdzgaitnieku Dienai atzītā, «stipendiātu» lietā varēja kļūt par būtiskāko liecinieku, ja izvēlētos sadarboties ar prokuratūru. Atbilstoši šogad martā Saeimas pēc vairāk nekā divu gadu vilcināšanās pieņemtajiem tā dēvētajiem antimafijas likuma grozījumiem prokuratūra sadarbību varētu novērtēt, jo personai, kas ziņo par smagāku noziegumu, ir iespēja tikt atbrīvotai no apsūdzības. Par svarīgu liecinieku varēja būt arī Ventamonjaka vadītājs, Latvijas Zemnieku savienības biedrs Krists Skuja. Viņš nomira 17.februārī 65 gadu vecumā.

Kāpēc sarežgīti?

Abu liecinieku nāve nav vienīgais iemesls tam, kāpēc izmeklēšana šajā lietā ir lēna un sarežģīta. Izmeklēšanu apgrūtina arī fakts, ka maksājumi no 5% fonda veikti skaidrā naudā, savukārt lielākā daļa iespējamo saņēmēju, kā arī iespējamais naudas devējs tos vispār noliedz.

Ja A.Lembergs sāktu runāt par partijām, politiķiem, kuri naudu pieņēmuši, viņam varētu mīkstināt apsūdzību, jo tad viņš ziņotu par smagāku noziegumu. Tiesa, noliegšana maksātājam ir izdevīga, jo īsā saitē ļauj turēt politiķus un partiju vadītājus, pie kuriem nauda nonākusi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?